Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές δημοτικών έπαιξαν παιχνίδια και μυήθηκαν στην κυκλική οικονομία (photos + video)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
05 Ιουνίου 2024 / 12:33
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Κ. Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από παιδικές φωνές «πλημμύρισε» το πρωί της Τετάρτης η Άνω Πλατεία, όπου μαθητές από δημοτικά σχολεία της πόλης της Κέρκυρας συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κ. Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία της ανακύκλωσης και την αναγκαιότητά της τόσο στον περιβαλλοντικό όσο και στον πολιτιστικό και υγειονομικό.

Το τμήμα Κυκλικής Οικονομίας & Καθαριότητας, Παιδείας & Αθλητισμού και Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σε συνεργασία με την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., έδωσαν τη δυνατότητα στους μικρούς πρωταγωνιστές να συμμετάσχουν σε ενημερώσεις, παρουσιάσεις, ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση στο κομμάτι της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος ως αυριανοί πολίτες.

Τα παιδιά  έπαιξαν γνωστά και δημοφιλή παιχνίδια που αποτελούνταν από ανακυκλώσιμα υλικά. Μπουκάλια γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν ως τουβλάκια για να παίξουν τζένγκα, πλαστικά μεταμορφώθηκαν σε κορίνες μπόουλινγκ και χάρτινα πιόνια αξιοποιήθηκαν για να παίξουν ένα διαφορετικό φιδάκι από το συνηθισμένο προσαρμόσμενα στις αξίες της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα έμαθαν για τα υλικά που εναποτίθενται στον πράσινο κάδο, εκείνα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αλλά και ποια μπορούν να καταλήξουν στους κομποστοποιητές.

Επίσης ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του σχολικού κήπου στο Γυμνάσιο Λιαπάδων με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών από τον διευθυντή του σχολείου Κώστα Κωστάλη και τον εθελοντή Ian Smith, πρωτεργάτη σε όλο το εγχείρημα.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, στελέχη της δημοτικής αρχής όπως και ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε Δημοσθένης Μαυρίδης.

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος τόνισε ότι το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι η ευθύνη που έχει περάσει σε αυτή τη γενιά για να διορθώσει τα κακώς κείμενα που έχουν επιτελεστεί στον πλανήτη. Παράλληλα γνωστοποίησε οτι σύντομα ο Δήμος θα προβεί σε διάθεση 1.800 οικιακών κομποστοποιητών με στόχο να μειώσουν τα νοικοκυριά την ποσότητα των οργανικών απορριμμάτων που παράγουν και τα οποία σήμερα απορρίπτονται στο υφιστάμενο σύστημα.

Κάδος συμπίεσης απορριμμάτων

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση ενός κάδου συμπίεσης απορριμμάτων,  ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δρόμους και πλατείες για τα μικροαπορρίμματα, αντικαθιστώντας τα μικρά καδάκια που γεμίζουν πολύ γρήγορα. Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπύρος Νεράντζης διαθέτει  πλαστικό κάδο 240 λίτρων, ο οποίος συμπιέζει τα μικροαπορρίμματα μέχρι έξι φορές. «Είμαστε στη διαδικασία να προμηθευτούμε πιλοτικά τέσσερις κάδους αποσυμπίεσης απορριμμάτων. Στόχος είναι να φύγουν τα μικρά πολλά καδάκια και να μπει ένας κάδος τέτοιος που είναι και εμφανίσιμος. Θα ζητήσουμε βέβαια και τη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων», ανέφερες ο ίδιος.

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.