Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερωτήσεις Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων

Λαϊκή Συσπείρωση
12 Μαρτίου 2023 / 21:13

Προς τις Δημοτικές Αρχές Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δελτίο τύπου της προς την Δημοτική Αρχή της Νότιας Κέρκυρας, η Λαϊκή Συσπείρωση διερωτάται για τα μέτρα που θα ληφθούν από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων ώστε να προστατευθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης καθώς «Στις 26 Φεβρουαρίου κατέρρευσε το βορινό τμήμα της τοιχοποιίας του κτηρίου «Αρχοντικό Βιάρου Καποδίστρια», το οποίο είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και βρίσκεται επί της οδού 21ης Μαρτίου στα Μελίκια Λευκίμμης ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης. Από την κατάρρευση του βορινού τμήματος της τοιχοποιίας έχει καταστεί ετοιμόρροπο και άμεσα επικίνδυνο το ανατολικό τμήμα του μισογκρεμισμένου κτηρίου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του σχολείου, δηλαδή από το σημείο που καθημερινά αναγκαστικά συνωστίζονται δεκάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θέτοντάς τους άμεσα σε κίνδυνο.»  

Επιπλέον αναφέρει ότι «Στο σημείο έχουν τοποθετηθεί κορδέλα και φώτα σήμανσης, χωρίς κανένα άλλο μέτρο προστασίας αν και έχουμε συμπληρώσει δύο εβδομάδες από την κατάρρευση της τοιχοποιίας. Όπως προκύπτει και από τις επίσημες απαντήσεις προς το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, τελικά υπάρχει μία διάχυση ευθυνών με αποτέλεσμα την τεράστια αργοπορία στο παρθούν τα απαραίτητα μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και όσων περνάνε από ο συγκεκριμένο σημείο».

Ακόμη αναφέρεται στην κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Παλιάς Πόλης όπου «οι εργασίες αυτές έγιναν ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα του κτηρίου (είχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες), που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Επίσης, οι εργασίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, όπως δείχνουν και τα γεγονότα, αφού ήρθαν ξανά στη δημοσιότητα οι εικόνες από αίθουσες του υπογείου του Σχολείου, που βρίσκονται σε τραγική και επικίνδυνη κατάσταση. Οι αίθουσες αυτές είναι κλειστές για πολλά χρόνια, στερώντας έτσι από την εκπαιδευτική κοινότητα πολύτιμους χώρους διδασκαλίας».


Με αφορμή τα παραπάνω ερωτά την Δημοτική Αρχή: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επισκευαστούν οι συγκεκριμένες αίθουσες αλλά και να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι προσεισμικοί έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στατικότητας του κτηρίου μετά την πολύχρονη εγκατάλειψη και επιβάρυνσή του;