Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι πρέπει να γίνει για τη στέγη στην Κέρκυρα

Στέγαση Κέρκυρα
16 Ιουλίου 2023 / 19:13

Με την «καυτή» πατάτα της έλλειψης στέγης, θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι επικρατήσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρόβλημα της μειωμένης διαθεσιμότητας σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση, λόγω και της εξάπλωσης του Airbnb είναι ιδιαίτερα σοβαρό και στην Κέρκυρα, με ορατές τις κοινωνικές συνέπειες σε φοιτητές, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και σε μόνιμους κατοίκους που δυσκολεύονται να βρουν στέγη, όπως έχει καταγράψει η «Ε» σε προηγούμενα ρεπορτάζ της.

Ενδεικτικό είναι ότι σε μια πρόχειρη αναζήτηση που κάναμε για ένα δίκλινο στη γνωστή πλατφόρμα για την εβδομάδα 24-31 Ιουλίου, υπάρχει διαθεσιμότητα σε 1.000 καταλύματα στην airbnb σε όλο το νησί.

Πως όμως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης στέγης στην Κέρκυρα, το οποίο σε συνδυασμό με τα τσουχτερά ενοίκια, όπου φυσικά υπάρχει διαθεσιμότητα, δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση;

Η «Ε» απευθύνθηκε σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης, υποψήφιους δημάρχους και Περιφερειάρχες, εκπροσώπους κομμάτων και μέλη του Επιμελητήριου Κέρκυρας, αναφορικά με τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του στεγαστικού. Με την «καυτή πατάτα» μάλιστα αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι, όσοι επικρατήσουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Κοινή διαπίστωση όσων τελικά ανταποκρίθηκαν στην έρευνά μας, παρότι το ερώτημα ετέθη σε πολλούς, είναι η θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών στην βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής για όλους όσοι διαμένουν στο νησί.

 

Μερόπη Υδραίου: O Δήμος δεν μπορεί να νομοθετήσει, μπορεί όμως να καταθέσει προτάσεις

Πολυπαραγοντικό χαρακτηρίζει το στεγαστικό ζήτημα, η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να το προσεγγίσουμε με λογική, συναίσθηση ευθύνης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

Ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος δεν μπορεί να νομοθετήσει, μπορεί όμως να καταθέσει προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα. Η πρόταση της δημοτικής αρχής προβλέπει τέσσερα σημεία:   

 - Επέκταση και ενεργοποίηση του προγράμματος Κοινωνική Αντιπαροχή με την αξιοποίηση όλων των ακινήτων του δημοσίου που είναι ανενεργά.

- Νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας και των απαιτούμενων πόρων για τους Δήμους, ώστε να χορηγούν επίδομα στέγασης σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα όρια του δήμου ή ανθρώπους που χρήζουν στήριξης

- Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους θα τα διαθέτουν για μακροχρόνια μίσθωση

-Επέκταση του προγράμματος χορήγησης άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για τους νέους ανθρώπους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά κριτήρια

«Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεισφέρουν και άλλοι με ρεαλιστικές, συνθετικές προτάσεις. Κάποια προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης αλλά συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας. Πιστεύω στη σύνθεση, στις δημιουργικές προτάσεις και στη συνεργασία. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στη λύση των προβλημάτων», δήλωσε στην «Ε» η κ. Υδραίου.      

 

 Στέφανος Πουλημένος: Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει λόγο και ρόλο στην υπόθεση

Την ανάγκη να πάψει ο Δήμος έχει το ρόλο του αμήχανου παρατηρητή αλλά να διεκδικήσει λόγο και ρόλο στην υπόθεση που επηρεάζει άμεσα τη ζωή του τόπου και άρα εμπίπτει στις αρμοδιότητες που δικαιωματικά ανήκουν στην αυτοδιοίκηση, επισημαίνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων ΝήσωνΣτέφανος Πουλημένος. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει άμεσα, ακόμη και πριν αναγνωριστεί θεσμικά ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, είναι για τις νέες μισθώσεις κατοικιών ιδιοκτησίας του Δήμου ή των διοικούμενων από αυτόν Ιδρυμάτων, να θέσει δεσμευτικό όρο που θα απαγορεύει την μετατροπή τους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB.

Παράλληλα, να προωθήσει ένα τολμηρό πρόγραμμα αποκατάστασης εγκαταλειμμένων κτηρίων ιδιοκτησίας του Δήμου και των Ιδρυμάτων που διοικεί, έτσι ώστε να διατεθούν νέες κατοικίες αποκλειστικά για την κάλυψη μόνιμων ή μακράς διάρκειας αναγκών οικογενειακής και φοιτητικής στέγης.

«Το ίδιο ο Δήμος πρέπει να προτείνει να γίνει και για τις διατιθέμενες κατοικίες ιδιοκτησίας διαφόρων άλλων τοπικών Ιδρυμάτων με αναφορές στην τοπική κοινωνία. Ο Δήμος και συνολικά οι φορείς του τόπου είναι επείγουσα ανάγκη να συμβάλλουν τώρα, σ’ ένα ευρύ πρόγραμμα διάθεσης στέγης, σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και όχι να βλέπουν ως προοπτική την κερδοσκοπική αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κτηρίων τους», επισήμανε στην «Ε».  

 

Τάκης Μεταλληνός: Ο Δήμος θα πρέπει να παρέμβει με ειδικά κίνητρα

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τη στέγαση ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο νησί, αναγνωρίζει και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Παναγιώτης (Τάκης) Μεταλληνός. Όπως τόνισε ο Δήμος θα πρέπει να παρέμβει με ειδικά κίνητρα που θα στοχεύουν στους ιδιοκτήτες των σπιτιών, ώστε να μπορούν να νοικιάζουν σε προσιτές τιμές στους ενδιαφερόμενους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, θα πρέπει να εκλείψει η δικαιολογία «δεν έρχομαι στην Κέρκυρα, γιατί δεν βρίσκω σπίτι».

Σε ερώτηση σχετική με την προέλευση των πόρων για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ο κ. Μεταλληνός δήλωσε ότι δεν είναι αποκλειστικά θέμα χρημάτων, αλλά γενικότερων κινήτρων. Όπως είπε, οι ιδέες για τα κίνητρα προέρχονται και από άλλους δήμους τουριστικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα της Αθήνας, που παρόλο που είναι μία μεγάλη πόλη, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εύρεση στέγης. Όπως παρατήρησε, ένας ακόμη λόγος άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος είναι και λόγω του ιατρικού προσωπικού, το οποίο παρά τους διαγωνισμούς που γίνονται για την κάλυψη των θέσεων και τις προσκλήσεις, διστάζει να έρθει στην Κέρκυρα,λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης στέγης.

 

Γιάννης Μπορμπότης: Η κατοικία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι επενδυτικό προϊόν

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της ΛΑΣΥ Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ Γιάννη Μπορμπότη, σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου η κατοικία, αντί να αποτελεί βασικό και αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε επενδυτικό προϊόν και όχημα κερδοσκοπίας.

Όπως αναφέρει, παρότι η δημοτική παράταξη έχει αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα της στέγης, με συγκεκριμένες προτάσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εντούτοις η Δημοτική Αρχή δεν πήρε απολύτως κανένα μέτρο στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. Οι λύσεις πάντως που προτείνει η ΛΑΣΥ, επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

-Μηνιαίο επίδομα στέγασης από το Δήμο, ύψους 300 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους που νοικιάζουν σπίτι, καθώς πλέον έχουν αρθεί και τα νομικά κωλύματα

-Αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, ώστε να κατασκευαστούν σύγχρονες και ασφαλείς κατοικίες.

- Να απαιτηθούν από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση ή κατασκευή κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση εργαζομένων, φοιτητών και λαϊκών οικογενειών.

- Να απαιτηθεί από την πολιτεία η επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και η δημιουργία κρατικού προγράμματος λαϊκής στέγης.

 

Σπύρος Σπαής: Απαιτούνται πολλαπλές προσεγγίσεις

ΦΩΤΟ@life-news.gr

«Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτούνται πολλαπλές προσεγγίσεις. Καταρχήν, απαιτείται η θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών για τη λειτουργία των κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποχρεούνται να τηρούν τους νόμους και τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν την ενοικίαση και την ασφάλεια των καταλυμάτων. Επιπλέον, η πόλη πρέπει να επενδύσει στη δημιουργία περισσότερων μακροχρόνιων ενοικιαζόμενων κατοικιών μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη κατοικιών χαμηλού κόστους, την ανακαίνιση ακατοίκητων κτιρίων ή την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες για να ενοικιάσουν μακροχρόνια σε τοπικούς κατοίκους», επισημαίνει το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Σπύρος Σπαής.

Όπως τονίζει, απαιτείται η εκπόνηση μιας συνολικής πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία θα εστιάζει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της υπερβολικής εξάπλωσης της Airbnb και στη διαφύλαξη της ισορροπίας μεταξύ τουρισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Εξάλλου, όπως αναφέρει, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν, είναι η απομάκρυνση των ντόπιων κατοίκων από τα κεντρικά μέρη της πόλης, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της ενοικίασης μέσω Airbnb. « Επιπλέον, η έλλειψη μακροχρόνιων ενοικιαζόμενων κατοικιών περιορίζει τις επιλογές διαβίωσης για τους ντόπιους κατοίκους, ειδικά για τους νέους, τους φοιτητές και τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα», αναφέρει.

 

Βασίλης Καλούδης: Να θεσπιστούν όροι στη λειτουργία του airbnb

ΦΩΤΟ@money-tourism.gr

Το θέμα μάλιστα αναμένεται να τεθεί υπόψιν της νέας Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία αναμένεται στην Κέρκυρα εντός Ιουλίου για επίσημη επίσκεψη. Όπως αναφέρει στην «Ε» ο υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Βασίλης Καλούδης, εκλεγμένος στο ΔΣ, πρέπει να θεσπιστούν όροι στη λειτουργία του airbnb. «Με την υπόθεση αυτή ασχολούμαστε εδώ και τρία χρόνια. Δεν συμφωνούμε να υπάρχουν όπως είναι τώρα, αλλά υπό όρους. Να γίνουν επαγγελματικά δηλαδή, όπως τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, να είναι εγγεγραμμένα στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας και να πληρώνουν ίδιους φόρους με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια επί ίσοις όροις και να ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα από την Περιφερειακή Διοίκηση Τουρισμού Ιονίων Νήσων», επισημαίνει.

Αυτό που απομένει να φανεί, είναι αν θα υπάρξει τελικά η ανάλογη πολιτική βούληση για την υλοποίηση δραστικών μέτρων που θα εκτονώσουν την κατάσταση ή οι προτεινόμενες λύσεις θα μείνουν μόνον υποσχέσεις.