Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προτεινόμενο ψήφισμα για το νερό από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση
20 Μαρτίου 2023 / 09:22
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ψήφισμα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού που θα συζητηθεί απόψε Δευτέρα στις 7:30 στο Δημοτικό Συμβούλιο κατάθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση:

Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παραδίδονται με γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το νερό και η αποχέτευση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προωθείται η «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

Τα σπασμένα θα πληρώσουν για ακόμα μια φορά τα λαϊκά νοικοκυριά που θα πουν το νερό νεράκι…

Η σημερινή εξέλιξη είναι συνέχεια του νομικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, της πολιτικής ξεπουλήματος του νερού και της ένταξης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων.

Καταγγέλλουμε τη χρόνια απαξίωση από τις κυβερνήσεις διαχρονικά των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Διεκδικούμε:

· Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

· Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.

· Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

· Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του.

· Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. Κατάργηση του ΦΠΑ από τους λογαριασμούς του νερού.

· Οι λογαριασμοί ρεύματος των ΔΕΥΑ να ενταχθούν στο βιομηχανικό τιμολόγιο. 
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.