Λαϊκή Συσπείρωση: «Ολοένα και μεγαλύτερα βάρη στο λαό»

"Για τη Δημοτική Αρχή η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου σημαίνει νέα βάρη στο λαό. Η κρατική συμμετοχή στα τακτικά έσοδα του Δήμου γίνεται ακόμη χειρότερη σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024."

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ). Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» κάναμε την πολιτική επιλογή να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του Δήμου αφού πρώτα ζητήσαμε την αναβολή της λόγω της πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας. Δεν περιμέναμε βέβαια να συγκινηθεί η Δημοτική Αρχή από τα αιτήματα της απεργίας αφού έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με τις πολιτικές, δημοσιονομικές και συνολικότερες επιλογές της κυβέρνησης. Θα έπρεπε όμως από σεβασμό και μόνο στους αγώνες του λαού μας για μία καλύτερη ζωή, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για καλύτερη ποιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία, για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών να κάνει τη συνεδρίαση μία μέρα πριν ή μία μέρα μετά. Άλλωστε άλλα Δημοτικά Συμβούλια (π.χ. Χανίων, Αργοστολίου κ.α.) προχώρησαν σε αυτή την αλλαγή την ημερομηνίας. Τέλος, θυμίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή είχε ορίσει αρχικά την 1η συνεδρίαση λογοδοσίας του 2025 για τις 28/02 (ημέρα απεργίας για τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το έγκλημα των Τεμπών) και τελικά αναγκάστηκε να αλλάξει την ημέρα μετά την πίεση των απεργιακών - λαϊκών κινητοποιήσεων που τελικά έφτασαν να είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου καταδεικνύει τις πολιτικές επιλογές και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Έχει συνταχθεί με βάση το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο του έχει διαχρονικά διαμορφωθεί και τις κεντρικές κυβερνητικές κατευθύνσεις της καθήλωσης των πόρων προς τους δήμους και την μεταφορά των βαρών προς το λαό. Η Δημοτική Αρχή αποδέχεται και στηρίζει τη λογική τις εξοικονόμησης χρημάτων σε ότι αφορά τις ανάγκες του λαού που τελικά θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή σε εξοπλιστικά προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία των συνόρων μας. Η «πολεμική οικονομία» της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης έχει ευθεία αντανάκλαση στην υποβάθμιση όλων των πλευρών της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Τα δισεκατομμύρια για όπλα και πολεμική προετοιμασία θα λείψουν από το λαό και τις ανάγκες του.
Για τη Δημοτική Αρχή η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου σημαίνει νέα βάρη στο λαό. Η κρατική συμμετοχή στα τακτικά έσοδα του Δήμου γίνεται ακόμη χειρότερη σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024. Μόλις το 33,36% των εσόδων του Δήμου προέρχονται από το κράτος, χρήματα τα οποία δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε καν την μισθοδοσία των υπαλλήλων (καλύπτεται μόνο ως προς το 88,02%)
Σύνολο τακτικών Εσόδων Δήμου 44,91 εκ
Τακτικά Έσοδα από το Κράτος 14,98 εκ
% Εσόδων από το κράτος 33,36%
Τακτικά Έσοδα από δημότες 29,93 εκ
% Εσόδων από δημότες 66,64%
Μερικά επιπλέον στοιχεία ενδεικτικά της κατεύθυνσης του προϋπολογισμού:
• Έχει γίνει αναλυτική συζήτηση για την τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών που έφτασε μεσοσταθμικά του 100% σε σχέση με πέρσι. Ο κερκυραϊκός λαός καλείται να πληρώσει ένα τεράστιο βάρος που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 126 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο χωρίς να έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
• Τα έσοδα των Σχολικών Επιτροπών, ανέρχονται σε 861.120 ευρώ και έτσι αναλογούν σε μόλις 8.000 ευρώ ανά σχολείο κατά μέσο όρο. Το ποσό αυτό τελικά οδηγεί τους γονείς να βάζουν το χέρι ξανά στην τσέπη για την καθημερινή λειτουργία, σε μια κατά τα άλλα δωρεάν Παιδεία.
• Προβλέπεται να δοθεί στις Κοινότητες σαν πάγια προκαταβολή μόνο το ποσόν των 97.000 ευρώ, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με πέρσι (ήταν 102.000 ευρώ). Για το 2024 οι κοινότητες πήραν μόνο 3 πάγιες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ούτε τα βασικά ενώ για φέτος και λίγο πριν το Πάσχα δεν έχει δοθεί ούτε μία πάγια προκαταβολή.
• Η ενίσχυση αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων μένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με 20.000 και 40.000 αντίστοιχα την ώρα που σύλλογοι και φορείς καλούνται να πληρώνουν το κάθε τι για τη λειτουργία τους μαζί βέβαια και τα τέλη στο δήμο για τη χρήση των σχολικών αιθουσών, των γυμναστηρίων κλπ.
• Οι υποσχέσεις για ενίσχυση των συνταξιούχων μέσω της μερικής επιδότησης των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ, των δημοσίων υπαλλήλων για τη στέγαση κλπ δεν προβλέπονται πουθενά.
Δεν έχει ακουστεί ούτε μία φορά το ζήτημα της διεκδίκησης χρηματοδότησης από το κράτος τη στιγμή που μάλιστα παρακρατά τεράστια ποσά κάθε χρόνο από τη χρηματοδότηση των Δήμων. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στον προϋπολογισμό του 2025 για τη χρηματοδότηση των Δήμων 2,5 δις ευρώ ενώ αν εφαρμοζόταν ο νόμος 3852/2010 χωρίς παρεκκλίσεις και μνημονιακές διατάξεις θα έπρεπε να τους αποδοθούν 8,3 δις. Στο Δήμο, αυτή η παρακράτηση αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκ. το χρόνο! Όμως τα «καλά παιδιά» της κυβέρνησης δεν κάνουν ούτε μία αναφορά σε αυτό.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2025 είναι απαράδεκτος. Η δική μας οπτική για τον Προϋπολογισμό του Δήμου ξεκινά από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ελάφρυνση του λαού. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να διπλοπληρώνουν φόρους στο Κράτος και στο Δήμο, για υπηρεσίες και έργα που δικαιούνται. Η θέση μας παίρνει υπ’ όψη τη διαφορετική ταξική θέση του καθενός αλλά και τη διαφορετική φορολογική ικανότητα που απορρέει από αυτή. Η δική μας θέση είναι άρρηκτα δεμένη με ένα διεκδικητικό πλαίσιο και με την ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ