Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα εκατομμύριο εκατόν μία χιλιάδες εκατόν μία και δέκα!

editorial
17 Μαΐου 2023 / 18:19
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η ξενοδοχειακή επένδυση στη Δασιά σημαίνει το καμπανάκι για τον κερκυραϊκό τουρισμό. Δεν είναι όμως η μοναδική. Η λαιμαργία που κατατρώει τους περιβαλλοντικούς πόρους αδυνατίζει το κύριο και βασικό πλεονέκτημα του νησιού και σε βάθος χρόνου το ακυρώνει.

Το θέμα δεν είναι η διεσταλμένη οπτική με την οποία μπορεί κανείς να «χωνεύει» εγγεκριμένες ή και αυθαίρετες υπερβάσεις αλλά η ισοπέδωση της θεσμικής, διοικητικής άμυνας απέναντι στις εφαρμογές της φιλοσοφίας του ξέπνοου υπουργού, που ηδονίζεται να βλέπει τη μετατροπή κάθε αξίας σε οικονομικό πόρο, αδιαφορώντας ακόμα και για την αναπαραγωγή του (πόρου). 

Η αδυναμία της Αυτοδιοίκησης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων είναι μια ακόμα απόδειξη πως η τοπική κοινωνία έχασε τον έλεγχο της οικονομίας, που αναπτύσσεται στο όνομά της. Ένας δείκτης γι' αυτό είναι η αριθμητική σχέση των τουριστικών κλινών με τον πληθυσμό των μονίμων κατοίκων, έτσι όπως καταγράφεται κατά την πιο πρόσφατη απογραφή. Στην Κέρκυρα, η σχέση αυτή καλπάζει από το 2+/1 προς το 3/1 αν υπολογίσει κανείς και τις κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αναπτύσσονται κι αυτές εκθετικά. 

Δεν είναι όμως μόνον οι κλίνες. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνεται από τον πληθυσμό των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, που ο αριθμός τους υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες οχήματα! Και σ' αυτήν την περίπτωση καταγράφεται σχέση πολλαπλάσια των οχημάτων των μονίμων.

Κι αυτά που; Σε μια πόλη, ένα νησί, που οι αντοχές της Φύσης και οι δημόσιες υποδομές έχουν προ πολλού υποσκελιστεί. Η ποιότητα της πολιτικής, διοικητικής παρέμβασης ακολουθεί την άνευ όρων παράδοση στις δυνάμεις της ασύδοτης αγοράς, που έσπευσαν να κατασπαράξουν τον πόρο. Συμπεριφορά αναμενόμενη και προβλέψιμη εφόσον αποτελεί τον πυρήνα της ιδιοσυστασίας τους. Κι ύστερα, και μόνον η επαγγελματική εμπλοκή στην αναπτυξιακή κατασπατάληση των κερκυραϊκών πόρων των κατά τα άλλα δήθεν υπερασπιστών των Θερμοπυλών, ενισχύει την ανυποληψία τους και της πολιτικής γενικότερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.