Ο πρωθυπουργός για την πολιτική διαχείρισης των νερών
Από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη, την Πέμπτη: «Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι μια αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, την οποία κανείς δεν πρόκειται ούτε καν ουσιαστικά να προσέξει στον λογαριασμό του».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό.
Τάκης Χατζής: Έτσι γράφουν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα. Το νερό στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει φθηνό, τουλάχιστον για τις χαμηλές καταναλώσεις. Όταν κάποιος καταναλώνει πολύ νερό, λογικό είναι να το πληρώνει περισσότερο…
Τάκης Χατζής: Αν είναι εργοστάσιο, εντάξει…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι, και αν είναι σπίτι. Δηλαδή, είναι λογικό να το πληρώνεις περισσότερο. Για τις λογικές καταναλώσεις…
Τάκης Χατζής: Θα μας το χρεώνετε με τη σταγόνα, δηλαδή, τώρα; Πώς το λέτε, άμα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, δείτε τα τιμολόγια. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι μια αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, την οποία κανείς δεν πρόκειται ούτε καν ουσιαστικά να προσέξει στον λογαριασμό του. Όμως, κάτι ακόμα για την Αττική, γιατί υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για την Αττική: η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, όμως πρέπει να προγραμματίσουμε. Είχαμε δύο πολύ κακούς χειμώνες, το οποίο σημαίνει ότι το υδατικό απόθεμα σε όλους τους ταμιευτήρες που εξυπηρετούν την Αττική έπεσε περίπου κατά 30%. Και να έχουμε αυτό το νερό, για να το πω πολύ απλά, αντέχει ακόμα για τέσσερις κακούς χειμώνες.
Στατιστικά η πιθανότητα να έχουμε τέσσερις κακούς χειμώνες είναι πολύ μικρή, αλλά εμείς πρέπει να προγραμματίσουμε…
Τάκης Χατζής: Ποτέ δεν ξέρεις, όμως.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή ποτέ δεν ξέρεις, λοιπόν, εμείς θα δρομολογήσουμε άμεσα ένα νέο εμβληματικό σχέδιο, το οποίο θα υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ και αφορά τη μεταφορά νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Έχουμε, δηλαδή, ακόμα έναν πολύ μεγάλο ταμιευτήρα, θα τον συνδέσουμε με τον Εύηνο και τον Μόρνο, ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι σε ορίζοντα τριετίας, τετραετίας, ότι η Αττική δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας.
Τα νησιά μας έχουν πολύ πιο άμεσο πρόβλημα, το οποίο καλύπτεται σε πρώτη φάση προσωρινά με αφαλατώσεις, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Και εκεί νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια στρατηγική μεγαλύτερου συντονισμού, ώστε να μην κάνει κατ’ ανάγκη το κάθε νησί τις δικές του μισθώσεις. Να μπορούμε να δούμε τα θέματα πολύ πιο κεντρικά και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση του νερού.
Μιλάμε πάντα για την ύδρευση, όχι για την άρδευση. Η άρδευση είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, γιατί κατάλαβα ότι το ερώτημα του ακροατή αναφέρεται στην ύδρευση και όχι στην άρδευση.
Τάκης Χατζής: Με συγχωρείτε, έχει και αυτό σημασία, και η άρδευση, γιατί αν ακριβύνει η άρδευση, ακριβαίνουν και τα προϊόντα που θα πηγαίνουμε να πάρουμε, γιατί ανεβαίνει και το κόστος της παραγωγής.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ζήτημα δεν είναι να ακριβύνει. Απλά για να εξηγήσουμε στους ακροατές μας: το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα πηγαίνει για την άρδευση. Πηγαίνει, δηλαδή, για τη γεωργία και σε έναν πολύ μικρό βαθμό για την κτηνοτροφία. Άρα, η ύδρευση είναι κάτι παραπάνω από το 10% του νερού.
Το πώς, όμως, θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετό αρδευτικό νερό, τα δίκτυά μας να μην έχουν διαρροές -κάνουμε μεγάλες επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση-, πώς θα δημιουργήσουμε πρόσθετους ταμιευτήρες, πώς θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, ώστε να είμαστε πιο έξυπνοι στην άρδευση. Ένα θερμοκήπιο, παραδείγματος χάρη, έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα και χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό, γιατί ακριβώς είναι μία οργανωμένη...