Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στρογγυλή τράπεζα- ανοιχτή συζήτηση στη Δημοτική Πινακοθήκη

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
17 Μαΐου 2016 / 16:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016 (18 Μαΐου) διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις από την Ομάδα Μουσειολογικών Δράσεων του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίες συντονίζονται από τον επιστημονικό υπεύθυνο της Ομάδας, Δρ Σταύρο Βλίζο.

Οι δράσεις αυτές ξεκίνησαν ήδη από την Κυριακή 15 Μαΐου στην Εθνική Πινακοθήκη- Παράρτημα Κέρκυρας, συνεχίστηκαν τη Δευτέρα και κορυφώνονται την Τετάρτη 18 Μαΐου, με την πραγματοποίηση στρογγυλής τράπεζας- ανοιχτής συζήτησης στη Δημοτική Πινακοθήκη. Την επόμενη μέρα, στο Ν.Α.Ο.Κ. Azur μετά τις 22.00, ολοκληρώνεται το τετραήμερο των εκδηλώσεων και ο κύκλος δράσεων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
 
Η στρογγυλή τράπεζα- ανοιχτή συζήτηση θα λάβει χώρα στην κεντρική αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης, μεταξύ 17.00 και 19.00, ενώ κύριο θέμα της θα είναι «Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016: Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Οι βασικοί άξονες και τα σημεία αναφοράς γύρω από τα οποία θα στραφεί η συζήτηση είναι:
 
-Ο ρόλος του πολιτισμού στην αστική ανάπτυξη και η ευθύνη των μουσείων σε θέματα προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης των πολιτιστικών τοπίων.
-Η συμβολή του μουσείου στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και πολιτιστικών/ φυσικών τοπίων.
-Οι ρόλοι του μουσείου στο αστικό περιβάλλον: Πώς το αστικό περιβάλλον ορίζει τον χαρακτήρα του μουσείου και αντίστροφα.
-Μουσείο: ορόσημο πόλης και δημιουργός κοινωνικού κεφαλαίου.
-Μουσείο και παραγωγή πολιτισμού.
-Μουσείο και τεχνολογικά μέσα.
-Μουσείο και τέχνη σε δημόσιους χώρους.
 
Τη συζήτηση θα συντονίσουν, συμμετέχοντας με σύντομες εισηγήσεις, ο κ. Σταύρος Βλίζος, η κ. Δέσποινα Ζερνιώτη και η κ. Ντάρια Κοσκώρου. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για την επιτυχία της διοργάνωσης.