Η λειψυδρία αποτέλεσμα της αντιμετώπισης του νερού ως εμπόρευμα
Η διαμαρτυρία μετά από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Αλυκών, των Βιταλάδων, της Άνω Παυλιάνας, ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ, μέλη συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων κ.α.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΛΑΣΥ)
16 Nov 2024
/ 12:03
Στις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές επιρρίπτει τις ευθύνες για τα προβλήματα στην υδροδότηση με μακροσκελή ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση (Λα.Συ.).
ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην ανακοίνωση της Λα.Συ. επισημαίνονται μεταξύ των άλλων.
- Η λειψυδρία και η «κλιματική αλλαγή» τελικά αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση ώστε να αποκρύπτονται οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος
- Σήμερα στην ΕΕ και στην Ελλάδα προωθούνται οι αφαλατώσεις που είναι μία εξαιρετικά ενεργοβόρα λύση που οδηγεί σε μεγάλα κέρδη του ενεργειακούς ομίλους και σε μεγάλες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
- Οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη, προώθησαν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τις κατευθύνσεις της Κοινοτικής Οδηγίας για το νερό. Μιλάμε για την Κοινοτική Οδηγία - πλαίσιο για το Νερό (2000/60/ΕΚ) της ΕΕ, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα, το 2023, η οποία και έχει διαμορφώσει το πλαίσιο εμπορευματοποίησης της διαχείρισης του νερού. Θέτοντας ως προτεραιότητα τον περιορισμό της ζήτησης αντί τη μεγιστοποίηση της προσφοράς και επέβαλε στα κράτη-μέλη την «ανάκτηση κόστους»!
- Στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση των αγορών», που υλοποιείται από όλες τις μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις, είναι ο απαράδεκτος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για τη μετατροπή της ΡΑΕ σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», που επιταχύνει το κομμάτιασμα και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, των Δημόσιων Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
- Δεν είμαστε αρνητικοί σχετικά με την κήρυξη τμήματος του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη αν αυτό συνεισφέρει στην κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων. Σίγουρα όμως δεν είναι μαγική λύση αφού και άλλες περιοχές είχαν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη και τα προβλήματα και πάλι καθυστέρησαν να λυθούν ή πληγές είναι ακόμη ανοιχτές (π.χ. Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα με Μπάλλο). Ακόμη και αν οι νέες γεωτρήσεις φέρουν νερό, αυτό και πάλι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα χάνεται λόγω του δικτύου. Απαιτούνται συνολικότερες λύσεις. Βέβαια αν οι κυβερνήσεις ήθελαν θα μπορούσαν να δώσουν χρήματα και με άλλους τρόπους.
- Μόνο στο έδαφος της σοσιαλιστικής οικονομίας όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και στον συγκεκριμένο τομέα.
Ωστόσο, σήμερα η λαϊκή πάλη, μπορεί να υποχρεώσει Κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση, έστω και προσωρινά, να στρέψουν πόρους σε υποδομές για το νερό αλλά και τις κατάλληλες λύσεις, που βελτιώνουν άμεσα την ζωή της λαϊκής οικογένειας και δεν την επιδεινώνουν παραπέρα.
- Φθηνό, άφθονο, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.
- Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων υποδομής ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Εξασφάλιση νερού σε όλα τα χωριά του νομού για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων με πλήρη αποζημίωση όσων προμηθεύονται νερό με βυτία.
- Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος.
- Αποκλειστικά κρατική διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση υδατικής επάρκειας.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό
- Η κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, καμιά αύξησή του.
15/11/2024