Πέμπτη 13.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερκυραίων Ιστορία: Ψηφιακό αφιέρωμα στο Μουσείο Παλαιόπολης (eBook)

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
18 Μαΐου 2021 / 14:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η "Κερκυραίων Ιστορία", η ιστοσελίδα η οποία ασχολείται με την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Τέχνη,

με την ευκαιρία του διεθνούς εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων, την 18η Μαίου 2021, επιλέγει να επισκεπτεί με ένα μικρό αυτό αφιέρωμα που ανατρέχει τον χρόνο και συμπεριλαμβάνει κείμενα λογοτεχνίας και χαρακτικά, το Μουσείο της Παλαιόπολης  (Mon Repos και Παλαιόπολης) ως το περιβάλλον που μας επιτρέπει να σταθούμε δίπλα στην κερκυραϊκή ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ως εκθεσιακός χώρος, με τις διαδρομές του, μας οδηγεί μέσω της ιστορίας του κτήματος και του σημαντικού περίγυρου και όλων όσων συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν (μνημεία, ευρήματα, τεκμήρια, χρήσεις και λειτουργίες) σε μία ιδιαίτερη εμπειρία ιστορικού συλλεκτισμού, αποτύπωσης και παρουσίασης των συνεχών ιστορικών εναλλαγών.

Αναδεικνύεται επομένως η σημασία του εξαιρετικού αυτού τόπου για το νησί (του Κτήματος και της έπαυλης) που με την ποικιλομορφία και την συνύπαρξη των στοιχείων, περικλείοντας σχεδόν τα πάντα ως διαχρονία και αφοπλιστικό παρόν, μας χαρίζει εν τέλει μία ανυπέρβλητη, συνοπτική και πλήρη προσωπογραφία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς¨(φυσικό, αρχαιολογικό, ιστορικό, σημερινό τοπίο εν δράσει).

Δείτε το ψηφιακό βιβλίο εδώ

Από αυτή την σφαιρική ολότητα και τις επιμέρους λάμψεις της, τις πολλές φωτεινές της μορφές, τα αισθήματα και τα συναισθήματα που προκαλεί, θεωρούμε ότι και στο παρελθόν και σήμερα ακατάπαυστα αναζωπυρώνονται  εκκινήσεις  για την κερκυραϊκή κοινωνία αλλά και κάθε φίλο και συμμέτοχο και επομένως εν τέλει γεννιούνται και καταγράφονται οι δημιουργικοί μύθοι της. Μύθοι επίσης πολλών ειδών, με αναφορά το υπερβατικό, το φυσικό κάλλος, την τοπική ταυτότητα, την συλλογική δράση, τον λόγο, την καλαισθησία, την αρμονία, την ευμορφία. Και σε αυτή την τελευταία, όχι μόνο αντίληψη αλλά και απαίτηση, για το εύμορφο που τελικά γεννιέται και κυριαρχεί στο μαγικό αυτό τόπο στεκόμαστε και εμείς εδώ κλέβοντας κάποιες ιδανικές όψεις του, από τα χαρακτικά έργα του 19ου αι. όπως και από κάποιες γνωστές και άγνωστες περιγραφές του λόγου.

Ταξιδεύουμε με τους δημιουργούς αλλά και όλους εσάς τους φίλους μας και μοιραζόμαστε μαζί την ίδια μαγεία της περιήγησης, των στοχασμών και αναστοχασμών που προκαλεί ένας ζωντανός μουσειακός χώρος και ο περίγυρός του, το δυνατό αιώνιο περιβάλλον αλλά και την ανάπαυσή μας σε αυτόν (notre repos). Και όπως το ελάφι τρέχει με πόθο να δροσιστεί στην πηγή (κατά τον ψαλμό) έτσι και η δική μας κερκυραϊκή επανεκκίνηση στον καλό αγώνα του πολιτισμού (μετά την δύσκολη τελευταία περίοδο της παύσης) ευχόμαστε να αντλήσει και πάλι, νέα ορμή και να ξεδιψάσει ατην δική της αέναη πηγή...

Κερκυραίων Ιστορία
(Μαρία Μελέντη, Ιστορικός Τέχνης
Βασίλειος Κακαβάκης, υπεύθυνος ιστοσελίδος Κερκυραίων Ιστορία)