Παρασκευή 22.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κληρονομιά της μοναδικής διασωθείσας της Ιεριχούς, κατά τα Γραφάς

EDITORIAL
05 Σεπτεμβρίου 2023 / 21:23
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Ήτανε ο Νίκος Σκουλάς, πρώτος υπουργός τουρισμού στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, που επισκεπτόμενος την έδρα των Βρετανών τουρ οπερέιτορ διατύπωσε την κατηγορηματική του αντίθεση στο είδος του τουρισμού, που ευδοκιμούσε σε διάσημο προορισμό της Κέρκυρας.

Σεξοτουρισμός, μεθύσια εκτός ελέγχου, βία, είναι μη αποδεκτά, είχε πει, να τα μαζέψετε. Η απάντηση που έλαβε, διατυπωμένη με βρετανικό τακτ είν' αλήθεια, ήταν του είδους, αν σ΄αρέσει έτσι! Το αποτέλεσμα; Η μετακίνηση  του υποδείγματος σε άλλη παραλία με συνέπεια να περιέλθει σε κρίση, η προτέρα εν πολλαίς αμαρτίαις, πασχίζοντας επί μακρόν να ανασάνει. 
 
Το προ 35ετίας γεγονός παραπέμπει στην συνήθως αδυναμία της πολιτικής να τιθασσεύσει τέτοια συμφέροντα αλλά και την υποκρισία όλων ημών των υπολοίπων όταν δείχνουμε να αγνοούμε τη γενεσιουργό αιτία μιας αγοραίας βιόσφαιρας, που ασχημονεί και απειλεί. Ότι σ΄αυτά τα περιβάλλοντα ενδημούν μύκητες και παράσιτα στα όρια της φυσιολογικής (σ.σ. και νόμιμης) χλωρίδας, μόνον τους ανυποψίαστους μπορεί να ξενίζουν. Και στην Κέρκυρα δεν έχει πλέον τέτοιους, μετά μισό αιώνα και, τουριστικής δραστηριότητας.
 
Άρα τι; Υποταγή στο πεπρωμένο και έλεγχοι σχήματος φύλλου συκής;
Η αλλαγή υποδείγματος άρα και brand δεν θα αποδειχθεί αναίμακτη υπόθεση εφόσον θα χρειαστεί να αναμετρηθεί με την απληστία και την αυθαιρεσία. Θα είναι έτσι αντιδημοφιλής, ιδιαιτέρου πολιτικού κόστους, συγκρουόμενη σε πλείστες όσες περιπτώσεις με ό, τι σήμερα μπορεί και να θεωρείται παραγωγός πρωτογενούς τουριστικού προϊόντος. Και να είναι! Αλλά ποιού και τι είδους προϊόντος;
 
Μπορεί και να υποχρεωθεί να διέλθει από ήττες και απογοητεύσεις πριν αποκατασταθεί το αρμονικό και το φυσιολογικό ως υπόδειγμα ζωής για τους ντόπιους, ελκυστικό μαζί με τη φύση και τις άλλες ομορφιές, για τους επισκέπτες.
 
Άλλως πως, τα δάκρυα πάνω από το χυμένο γάλα θα παραμείνουν υποκριτικά κι αν σηματοδοτούν κάτι πέραν από την αδυναμία των σημερινών πολιτευομένων και διοικούντων την Ιερουσαλήμ, είναι η πραγματική δυσκολία ν' αλλάξεις πορεία όταν οι κερδοσκοπούντες από σένα δεν το θέλουν με τίποτα!
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.