Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για να σ΄ εκδικηθώ*

editorial
22 Μαΐου 2023 / 19:12
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ό, τι δεν έγινε τα τελευταία έξι χρόνια θα ήταν αδύνατον να συμβεί στα τρία 24ωρα της ισχύος μιας διερευνητικής εντολής σε αναζήτηση της δεδηλωμένης.

To κόμμα - συνασπισμός, που κέρδισε την κυριακάτικη αναμέτρηση, απαρτίζεται από τους επιμέρους χώρους του ιστορικού καραμανλισμού και τους επιγόνους της διεύρυνσης (Κων. Μητσοτάκης, Παύλος Βαρδινογιάννης) που πέτυχε ο ιδρυτής το 1978, προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβασή του στην προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτός ήταν έκτοτε ο πυρήνας της ΝΔ. Υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη πλαισιώθηκε με τα πιο προβεβλημένα πολιτικά στελέχη του ΛΑΟΣ (σ.σ. μέχρι και ο εμπνευστής του σύρθηκε εσχάτως εκών άκων) αλλά και ένα κομμάτι του πεφωτισμένου «σημιτισμού» είτε με υπουργικά χαρτοφυλάκια είτε στην περιρέουσα αρωγή και στήριξη! Στα υπέρ αυτού του συνασπισμού, της ΝΔ, η εσωτερική ανοχή και η εξ' αυτής πολιτική συνοχή στελεχών και οπαδών.

Στην αντίπερα όχθη, ο κατ' ευφημισμόν Συνασπισμός, που χρειάστηκε και το προσωνύμιο της Προοδευτικής Συμμαχίας για να τονίσει ματαίως την παραπληρωματική του ιδιοσυστασία, δεν κατόρθωσε να βρει τον τρόπο να συνεννοηθούν τα κόμματα που αναφέρονται στην αντι-Δεξιά, την Κεντροαριστερά, την Αριστερά και πάει λέγοντας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι από το 2016 ο ελλειπτικός αλλά πάντως αναλογικός, εκλογικός νόμος εγγυόταν την τουλάχιστον κοινοβουλευτική επιβίωση των μικρότερων σχημάτων. Αθροίζοντας, πολιτικά αυθαίρετα είν' αλήθεια, όλα τα μέρη της δυνάμει αριστερής αντιπολίτευσης, παραμένουν περισσότεροι από τους νικητές των εκλογών!

Δεν είναι όμως οργανωτικό το θέμα, ποτέ δεν ήταν. Η σύγκλιση της αριστερής αντιπολίτευσης κυρίως όσον αφορά στις πολιτικές προτεραιότητες και όχι τόσο για τη μοιρασιά αρμοδιοτήτων και οφιτσίων, ουδέποτε συνέβη, ακυρώνοντας το ευεργέτημα του εκλογικού νόμου. Ό, τι δεν έγινε τα τελευταία έξι χρόνια θα ήταν αδύνατον να συμβεί στα τρία 24ωρα της ισχύος μιας διερευνητικής εντολής σε αναζήτηση της δεδηλωμένης. Τούτου δοθέντος, ενώπιον του ψηφοφόρου πολίτη την Κυριακή, δεν υπήρχαν τουλάχιστον δυο σχέδια διοίκησης αλλά ένα. Όπερ έδει δείξαι, βάφοντας την Ελλάδα μπλε και «... τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσες»*, που θάλεγαν κι ο Λάκης Παπαδόπουλος με τον Δημήτρη Μητροπάνο.

(Συνεχίζεται)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.