Τετάρτη 25.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρεσιτάλ πιάνου «Μουσικές Ιχνηλασίες» με την Ερατώ Αλακιοζίδου στην Ιόνιο Ακαδημία

Μουσικές Ιχνηλασίες
15 Μαΐου 2018 / 15:12
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι Μουσικές Ιχνηλασίες στο Ιόνιο 2018 συνεχίζουν με την Ερατώ Αλακιοζίδου να ερμηνεύει Έλληνες συνθέτες από διαφορετικές γενιές.

Για μερικούς από αυτούς η πορεία τους έχει κομβική σχέση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον χώρο της Ιονίου Ακαδημίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, την Κέρκυρα.
Ο Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης, μαέστρος, παιδαγωγός, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών είναι επίτιμος διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης με πολύπτυχο έργο, ο οποίος προσέφερε πάρα πολλά κατέχοντας σημαντικές θέσεις στην μουσική ζωή του τόπου, είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Βασίλης Κίτσος είναι διδάσκων του Τ.Μ.Σ. με σημαντικό καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο. Και ο υπογράφων, καθηγητής μουσικής σύνθεσης και αναπληρωτής πρύτανη του Ιδρύματος Ιωσήφ Παπαδάτος.  Στην συναυλία θα παρουσιαστούν επίσης έργα ελλήνων συνθετών, που καλύπτουν ευρύ ηλικιακό και αισθητικό φάσμα, όπως έχουν συμπεριληφθεί στην δισκογραφική έκδοση In Blue and White της αποψινής σολίστ, σε παραγωγή της Odradek και με παγκόσμια κυκλοφορία.
H κ. Αλακιοζίδου είναι προσκεκλημένη της κατεύθυνσης «Σύνθεση Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ιόνιος Ακαδημία – 19 Μαΐου 2018 – ώρα: 21:00
Ερατώ Αλακιοζίδου - Βιογραφικό Σημείωμα
Σε πρόσφατη κριτική του στο περιοδικό Gramophone, ο μουσικοκριτικός Ivan Moody κατέταξε την δισκογραφική της παραγωγή Light Over Darkness σε έργα A. Schnittke & G. Kancheli στα editor’s choice (Ιανουάριος 2018) εγκωμιάζοντας το σύνολο του έργου και την ερμηνεία ως εκρηκτική.
Με σπουδές στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους και παιδαγωγούς μεταξύ άλλων με την Ελένη Παπάζογλου (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - Δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί), L. Boyadjieva (Conservatoire de Villepinte Παρίσι, με Diplome Superieur d’Execution, την ανώτερη διάκριση και Α΄ Bραβείο), S. Dimitrova, Alfredo Speranza, Lazar Berman, Margaret Newmann, Carla Cuidici, Julia & Constantin Ganev. Οι επιρροές της, μουσικές και τεχνικές προέρχονται από πολλές πιανιστικές σχολές, κυρίως των δασκάλων με τους οποίους δούλεψε ως προς την σολιστική ερμηνεία και τη μουσική προσέγγιση κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου : Νίκος Αστρινίδης (μαθητής του Dinu Lipatti), Julia και Constantin Ganev (μαθητές του Heinrich Neuhaus), Roberto Szidon (μαθητής της Ilona Kabos, Claudio Arrau & Arthur Rubinstein). Διατηρεί μια πολυεπίπεδη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας. Ασχολείται ενεργά με ερμηνείες σύγχρονων έργων, με την διερεύνηση θεματικών ενοτήτων ως προς το ρεπερτόριο, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, παιδαγωγικά πρότζεκτ, εκδόσεις, αρθρογραφία, καλλιτεχνικές διοργανώσεις και παραγωγές, ενώ το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου συνθετών της Ρώσικης Πρωτοπορίας αλλά και άλλων σημαντικών Ευρωπαϊκών σχολών και νέων συνθετών. Επίσης, παράλληλα ασχολείται ενεργά (από το 2000) με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα. Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες της έχουν αφιερώσει έργα τους, τα οποία ή ίδια παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις, ενώ παράλληλα το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου, αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές. Προσκαλείται τακτικά σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, Ακαδημίες και Πανεπιστήμια για συναυλίες, διαλέξεις και master courses, ενώ συχνά συμμετέχει και σε επιτροπές διαγωνισμών. Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Nae Leonard» Galati της Ρουμανίας και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με το ενόργανο σύνολο idée fixe υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, Αλέξανδρου Μυράτ και Δημήτρη Δημόπουλου, με το κουαρτέτο εγχόρδων Lutoslawski και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική Ραδιοτηλεόραση.
Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων «Tangos a Cuatro» (2000-2010) του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής «Idee Fixe» (2004) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας beartive (2013). Διατελεί καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Συνθέρμια και του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Αθηνών.
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.