Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Music Ark: Μια νέα πρόταση ψυχαγωγίας του τουριστικού κοινού και όχι μόνο

Music Ark
23 Οκτωβρίου 2018 / 12:55

Ο δημιουργός της μουσικής παράστασης, Παναγιώτης Τελέκογλου μιλά στην Ενημέρωση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν που βαίνει προς το τέλος της, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μουσική παράσταση Music Ark (Μουσική Κιβωτός). Πρόκειται για μια νέα αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση στον χώρο της ψυχαγωγίας του τουριστικού κοινού, μακριά από τα συνηθισμένα πρότυπα επιπέδου «Greek night». Έχοντας, εκτός από ψυχαγωγικό, και επιμορφωτικό χαρακτήρα, παρουσιάζει με πολυδιάστατο αλλά εύληπτο τρόπο μια μουσική διαδρομή 3.000 και πλέον ετών. Με αφορμή το πέρας της πρώτης αυτής σεζόν παρουσίασής της στην Κέρκυρα, συνομιλήσαμε με τον εμπνευστή και δημιουργό της, κύριο Παναγιώτη Τελέκογλου (απόφοιτο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου), ο οποίος μας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω παράσταση.
 
Κύριε Τελέκογλου, πείτε μας τι ακριβώς είναι η Music Ark. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την εν λόγω παράσταση και που στοχεύει;
Η Music Ark είναι η πρώτη μουσικοχορευτική παράσταση στην Ελλάδα που συνδυάζει ζωντανά την Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα, τους παραδοσιακούς χορούς ανά περιοχή στην Ελλάδα σε διάδραση με οπτικοακουστικό υλικό το οποίο προβάλει την σύγχρονη ελληνική εμπορική δυναμική μέσα από τοπία, προϊόντα και υπηρεσίες.
Η ιδέα γεννήθηκε όταν βρισκόμουν ως εργαζόμενος στο Η.Β. πριν περίπου 2 χρόνια και εκεί ουσιαστικά είδα τι σημαίνει «Ελλάδα» στα μάτια, την ψυχή των κατοίκων του εξωτερικού. Τι αγοράζουν όταν έρχονται σε επαφή με αυτό το brand name.  
Ακούγοντας με μεγάλη προσοχή τις συμβουλές του αγαπημένου μου φίλου Αντώνη Βουμβουλάκη από την Κρήτη, ο οποίος εργάζεται για χρόνια στα εκεί ξενοδοχεία ως μουσικός, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να φτιαχτεί μία παράσταση η οποία θα δίνει στο κοινό που θα την παρακολουθεί, μία πραγματικά αληθινή και ολοκληρωμένη γεύση από Ελλάδα.   
 
Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;
Η παράσταση αποτελείται από τρεις μουσικούς,  δύο χορευτές καθώς και από τον τεχνικό ήχου. Την παραγωγή, σκηνοθεσία, λαογραφική και μουσικολογική έρευνα την έχω κάνει εγώ, ενώ την μουσική επιμέλεια έχουμε συνδημιουργήσει όλα σχεδόν τα μέλη τα οποία έχουν εργαστεί για αυτήν την παράσταση όπως: η Χαρούλα Τσαλπαρά, ο Σωτήρης Λέτσιος, η Ελεωνόρα Ζαχαριά, ο Ηλίας Σύλλας και ο Κώστας Πετρίδης. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει φυσικά χωρίς την αδιάκοπη στήριξη και εξαιρετική συνεργασία που έτυχα από τον σκηνοθέτη/μοντέρ/«διασώστη» Κυριάκο Αντωνόπουλο. 
 
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε την Κέρκυρα για να πρωτοπαρουσιάσετε την παράστασή σας;
Η Κέρκυρα είναι το μέρος στο οποίο ουσιαστικά μεγάλωσα. Ήρθα από την Αθήνα πρώτη φορά για να σπουδάσω στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και όπως καταλαβαίνετε έμελε να γίνει ένα μέρος το οποίο θα με σημάδευε. Όσες φορές και εάν έφυγα, άλλες τόσες γύρισα πίσω. Όταν ζεις σε ένα μέρος για αρκετό καιρό σίγουρα θα γνωρίσεις σημαντικούς ανθρώπους και οραματιστές. Ένας από αυτούς είναι και ο κύριος Κώστας Τσουμάνης ο οποίος μου πρότεινε να απευθυνθώ σε κάποιους σοβαρούς επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού εδώ στην Κέρκυρα. Εκείνοι με την σειρά τους αγκάλιασαν αυτή την νέα ιδέα και προσπάθεια και αυτό ήταν αρκετό για να γίνει μία όμορφη αρχή.
 
Τι είναι αυτό που την καθιστά διαφορετική σε σχέση με τις «παραδοσιακές» επιλογές στον χώρο της ψυχαγωγίας του τουριστικού κοινού της Κέρκυρας;
Όπως σας είπα και πιο πάνω, είναι η πρώτη μουσικοχορευτική παράσταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και διάδραση με οπτικοακουστικό υλικό το οποίο παρουσιάζει την σύγχρονη εμπορική δυναμική της χώρας μας. Μπροστά σε ένα κατεστημένο τουριστικής ψυχαγωγίας 6 δεκαετιών τουλάχιστον, συμπαραθέτουμε και κάτι καινούριο. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν τον συνδετικό κρίκο μέσα από το χιλιοπαιγμένο Zorba’s event που είναι δηλαδή ο Έλληνας χορευτής, χωρίς φυσικά να ανάβουμε φωτιές στο πάτωμα -η παράσταση είναι childfriendly(!) - και την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι εμείς όταν γλεντάμε σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι σε κάποιο χωριό στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Από τους Οθωνούς έως το Διδυμότειχο και από την Γαύδο μέχρι την Κύπρο. Όλα φυσικά βασισμένα σε λαογραφική και μουσικολογική έρευνα, με σκοπό να γνωρίσουμε στον κόσμο την αυθεντικότητα των τόπων μας. Εισάγοντας τέλος και την διαδραστική οπτικοακουστική προβολή, προσφέρουμε κάτι πολύ διαφορετικό σαν εμπειρία όχι μόνο για τους τουρίστες του 2018 αλλά ακόμα και για τους Έλληνες.   
 
Πέραν των εβδομαδιαίων παραστάσεων στα ξενοδοχεία, η Music Ark έχει παρουσιάσει κάποια άλλη αξιοσημείωτη δραστηριότητα;
Με μεγάλη μας χαρά και τιμή, παρουσιάσαμε πρόσφατα την παιδική εκδοχή της παράστασής μας, το Music Ark kids! Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία της Μουσικής με Εικόνα και Ήχο» που διεξάγεται στην Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», ζήσαμε μία μοναδική εμπειρία καθώς τύχαμε θερμής αποδοχής και ενδιαφέροντος εκ μέρους των παιδιών, για την Ελληνική Μουσική, τα όργανα αυτής και την πορεία της έως σήμερα. Οφείλουμε σαν νέα γενιά μουσικολόγων, καλλιτεχνών, ερευνητών και όπως το δει ο καθένας, να περισώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση αυτή με έναν τρόπο σύγχρονο με τον οποίον τα νέα παιδιά είναι εξοικειωμένα, μεγαλώνουν και εξελίσσονται.  
 
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον όσον αφορά την εξέλιξη της Music Ark;
Ο πιο κοντινός στόχος είναι να μπω στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή», του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με σκοπό να μάθω τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει αυτή η παράσταση και η παιδική της εκδοχή, να γίνουν όσο καλύτερες μπορούν. Κάθε χρόνο επενδύω και θα συνεχίσω να επενδύω, το μεγαλύτερο μέρος των απολαβών μου, στο έργο αυτό γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να εξελιχθεί και να συνεχίσει να «πληρώνει πίσω» τις εταιρείες που με εμπιστεύτηκαν και τους ανθρώπους που εργάζονται δίπλα μου για την παράσταση αυτή. 
 
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.