Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
20 Ιουνίου 2016 / 09:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για πρώτη φορά συναντιούνται καθηγητές & σπουδαστές βιολοντσέλου από εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών της μεσογείου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Με όραμα την ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου συνεργασίας για τη μουσική στην μεσόγειο, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας 2016 για πρώτη φορά μία συνάντηση καθηγητών και σπουδαστών βιολοντσέλου από εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών της μεσογείου.

Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να ενθαρρύνει τη άμεση συνεργασία μεταξύ των μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ευρύτερης περιοχής και την ανάδειξη των ιδιαίτερων μουσικών & πολιτιστικών χαρακτηριστικών των μεσογειακών χωρών, μέσω ενός σταθερού πλαισίου ανταλλαγής καλών πρακτικών, κοινής καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάπτυξης κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, που αφορούν την εκτέλεση και τη διδασκαλία του βιολοντσέλου.

Οι καθηγητές που θα συμμετέχουν στη φετινή συνάντηση θα συνοδεύονται από περίπου 40 σπουδαστές τους. Το πρόγραμμα της συνάντησης θα περιλαμβάνει μαθήματα, εργαστήρια, ρεσιτάλ βιολοντσέλου των καθηγητών καθώς και συναυλίες σπουδαστών που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας Βαθύχορδων 2016.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση θα εκπροσωπηθούν 5 χώρες και 6 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι προσκεκλημένοι καθηγητές είναι:
1. Prof. Michele Ballarini (Conservatorio di Musica ”Arrigo Boito” di Parma, Ιταλία)
2. Prof. Pietro Serafin (Conservatorio di Musica "Giuseppe Tartini" di Trieste, Ιταλία)
3. Prof. José Enrique Bouché Babiloni (Conservatorio Superior „Salvador Seguí“ de Castellón, 
Ισπανία)ΕΠΙΣΤΗΜΙΟ • ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟ
4. Prof. Eduardo González López (Conservatorio superior de Música De Castilla la Mancha, Ισπανία)
5. Prof. Caglayan Unal Sumer (State Conservatory Ismir, Τουρκία)
6. Prof. Dan Weinstein (Polyphony Conservatory in Nazareth – πρώην Barenboim-Said Conservatory, Ισραήλ)
Όσο αφορά τη χώρα μας, αξίζει να σημειωθεί ότι θα εκπροσωπηθεί και από τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα που προσφέρουν σπουδές στην εκτέλεση του βιολοντσέλου.

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα εκπροσωπηθεί από τον καθηγητή κύριο Δημήτρη Πάτρα.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής καθηγητής κύριος Γιάννης Τουλής, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής αυτής της συνάντησης.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής συνάντησης θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθώς και του εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα διοργανώσει την επόμενη συνάντηση.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Θερινής Ακαδημίας Βαθύχορδων του Ιονίου Πανεπιστημίου:
http://www.deepstringsacademy.weebly.com