Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Στέφανος Πουλημένος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στέφανος Πουλημένος
05 Ιουνίου 2023 / 20:18

Οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις προβάλλουν διαρκώς στον ορίζοντα.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις προβάλλουν διαρκώς στον ορίζοντα.

Στην πρώτη θέση η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα για την αποτροπή της και η πρόληψη των άμεσων συνεπειών της (καταστροφικές πλημμύρες, ξηρασία, πυρκαγιές κ.ά.), που αφορούν και το νησί μας. Και πλάι της, το μέγα ζήτημα των αποβλήτων (στερεών και υγρών), και η απαίτηση των καιρών για ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.

Η προοπτική μιας κυκλικής οικονομίας και η κρίσιμη υπόθεση της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών μπαίνουν ξανά στο επίκεντρο, περισσότερο ως μια κοινή επετειακή υποχρέωση, αλλά δυστυχώς, όχι ακόμη, ως μια πραγματικότητα στη ζωή μας.

Η μεγάλη πρόκληση ουσιαστικής παρουσίας και δράσης με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα στον τομέα αυτό, παραμένει μπροστά μας. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και απώλειας χρόνου. Την απραξία μας ή την αναποτελεσματικότητά μας την πληρώνει ήδη πανάκριβα ο τόπος, σε βάρος της ποιότητας της ζωής όλων μας.

Συνεχίζουμε την σπατάλη των πόρων και εξακολουθούμε να ρυπαίνουμε αλόγιστα ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Το περιβάλλον. Το κακοποιούμε και το τσιμεντοποιούμε χάρη της «ανάπτυξης». Το καταστρέφουμε και τελικά το στερούμε από τις επόμενες γενιές.

Η Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού και αναγνώρισης των ευθυνών μας. Ευκαιρία συνειδητοποίησης της ανάγκης ν’ αλλάξουμε πορεία και, με σκληρή δουλειά, από ουραγοί να γίνουμε πρωτοπόροι. Να γίνουμε όλοι οι πολίτες μέτοχοι της κοινής προσπάθειας. Να νιώσουμε τη χαρά και την περηφάνια που θα μας δώσει η σταδιακή μείωση και τελικά η εξάλειψη των εικόνων που μας πληγώνουν, μας ντροπιάζουν και υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου. 

Είναι αδύνατο; Ας κοιτάξουμε γύρω μας και έχουμε να μάθουμε πολλά. Ν’ αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα από την πρακτική και την εμπειρία των άλλων, κοντά ή μακριά μας, και να τολμήσουμε. Με θάρρος, ισχυρή πολιτική βούληση, κατάλληλη οργάνωση και άοκνες προσπάθειες θ’ αποδειχτεί τελικά ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ!