Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H University of Memphis Touring Choir στην Κέρκυρα

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
10 Μαΐου 2023 / 13:49

Θα συμπράξει με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών την Παρασκευή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά την Χορωδία του Wartburg College, και τη συναυλία που έδωσε εδώ στις 2 Μαΐου, άλλο ένα πανεπιστημιακό χορωδιακό σχήμα από τις ΗΠΑ θα βρεθεί στην Κέρκυρα. Ο λόγος για την University of Memphis Touring Choir από το Tennessee των ΗΠΑ η οποία την Παρασκευή 19 Μαΐου θα δώσει κοινή συναυλία με τη Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο και των εορτασμών για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του τελευταίου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την  University of Memphis Touring Choir θα διευθύνουν οι καθηγητές διεύθυνσης χορωδίας Dr. Ryan Fisher, Dr. Francis Cathlina, Dr. Emily Frizzell και θα συνοδεύσουν στο πιάνο οι David Córdoba Hernandez και Natalia Vanegas Escobar.

Το ρεπερτόριο που θα ερμηνεύσουν περιλαμβάνει έργα σύνθετων σύγχρονης χορωδιακής μουσικής, με έμφαση σε γυναίκες και αφροαμερικάνους δημιουργούς. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα ακουστούν έργα των Eric Whitacre, Roland Carter, Elaine Hagenberg, Susan La Barr, Joel Thompson, Margaret Bonds.

Από την πλευρά τους, το Φωνητικό Σύνολο και η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου θα ερμηνεύσουν έργα των Antonio Lotti, Felix Mendelssohn, Ēriks Ešenvalds και Karl Jenkins, υπό τη διεύθυνση του Επίκουρου Καθηγητή Δημήτρη Κτιστάκη. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τα σύνολα του ΤΜΣ και την αμερικάνικη χορωδία να ερμηνεύουν από κοινού τέσσερα από τα Οκτώ Μικρασιατικά Τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, καθώς και ένα spiritual του Jeffrey L. Ames.

Η University of Memphis Touring Choir βρίσκεται στην Κέρκυρα στο πλαίσιο της φετινής διεθνούς της περιοδείας, στους σταθμούς της οποίας περιλαμβάνονται ακόμη πόλεις της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας. Στο ίδιο πλαίσιο, στις 10 Μαΐου βρέθηκε και στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμπράττοντας με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (διεύθυνση/διδασκαλία: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου)

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι μουσικές σπουδές στο University of Memphis έχουν παράδοση δεκαετιών και διεξάγονται στο πλαίσιο του Rudi Scheidt School of Music που λειτουργεί στους κόλπους του. Το μουσικό αυτό τμήμα πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του, Rudi E. Scheidt (1925-2020), και λειτουργεί αυτόνομα από το 1947, συνεχίζοντας και διευρύνοντας την παράδοση της πανεπιστημιακής μπάντας που είχε ιδρυθεί το 1940. Το 1949, το Rudi Scheidt School of Music πραγματοποίησε την πρώτη του παράσταση όπερας, ενώ από τα 1953, 1962 και 1978 παρέχει αναγνωρισμένους τίτλους μουσικών σπουδών σε επίπεδο Bachelor, Master και PhD αντίστοιχα.

Σήμερα, οι μουσικές σπουδές εκεί περιλαμβάνουν τομείς Συμφωνικής Ορχηστρικής Μουσικής, Χορωδιακής Μουσικής, Μουσικής Δωματίου, Παλαιάς Μουσικής, Όπερας, Jazz & Pop Μουσικής και Μουσικής Επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν περί τα 35 πανεπιστημιακά μουσικά σύνολα.

Η University of Memphis Touring Choir, την οποία το κερκυραϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την Παρασκευή, αποτελείται από σπουδαστές και των πέντε διαφορετικών χορωδιακών συνόλων του Rudi Scheidt School of Music.