Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οικολογικές λύσεις για μετακίνηση στο σχολείο τους από μαθήτριες του Σκριπερού

Ecomobility
10 Μαΐου 2023 / 09:43

Το Γυμνάσιο με Λ.Τ Σκριπερού είναι το μοναδικό σχολείο από τα Ιόνια Νησιά που συμμετέχει στην φετινή εκστρατεία του Ecomobility

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον δρόμο για μια πιο οικολογική μετακίνηση από και προς το σχολείο τους στο Σκριπερό, δείχνουν οχτώ μαθήτριες της β΄ λυκείου, ξεφεύγοντας από τις συνηθισμένες προτάσεις περί χρήσης ποδηλατοδρόμων και ηλεκτρικών λεωφορείων. Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Σκριπερού στην εκστρατεία Ecomobility, που διοργανώνει o Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον Ecocity.

Το σχολείο μάλιστα είναι το μοναδικό τόσο από την Κέρκυρα όσο και από τα Ιόνια Νησιά που λαμβάνει μέρος στην φετινή διοργάνωση, με βασικό στόχο την ενθάρρυνση των νέων για την προσέγγιση προβλημάτων μετακίνησης στην πόλη τους και την ενεργοποίησή τους για την αναζήτηση λύσεων με προσανατολισμό τις «πράσινες» μετακινήσεις.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Το έρεισμα για να καταλήξουν στην πρότασή τους, προήλθε από την ίδια την καθημερινότητα των μαθητών του σχολείου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τρεις σημαντικές παραμέτρους. Τον πολύτιμο χρόνο που χάνεται στο δρόμο, ιδίως αν η μετακίνηση γίνεται με λεωφορείο που σημαίνει ότι πρέπει να διέρχεται απ’ όλα τα χωριά για την εξυπηρέτηση των μαθητών, τις αποστάσεις και τα καθημερινά δρομολόγια που καλείται καθημερινά να κάνει κάθε οικογένεια με το ΙΧ.

Έτσι η ομάδα των μαθητριών σκέφτηκε να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου καθημερινά θα δηλώνονται εκ περιτροπής τα δρομολόγια που μπορεί να κάνει κάθε γονέας, μεταφέροντας όχι μόνο το δικό του παιδί στο σχολείο αλλά και συμμαθητές του. Με τον τρόπο αυτό και η μετάβαση από και προς το σχολείο θα είναι πιο γρήγορη απ’ ότι το λεωφορείο, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο προσέγγισης, συν το γεγονός ότι και τα ΙΧ που προσέρχονται καθημερινά στο σχολείο θα λιγοστέψουν σημαντικά.

Η πρόταση των μαθητριών παρουσιάστηκε την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση εντός του σχολείου, ενώπιον επιτροπής αξιολόγησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Ecomobility από την Αθήνα, τον Υποδιοικητή της Τροχαίας Κέρκυρας, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Π. Βαρούχα και δυο εκπροσώπους του Συλλόγου ποδηλατών/ισσών «Ορθοπεταλιά».

Παρότι μάλιστα δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία στο διαγωνισμό, το σημαντικό που αποκόμισαν οι συμμετέχουσες μαθήτριες ήταν να επικοινωνήσουν εμπεριστατωμένα την άποψή τους μπροστά σε κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα το σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης στην περιφέρεια της Κέρκυρας.

Συνοδοιπόροι στην προσπάθειά τους και οι υπεύθυνοι καθηγητές τους, Χριστίνα Ηλιούδη και Κώστας Κωστάλης που ήταν δίπλα τους σε κάθε τους βήμα. Η πρόταση των μαθητριών συνοδεύθηκε και από μια παρουσίαση σε PowerPoint για τα οικολογικά μέσα μεταφοράς με μια ιστορική αναδρομή.

18 ομάδες μαθητών

Στη φετινή διοργάνωση του διακεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος Ecomobility, λαμβάνουν μέρος 18 ομάδες μαθητών ισάριθμων σχολείων, από 18 πόλεις και διαμερίσματα 10 Περιφερειών της χώρας. Το έργο και οι προτάσεις των μαθητών αξιολογούνται από ειδική επιτροπή και κάθε χρόνο βραβεύονται οι μαθητικές ομάδες, με βασικά κριτήρια, την αυτενέργεια και την εφηβική δημιουργικότητα και την φαντασία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ