Παρασκευή 22.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλαγή!

EDITORIAL
09 Αυγούστου 2023 / 18:18
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Δεν διεκδικεί κανείς βραβείο όταν υποστηρίζει πως η τουριστική πίεση αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα των κερκυραϊκών υποδομών και της νοοτροπίας που τα υποστηρίζει.

Όσον αφορά στην κίνηση, είναι φανερό πως οι δρόμοι δεν χωράνε τόσα αυτοκίνητα. Μόνον τα ενοικιαζόμενα μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες! Όσον αφορά στην στέγη, οι ανάγκες δεν αντιμετωπίζονται μόνον, ακόμα κι αν υπάρξουν ρυθμίσεις που θα αποθαρρύνονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Είναι φανερό πως χρειάζονται νέες κατοικίες. Να αξιοποιηθούν όσες παραμένουν κλειστές αλλά ίσως το δυσκολότερο να είναι η επέκταση της πόλης με νέες περιοχές κατοικίας. Κάτι που απαιτεί σχέδιο, κίνητρα και πόρους. Και τα δυο αυτά πεδία, δειγματοληπτικά, παραπέμπουν σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο παρεμβάσεων από μια θητεία, ακόμα κι αν αυτή είναι πενταετής.

Το κυριότερο όλων είναι πως απαιτείται άλλη κουλτούρα διοίκησης αλλά και αντιπολίτευσης. Αποφεύγοντας να κρίνει κανείς τις ήδη κατατεθειμένες φιλοδοξίες, που θεωρούνται όλες εκ προοιμίου και εξ' ορισμού θεμιτές, επισημαίνεται πως ό, τι συμβαίνει τώρα έχει τις ρίζες του και στο πρόσφατο παρελθόν ως το απότοκο λαθών και παραλείψεων. Το πλαίσιο ακριβώς αυτό δηλ. που επιβάλλεται ν' αλλάξει. Είναι μάταιο να δοκιμάζει κανείς ν' αλλάξει τα πράγματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δημιουργήθηκαν!

Ο γρίφος είναι δισεπίλυτος εφόσον ο τόπος συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από το μέγεθος του λόγω της θέσης και της ιστορίας του ενώ διοικείται σα να ήταν μια απομονωμένη εσωτερική κοινότητα. Κοιτάζοντας διαρκώς και αποκλειστικά προς τα μέσα, χάνεται η μεγάλη εικόνα που δημιουργεί την σημερινή, κερκυραϊκή πραγματικότητα.

Η ικανοποίηση του αισθήματος της αυτοσυντήρησης δια της κατανάλωσης του περισσότερου προεκλογικού χρόνου στην πρόσληψη υποψηφίων για τόσο πολλούς συνδυασμούς συνιστά αλόγιστη σπατάλη ανθρώπινων πόρων, που κανείς νομοθέτης ποτέ δεν επέβαλε.

Ενόψει των τοπικών εκλογών όλα μοιάζουν με επανάληψη των ίδιων μεθόδων, που δεν εγκυμονούν το αναγκαίο νέο. Είθε το ύστατο χρονικό διάστημα μέχρι την κατάθεση των συνδυασμών να πρυτανεύσουν συλλογισμοί, που θα αλλάξουν ριζικά και επί τα βελτίω την πολιτική μέθοδο, προκαλώντας συναισθήματα προσδοκίας και γιατί όχι, και διάθεση συμμετοχής.

Ή μήπως λανθάνει της προσοχής πως οι μισοί και πλέον Κερκυραίοι δεν πήγαν στις πρόσφατες κάλπες;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.