Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ταξίδι στην παράδοση με την «σφραγίδα» της Ιόνιας γης

Γαστρονομικό Φεστιβάλ
28 Σεπτεμβρίου 2021 / 18:14

Αγκαλιάστηκε από κατοίκους και επισκέπτες το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα ταξίδι στην παράδοση και στις τοπικές γεύσεις με την «σφραγίδα» των προϊόντων της Ιόνιας γης είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στον Κήπο του Λαού. 30 παραγωγοί από όλα τα Ιόνια Νησιά συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας για να παρουσιάσουν τα μοναδικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα τους στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους της Κέρκυρας με εξαιρετική ανταπόκριση.



«Γνωρίζουμε το λάδι και το κρασί, έχουμε δοκιμάσει παραδοσιακά φαγητά, όπως η παστιτσάδα και μας αρέσουν πολύ. Το λάδι είναι εξαιρετικό», μας λέει η Μαγδαλένα από την Πολωνία που επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί των Φαιάκων για τις διακοπές της. Χθες βρέθηκε στον Κήπο του Λαού , όπου διεξαγόταν η «Εκδήλωση Ανάδειξης της Γαστρονομίας της Ιόνιας Γης», της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Κέρκυρας «Corfu Food and Wine Festival». Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα κάθε τόπου δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την ποιότητα και την γεύση τους.
 


Σημαντικός θεσμός

Το Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό θεσμό για την ανάδειξη των «χρυσών» προϊόντων των Επτανήσων δίνοντας την ευκαιρία σε ένα μεγάλο κοινό να τα γνωρίσει συγκαταλέγοντας την Κέρκυρα, την Λευκάδα, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο, όχι μόνο σε τουριστικούς αλλά και γαστρονομικούς προορισμούς. Πρωταγωνιστές το κουμ κουατ και το βούτυρο της Κέρκυρας, η φακή της Εγκλουβής Λευκάδας, η μαύρη σταφίδα, το μαντολάτο, το παστέλι και τα τυροκομικά προϊόντα της Ζακύνθου, το κρασί της Κεφαλονιάς και το λάδι.
«Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, ίσως από τους σημαντικότερους της χρονιάς και η διεξαγωγή του συμβάλει και στον τουρισμό, ενώ τα προϊόντα σιγά – σιγά γίνονται εξαγώγιμα με κυρίαρχο το λάδι. Στοχεύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος της Κέρκυρας είτε λέγεται τουρισμός, είτε μαγειρική, είτε πρωτογενής τομέας», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και διακεκριμένος σεφ Σπύρος Βουλισμάς. Όπως τόνισε μάλιστα αν και οι παλαιότεροι επισκέπτες (ένα 30% αφορά σε επισκέπτες άνω της 20ετίας) γνωρίζουν τα τρόφιμα και την γαστρονομία του νησιού, γίνεται προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουν στους νέους επισκέπτες τις κερκυραϊκές παραδοσιακές γεύσεις. Μπουρδέτο, ψάρι μπιάνκο, παστίτσιο ντόλτσε, σοφρίτο, παστιτσάδα.


«Κάθε επισκέπτης, ο οποίος φεύγει από την χώρα του και πηγαίνει σε μια άλλη θέλει να δοκιμάσεις τις γεύσεις και τα προϊόντα του τόπου εκείνου. Υπήρξε μεγάλη απήχηση από τους επισκέπτες που βρέθηκαν στο χώρο», συμπλήρωσε ο κ.Βουλισμάς Για πρώτη φορά Σύμφωνα με τον υπεύθυνο συμβουλευτικής υποστήριξης του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Ιάκωβο Κονταράτο, το Φεστιβάλ αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρουσιάσουν παραγωγοί του νησιού επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα και ενδεικτικά της Ζακύνθου. Μαύρη σταφίδα, μαντολάτο, παστέλι, λάδι και κρασί.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε αγορές εκτός Ζακύνθου αλλά και η χρήση τους εντός των επιχειρήσεων, δηλαδή σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Θέλει πολύ δουλειά και κατακτάται με αργούς ρυθμούς. Η ποιότητα όμως των προϊόντων είναι τόσο καλή όπως και η ανταπόκριση του κόσμου που θα γίνουν σε μεγάλο βαθμό αποδεκτά», ανέφερε ο ίδιος.

Όσον αφορά την ενασχόληση των νέων με τον αγροτικό τομέα σύμφωνα με τον κ.Κονταράτο αρκετοί επιλέγουν να ακολουθήσουν τα βήματα των γονέων τους στον πρωτογενή τομέα κυρίως μέσα από τις υπάρχουσες οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ οι συνθήκες της πανδημίας έδωσαν το έναυσμα σε αρκετούς για να ενασχοληθούν με τον κλάδο. «Δεν είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον, ωστόσο επειδή υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι στημένες από παλιά, υπάρχει αυτή η συνέχεια από τους νέους που μας δίνει ελπίδα. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι νέοι που ξεκινούν σε αυτό το κομμάτι και θεωρώ ότι με τις συνθήκες τις πανδημίας που έχουμε βιώσει το αποφασίζουν πολλοί από εδώ και πέρα», κατέληξε ο ίδιος.