Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού

ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ
20 Μαρτίου 2023 / 12:37
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Νέα απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε για μια ακόμα φορά έξω από τα γραφεία της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, σήμερα, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας το οποίο θα δώσει και αγωνιστικό "παρών" στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία έχει καταθέσει ψήφισμα.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας καθώς τονίζουν ότι ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί.  «Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.

Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.

Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους, ενώ η κατάληξη των αποτυχημένων μοντέλων είναι γνωστή: Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.