Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Χρονικό ενός «Λάθους» στις Σχολικές μας Υποδομές

Βέργος
11 Μαρτίου 2023 / 13:14
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Βέργος

Κώστας Βέργος

Το 2008, υπό τον νομάρχη κ. Στέφανο Πουλημένο, ξεκινάει η μελέτη Αρμένη και Πολυτεχνείου Πατρών με σκοπό την εκτίμηση της στατικής επάρκειας του σχολικού συγκροτήματος των Επαγγελματικών Λυκείων, στο Μαντούκι. Το 2009 ολοκληρώνεται η μελέτη. Το 2010, ο κ. Χρήστος Άνθης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, ανακοινώνει δημόσια ποσό 3 εκ. ευρώ για την στατική αποκατάσταση του κτιρίου. Το 2013, ο  επόμενος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, κ. Μάχος Γαβαλάς, ανακοινώνει ποσό 4 εκ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Ούτε ένα σεντ δεν εκταμιεύθηκε από αυτά τα δύο ποσά στην διάρκεια των ετών. Αρχές 2022, το υπουργείο υπόσχεται την διάθεση μόλις 1 εκ. ευρώ για τον ίδιο λόγο. Μετά την παρέλευση έτους, ούτε ένα σεντ δεν έχει διατεθεί.
Υπήρξαν έγκαιρες και  επανειλημμένες σχετικές προτάσεις από τον υπογράφοντα (που διετέλεσε στο διάστημα 2007-2011 διευθυντής στο εν λόγω σχολείο) υπό τον όρο της διάθεσης των προρρηθέντων ποσών. Εν όψει επίσκεψης πρωθυπουργού και αρμόδιου υπουργικού κλιμακίου στο νησί, επανέφερα από τις στήλες της «Ε», στις 11/7/2020, παλαιότερη δημόσια παρέμβασή μου, πάλι στην «Ε»: «Τα υπό συζήτηση σχέδια περί εμβαλωματικών ή και ριζικών επιδιορθώσεων στο σχολικό συγκρότημα Μαντουκίου, κατά τα προβλεπόμενα από την Μελέτη Αρμένη, είχαν κάποιο νόημα όταν κατετέθη η σχετική μελέτη. Όμως, από της ημερομηνίας καταθέσεώς της, έχει παρέλθει μια κρίσιμη επταετία, δωδεκαετία πλέον σήμερα (14-ετία πια!), και επομένως τα τότε λογιζόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τις νέες φθορές που θα έχει προκαλέσει ο πανδαμάτωρ χρόνος.» Και κατέληγα στην πρόταση άμεσης δημιουργίας νέας δομής στο ‘Λυρικό’ (αντί του τότε προταθέντος χώρου στάθμευσης).

Διάβασα ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε ότι θα αναληφθεί έργο μελέτης της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων μας. Αυτό προϋποθέτει ενδελεχή και εξειδικευμένη εργασία κατά περίπτωση, πράγμα που σημαίνει χρονοτριβή. Μπορεί, ίσως, με την συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου και κάποιας Πολυτεχνικής Σχολής, να διακριθούν τα επείγοντα από τα μη επείγοντα, ώστε να υπάρξει ιεράρχηση προτεραιοτήτων και η απαραίτητη παράκαμψη της σχετικής γραφειοκρατίας για τα επείγοντα.

ΥΓ1: Κατά την προαναφερθείσα (Ιούλιος 2020) επίσκεψη στο νησί μας, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τον Ερημίτη, είχε δηλώσει: «Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος, οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε.» Και ο κ. Πορτοσάλτε, τις μαύρες μέρες που περνάμε τώρα, στην ίδια γραμμή: «Μετά τις τραγωδίες φτιάχνουμε δρόμους και γεφύρια.»

ΥΓ2: Διάλογος παράλογος των ημερών μετά τα Τέμπη: «Γιατί, συνδικαλιστές, δεν μας το λέγατε αφού το ξέρατε; Σας το λέγαμε, κ. παρουσιαστή πρωινής ή νυκτερινής εκπομπής, αλλά δεν μας ακούγατε. Ας φωνάζατε πιο δυνατά, λοιπόν! Μα είχατε διαπασών το Survivor και άλλα επικοινωνιακά, δήθεν πολιτικά. Εμείς, πάντως, δεν φταίμε, την δουλειά μας κάναμε, αυτό που κάνουμε πάντα, εκτός από αυτές τις ημέρες που κλαίμε γοερά, αλλά σύντομα θα μας περάσει και θα ξαναδούμε Survivor και άλλα επικοινωνιακά, δήθεν πολιτικά.»
 
 
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.