Κυριακή 10.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγελία του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τις συνθήκες εργασίας των ταχυμεταφορών ACS

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων
02 Αυγούστου 2023 / 10:24

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ). Εργασιακές συνθήκες γαλέρας καταγγέλλουν στο Σωματείο μας συνάδελφοι της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS στην Κέρκυρα. Εξαπάτηση, εντατικοποίηση, απληρωσιά κλπ είναι στην ημερήσια διάταξη!

Σε πρόσφατη σύσκεψη του Σωματείου μας με εργαζόμενους της εταιρείας, ένα από τα βασικά ζητήματα που κατήγγειλαν οι συνάδελφοι αφορά το ζήτημα της διάδοχης κατάστασης, μετά την τελευταία αλλαγή διεύθυνσης-εργοδότη που έχει το franchise της εταιρείας στην Κέρκυρα.  Αν και σε όλες τις αλλαγές διευθύνσεων η διάδοχη κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από εξόφθαλμη, πάντα γίνεται προσπάθεια να πιεστούν οι συνάδελφοι να υπογράψουν "οικειοθελείς αποχωρήσεις" και επαναπροσλήψεις!

Η τελευταία αλλαγή στο franchise έγινε τον Ιούνιο του 2023. Η παλαιά διεύθυνση προσπάθησε, όπως και προηγούμενες, να αποσπάσει παραιτήσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.  Η τελευταία ημέρα εργασίας των συναδέλφων υπό την παραπάνω διεύθυνση ήταν στις 17/6/2023 στο κατάστημα του Μαντουκιού. Στις 19/6/2023 συνέχισαν να εργάζονται υπό νέα διεύθυνση, όπως είχαν εντολή να κάνουν από τον υπεύθυνο-εκπρόσωπο της εργοδοσίας (τόσο της παλαιάς όσο και της νέας) στο νέο κατάστημα επί της Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας. Αντικείμενο, ωράρια αλλά και οι εργαζόμενοι υπό τη νέα διεύθυνση είναι ακριβώς τα ίδια όπως και υπό την παλαιά...

Έκπληκτοι οι συνάδελφοι στις 4/7/2023 έλαβαν εξώδικο (με ημερομηνία σύνταξης 30/6/2023) από την παλαιά διεύθυνση κατηγορώντας τους ψευδώς, ότι δεν παρευρέθηκαν στην εργασία τους στις 19/6/2023, ώστε να στοιχειοθετήσει "οικειοθελή αποχώρηση" και έτσι να μην υπάρχει ζήτημα διάδοχης κατάστασης! Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, η παλαιά διεύθυνση έχει ανεβάσει στο "Εργάνη" "οικειοθελείς αποχωρήσεις", χωρίς να τις έχουν υπογράψει οι συνάδελφοι αλλά και χωρίς συνολικά να έχουν ακολουθηθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται για τις "οικειοθελείς αποχωρήσεις"! Από όλες αυτές τις μηχανορραφίες συμπεραίνουμε ότι παλαιά και νέα διεύθυνση, που έχουν διαδοχικά αναλάβει το franchise της "ACS" βρίσκονται σε συνεννόηση, ώστε να παγιδεύσουν τους συναδέλφους! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνάδελφοι που εργάζονται ακόμα και δεκαετίες στην επιχείρηση, να φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησαν την εργασία τους!

Την ίδια ώρα η εντατικοποίηση σπάει κόκκαλα, καθώς η εργοδοσία δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό και λίγοι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν τη δουλειά για πολύ περισσότερους, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να "τρέχουν και να μη φτάνουν", να ακούν τα "εξ αμάξης" από τους πελάτες (οι οποίοι περιμένουν ατελείωτα για την παραλαβή των δεμάτων τους) και η εργοδοσία να θησαυρίζει!

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, με τη διαλογή να γίνεται σε υπαίθριο χώρο μπροστά από το κατάστημα μέσα στον ήλιο και τη ζέστη και οι ταχυμεταφορείς να φεύγουν από το κατάστημα με υπερφορτωμένα  τα μηχανάκια τους, για να βγει η δουλειά, με ότι αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια για την ασφάλειά τους. Οι υπάλληλοι γραφείου καλούνται να κάνουν και τους αποθηκάριους ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος μέσα στο κατάστημα, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός. Έτσι, π.χ. για να βρουν μια αποστολή, πολλές φορές αναγκάζονται να ανεβαίνουν σε ετοιμόρροπες σκάλες και να χώνονται μέσα σε μεγάλα καρότσια-κλουβιά, ώστε να βρουν το κατάλληλο δέμα κ.ά.

Και όλα αυτά για ψίχουλα, καθώς οι συνάδελφοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό!!! Την ίδια ώρα τους οφείλονται χρήματα από το επίδομα από αποζημίωση αδείας του 2022, καθώς και χρήματα από υπερεργασία και υπερωριακή εργασία τόσο από το 2022 όσο και από το 2023!

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών της χώρας, με τεράστια κερδοφορία (μόνο για το 2022 ο τζίρος της έφτασε σύμφωνα με δικά της δημοσιευμένα στοιχεία τα 146.621.000 ευρώ!) Να σημειωθεί επίσης πως όλη η παραπάνω κατάσταση δεν έπεσε από τον ουρανό! Πατάει πάνω στο νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο έχουν προσφέρει στους μεγαλοεργοδότες όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Είναι χαρακτηριστικό πως η παραπάνω μεθόδευση με το εξώδικο προς τους συναδέλφους, αξιοποιεί νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4488/2017) τον οποίο συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ! Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πάντα με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών!

Απαιτούμε από τη νέα διεύθυνση να αναγνωρίσει τη διάδοχη κατάσταση, τη συνέχιση του έργου των συναδέλφων, να αναγνωρίσει το σύνολο των δικαιωμάτων τους! Να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, να αποδώσει στο ακέραιο το σύνολο των οφειλών της προς τους εργαζόμενους, να φροντίσει ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων, να γίνει αύξηση στους μισθούς!

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στη Σωματειακή μας Επιτροπή! Τίποτα δε μας χαρίστηκε! Ό, τι δικαιώματα έχουμε έχουν κατακτηθεί μέσα από σκληρούς αγώνες! Αυτόν τον δρόμο καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βαδίσουμε μαζί! Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας βγάλει στο ξέφωτο της ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών!

Κέρκυρα 30/7/2023