Πέμπτη 13.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 στο Μουσείο Καποδίστρια

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
13 Μαΐου 2024 / 09:53

Πρόγραμμα ανοικτών για το κοινό δράσεων εορτασμού Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Μουσείο Καποδίστρια γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024
με δράσεις για όλους & για ειδικές ομάδες

Το Μουσείο Καποδίστρια γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που φέτος έχει θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» μέσα από δράσεις και συνέργειες που απευθύνονται σε μικρούς & μεγάλους και σε ειδικές ομάδες.

Πρόγραμμα ανοικτών για τον κοινό δράσεων

Σάββατο 18 Μαΐου:

Όλη μέρα: Ελεύθερη Είσοδος στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου (ώρες: 10:00-16:00)

12:00: "Καποδίστριας & Εκπαίδευση", μία θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση, εστιασμένη σε εκθέματα που φωτίζουν την πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια για την Εκπαίδευση. 
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Διάρκεια: 1 ώρα. 

Κυριακή 19 Μαΐου:
10:30:  «Πορεία προς την Ένωση» Κυνήγι θησαυρού στην πόλη για παιδιά και μεγάλους. 
- Ώρα συγκέντρωσης των ομάδων: 10:30 στo Μουσείο Σολωμού (Θ. Μακρή 2, Μουράγια) 
-  Λήξη & απονομή αναμνηστικών δώρων: 13:30 στο Μνημείο Ένωσης, Πάνω Πλατεία

Το Μουσείο Καποδίστρια συμμετέχει στο Κυνήγι θησαυρού στην πόλη που σχεδιάστηκε και διοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (τομέας Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής) του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Εταιρεία Κερκυραϊκων Σπουδών - Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας με αφορμή τα 160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα που εορτάζεται στις 21 Μαΐου.

Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας από 8 ετών και άνω που θα συμμετέχουν σε ομάδες*.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής σε ομάδες ή μεμονωμένα.
Για συμμετοχή-εγγραφή στο κυνήγι θησαυρού: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfEhJHztt2jPjr48FSMkfTSbDi4i0pDWRhRLZzd5kGfuCBpaw/viewform

*Οι ομάδες παιδιών και εφήβων προτείνεται να συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον έναν ενήλικα, και να μην ξεπερνούν τα 8-10 άτομα. (Ένας/μία συμμετέχων/ουσα μπορεί να δηλώσει τα ονόματα όλων των μελών της ομάδας, ή ατόμων ηλεκτρονικά στην online φόρμα εγγραφής).

Η Παιδαγωγική δράση - Κυνήγι θησαυρού «Πορεία προς την Ένωση» σε διοργάνωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (τομέας Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής) του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Εταιρείας Κερκυραϊκων Σπουδών - Μουσείο Σολωμού, τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Κ. Κέρκυρας & Δ. Ν. και στηρίζεται από την Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ηπείρου, το Μουσείο Καποδίστρια, το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

12:00: "Το καποδιστριακό κτήμα της Κουκουρίτσας" - θεματική ξενάγηση - περίπατος στον Κήπο του Μουσείου.
Στη θεματική ξενάγηση - περίπατο θα γνωρίσουμε ιστορίες από τη ζωή των Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα, καθώς και στοιχεία για τη βλάστηση και τη διαμόρφωση του κηρυγμένου ως εξαιρετικού - φυσικού & ανθρωπογενούς κάλλους - ιστορικού διατηρητέου μνημείου.  
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Ώρα: 12:00 . Διάρκεια: 1 ώρα

Το Μουσείο Καποδίστρια στο φετινό πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων περιλαμβάνει και δράσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:

Πέμπτη 16/5: Παρουσίαση του ρόλου του Μουσείου & γνωριμία με το Μουσείο Καποδίστρια στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κερκύρας. Σάββατο 18/5 & Κυριακή 19/5: Διήμερο Σώματος Ελλήνων Οδηγών - κλάδου Οδηγών- με διανυκτέρευση στον κήπο του Μουσείου Καποδίστρια. 

 

Η καθιερωμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) Διεθνής Ημέρα Μουσείων, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Φέτος το ICOM αφιερώνει την Ημέρα στο θέμα: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα».

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς. Με την επιλογή του φετινού θέματος, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που ως δυναμικοί φορείς ανοιχτοί και προσβάσιμοι για όλους, συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.