Στις πόσες πισίνες καιγόμαστε;
Με μελανά χρώματα παρουσιάστηκε η κατάσταση στην έκτακτη και ειδική συνεδρίαση του κεντρικού, δημοτικού συμβουλίου.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Πετώντας πάνω από την Κέρκυρα, ο παρατηρητής διαπιστώνει διάστικτη την εικόνα της από μπλε λούμπες, ων ουκ έστι αριθμός, μικρές ή μεγαλύτερες. Περί τις 2,5 χιλιάδες μετρώνται οι πισίνες εδώ. Και οι περισσότερες γεμίζουν με γλυκό νερό! Την αποκάλυψη έκανε ο δήμαρχος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μεταφέροντας συζήτηση με τον γ.γ. υδάτων, Π. Βαρελίδη για την λειψυδρία στο νησί. Εφόσον μάλιστα διαπιστώνεται η ταπείνωση του υδροφορέα, λόγω ανομβρίας, ο δήμαρχος επικαλέστηκε την αδυναμία υδροδότησης και νέων ξενοδοχείων, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την περιοχή του Αη Γόρδη.
Η συζήτηση υποχρεωτικά περιστράφηκε στην εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, τόσο για τον εμπλουτισμό του δημόσιου δικτύου αλλά και ως προϋπόθεση αδειοδότησης τουριστικών μονάδων (σ.σ. να έχουν δικές τους) εφόσον διαπιστώνεται ένδεια υδάτινων πόρων.
Στην κατεύθυνση αυτή συνεπικουρεί και η εμπειρία των Κυκλάδων, όπου ο ένας μετά τον άλλον οι Δήμοι επιβάλλουν περιορισμούς στην κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών ενώ άλλοι εισηγούνται την οριστική κατάργηση της δυνατότητας κατασκευής.
Όμως απ' ότι φαίνεται είναι ήδη αργά, τόσο που η παρέμβαση για την χρηστή διαχείριση των υδατικών πόρων δεν μπορεί να περιορίζεται στις επιπλέον γεωτρήσεις (σ.σ. Άλλωστε που και πόσες ακόμα;). Οι τρέχουσες πολεοδομικές μελέτες, που εκπονούνται από μια για τους τρεις κερκυραϊκούς δήμους και αφορούν στις χρήσεις γης και τα οικιστικά σχέδια, μπορούν να προτείνουν ρήτρα νερού ως προϋπόθεση αδειοδότησης κατασκευών καθώς απαιτείται η λήψη μέτρων διαχείρισης της ζήτησης, μείωσης των απωλειών των δικτύων και προστασίας των υπόγειων υδροφορέων.
Το κακό, πέραν των άλλων, είναι ότι η επιχείρηση - εργαλείο ώστε να γίνουν όλα αυτά, η ΔΙΑΔΕΥΑΚ ταλανίζεται από τις συνέπειες της χρόνιας κακοδιοίκησης και παρουσιάζεται ανήμπορη να παίξει τον ρόλο της, τώρα που χρειάζεται περισσότερο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.