Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με «γευστικά» βραβεία άνοιξε η αυλαία του Γαστρονομικού Φεστιβάλ Κέρκυρας (photos)

Γαστρονομικό Φεστιβάλ
26 Μαΐου 2023 / 09:49
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στον κήπο του Λαού η τελετή έναρξης

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Άνοιξε χθες τις πύλες του το 5ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας με την τελετή έναρξης στον Κήπο του Λαού. Μετά τους χαιρετισμούς, έγινε απονομή βραβείου Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της χρονιάς στον Δημήτρη Μπακύρα, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, καθώς και σε σχολεία και μαθητές της Κέρκυρας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, ενώ ακολούθησε συναυλία Όπερας αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας με τον τενόρο Άκη Καλμούκη και τη σοπράνο Δέσποινα Μουρατίδη.

Παράλληλα υπήρξε μπουφές από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και το ΙΕΚ Τουρισμού με συνταγές από το μυστικό βιβλίο μαγειρικής της Μαρίας Κάλλας “ντίβα στην κουζίνα” και παρουσίαση τοπικών προϊόντων με τη συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με πάρτυ κλασικής μουσικής με dj.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Ο Γαστρονομικός ταξιδιώτης της χρονιάς

Ο Δημήτρης Μπακύρας βραβεύτηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας ως ο "Γαστρονομικός Ταξιδιώτης" της Χρονιάς. Ένας καταπληκτικός άνθρωπος, ένας μεγάλος δάσκαλος του ΙΕΚ Κέρκυρας Υπουργείο Τουρισμού, ένας πραγματικός εργάτης του Τουρισμού ολοκλήρωσε ένα μέρος του διαρκούς ταξιδιού. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται στην Κέρκυρα, απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου και πτυχίο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Καθηγητής από το 1982, στην ΣΤΕ, ΟΤΕΚ και ΙΕΚ Κέρκυρας του Υπουργείου Τουρισμού, αορίστου χρόνου από το 1988, μονιμοποιήθηκε το 2000. Έχει διατελέσει ως Υποδιευθυντής του Εκπαιδευτηρίου Μακεδονίας και Διευθυντής του Ξενοδοχείου Ξενία Ήλιος Περαίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 έως το 2021 διετέλεσε Διευθυντής του ΙΕΚ Κέρκυρας. Εργάστηκε στα Ξενοδοχεία Kerkira Golf, Marbella Beach και Astir Palace Corfu. Πρώην ιδιοκτήτης της Κοσμικής Ταβέρνας Esperides στην Κέρκυρα.     

Μαγειρεύω με ο,τι περίσσεψε

Στο πλαίσιο του μαθητικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΙΝ  σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, με τίτλο"Μαγειρεύω με ο,τι περίσσεψε- Less Food Waste" έγιναν οι εξής βραβεύσεις από τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής, Νίκο Μουζακίτη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρο Αγγελόπουλο. 
 
- Έπαινος καλύτερης ιδέας στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κέρκυρας για την εργασία τους "Βιώσιμη Διατροφή" . Το βραβείο παρέλαβε ο εκπαιδευτικός, ειδικός διατροφολόγος/ διαιτολόγος, Παύλος Περούλης. Η εργασία είναι διαθέσιμη στο site της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΙΝ http://www.ionianagro.com/

- 1ο βραβείο Διαγωνισμού στην τάξη  ΣΤ2 του Δημοτικού Σχολείου Μαντουκίου, για τη δημιουργία βίντεο συνταγής "Μαγειρεύω με ό,τι περίσσεψε". 
Το βραβείο παρέλαβε η εκπαιδευτικός της τάξης, Σοφία Καζιάνη και ο μικρός μαθητής που έκανε το βίντεο, Θοδωρής Λεονταρίτης. Παρόντες όλοι οι μαθητές που έλαβαν έπαινο για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου:

ΚΑΣΙΡΙΝ ΛΕΒ
ΚΟΣΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΟΥΡΑΤΙ ΡΕΪΖΑΝ
ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΜΠΙΜΠΑ ΝΟΥΡΙ
ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΕΤΤΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΠΗΓΗ ΛΥΔΙΑ
ΠΙΕΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΙΝΙ ΕΣΤΕΡΙΝΑ
ΣΚΟΡΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
ΣΟΥΚΕΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΣΟΥΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΦΑΚΙΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΪΖΙΚ ΝΕΦΕΛΗ
ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
 
Ο κόσμος των βοτάνων

Επιπλέον, σε συνεργασία με την  επιχείρηση ΙΣΤΩΝΗ (οικοτεχνία με φυσικά προϊόντα) τα παιδιά γνώρισαν τον κόσμο των βοτάνων και τη χρήση τους στην γαστρονομία, όχι μόνο για να  διευρύνουν τη διατροφική τους γκάμα  αλλά και για να γνωρίσουν το ευρύ φάσμα θρεπτικών πλεονεκτημάτων για την φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, μελισοκερι, βασιλικό ,ρίγανη και τσουκνίδες έφτιαξαν κηραλοιφές και κρέμα πέστο, όπου και σερβίρισαν στους παρευρισκόμενους αποσπώντας θετικότατα σχόλια!               
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.