Τετάρτη 06.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τραγική καρικατούρα

editorial
15 Ιουνίου 2023 / 14:02
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Με την επίγνωση ότι μιλάμε από τα σπλάχνα τουριστικού θερέτρου, που νοικιάζει κρεβάτια έναντι εκατοντάδων € για μια βραδιά, οφείλουμε χαμηλούς τόνους σε όσα λέγονται για το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο.

Και τούτο διότι η περιστασιακή μας ευαισθησία κρίνεται εξ' ορισμού ως υποκριτική, σε όποιον θεό, επίγειο ή όχι και να δηλώνουμε πως πιστεύουμε. Εκτός εάν θεωρείται λογικό και συνηθισμένο να επιτρέπεται ο πλους, έστω σε διεθνή νερά, πλοιαρίου κατάφορτου ανθρώπων και με τη βεβαιότητα πως πρόκειται για διακίνηση, επειδή πιθανότατα ο διακινητής αρνείται να δεχθεί βοήθεια, αν και είναι βέβαιο ότι τη χρειάζεται! Η επιφυλακτικότητα των Αρχών θα πρέπει να αποδοθεί στη διάθεση μη εμπλοκής με την επίκληση της θέλησης των διακινητών να πάνε Ιταλία, την οποία υπ' αυτές τις συνθήκες κανείς δεν υποχρεούται να σεβαστεί!

Όμως όλα επισήμως και με τη βούλα δείχνουν πως κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα. Και η στάση μας απέναντί τους ερμηνεύεται από την πρόθεση των κοινωνιών και των θεσμών της προνομιούχας πλευράς του Πλανήτη να αποτρέψει εκεί την κοσμοσυρροή των πληττόμενων. Επιθυμούμε να καρπούμαστε ό, τι προέρχεται από τη νόμιμη λεηλασία των τόπων τους, περιορίζοντας με κάθε τρόπο την κίνησή τους προς τις περιοχές, που παντοιοτρόπως συγκεντρώνονται τα λάφυρα. Καμωνόμαστε μάλιστα πως υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να αποδέχεται κανείς, έστω σιωπηρά, αυτήν την συνθήκη και ταυτοχρόνως να δηλώνει προοδευτικός ή και φιλεύσπλαχνος (φορώντας άμφια ή με τη γροθιά σφιγμένη, κατά περίπτωση ή και ομού)!

Οι διαφορετικές υποκριτικές εκδοχές διασταυρώνονται στην αμφισβήτηση της ανάγκης κήρυξης τριήμερου πένθους αφού «το ναυάγιο έγινε στα διεθνή νερά», στην αναγκαιότητα του φράχτη «που προστατεύει την πατρίδα μου» (sic) και βεβαίως στα επετειακά κλαπατσίμπανα εδώ κι εκεί καλοκαιριάτικα, που κάναμε την καρδιά μας πέτρα και παρακολουθήσαμε. Άντε σηκώνοντας και κάνα πανό για την πουτάνα την αδικία!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.