Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φεύγει προσωρινά από το Σαν Τζιάκομο, λόγω επικινδυνότητας, η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομίας

Σαν Τζιάκομο
10 Μαρτίου 2023 / 13:48

Η απόφαση ελήφθη από τη δημοτική Αρχή, μετά την πρόσφατη έκθεση της Πολεοδομίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετακομίζει προσωρινά εκτός πόλης η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, που στεγάζεται έως σήμερα στον 1ο όροφο του ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο.

Η απόφαση ελήφθη χθες από τη δημοτική Αρχή Υδραίου, μετά την πρόσφατη έκθεση επικινδυνότητας για το κτίριο, με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παντελιός,η απόφαση για την μεταστέγαση στο δημοτικό κατάστημα της ΔΕ Αχιλλείων στη θέση Βρυώνη (κτίριο πρώην Δήμου Αχιλλείων) είναι άμεσα εκτελεστέα και έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου προχώρησε σε αυτοψία του χώρου τον περασμένο Δεκέμβριο όσον αφορά την καταλληλότητα - κατάσταση των χώρων εργασίας στο Παλιό Δημαρχείο μετά από αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας .

Τι διαπιστώθηκε

Στην έκθεση επικινδύνου που συντάχθηκε κατόπιν, διαπιστώθηκαν σημειακές δομικές φθορές, σημάδια υγρασίας στην επιφάνεια της εσωτερικής τοιχοποίιας στην περιοχή του κλιμακοστσίου (πιθανότατα λόγω διαρροής δικτύου ύδρευσης/αποχέτευσης της τουαλέτας ), κατεστραμμένα ξύλινα πλαίσια κουφωμάτων, εκτεθειμμένα καλώδια, σημεία φθοράς στην ξυλεία της στέγης,  εγκατάσταση θέρμανσης – καυστήρα πετρελαίου στο ημιυπόγειο σε μικρή απόσταση από τους χώρους εργασίας των υπαλλήλων.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν

Βάσει αυτών, κρίθηκαν αναγκαίες οι παρακάτω εργασίες άρσης του κινδύνου:
Επισκευή ή αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων, όπου απαιτείται
Καθαίρεση σαθρών τμημάτων επιχρισμάτων και επισκευή
Απομάκρυνση αρχείου από το χώρο υποστέγης, καθρισμός του χώρου συντήρησης της ξυλείας
Έλεγχος υφιστάμενων παθητικών και ενεργητικών μέτρων πυρασφάλειας
Έλεγχος ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και εγκατάστασης θέρμανσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Όπως επισημαίνονταν στην έκθεση επικινδύνου, η εκτέλεση των εργασιών πρέπει να γίνουν εντός 120 ημερών από την κοινοποίηση της έκθεσης στους κατά νόμο υπόχρεους.

Τι λένε οι επαγγελματίες

Ωστόσο η προσωρινή μεταφορά των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης σε απόσταση περίπου 6 χλμ από την πόλη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομίας είναι αρμόδια για την παρακολούθηση, αδειοδότηση και εποπτεία των εμπορικών δραστηριοτήτων και την προστασία του καταναλωτή. Είναι επίσης αρμόδια για τον πρωτογενή τομέα αλλά και για θέματα Τουρισμού και τοπικής απασχόλησης, ενώ
από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση εκδίδονται και οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων και μουσικής, ζήτημα που αφορά πάρα πολλούς επαγγελματίες. Όπως επισημαίνουν,  οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης δεν λειτουργούν πλήρως ψηφιακά, με αποτέλεσμα η καθημερινή συνδιαλλαγή να δυσκολέψει, λόγω της απόστασης και του δρόμου που είναι φορτωμένος από κίνηση. «Αν όλες οι υπηρεσίες λειτουργούσαν ψηφιακά το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο μεγάλο. Τώρα όμως η συνδιαλλαγή θα δυσκολέψει. Η τουριστική περίοδος σε λίγο θα ξεκινήσει  και ο δρόμος θα είναι πολύ επιβαρυμένος από την κίνηση των οχημάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Διασκέδασης και Εστίασης Παλιάς Πόλης Γιάννης Βλάχος .



Χωρίς προγραμματισμό

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των εργαζομένων, με την Πρόεδρο του Σωματείου ΟΤΑ Σπυριδούλα Μάμαλου, να καταγγέλλει ότι χρησιμοποιούνται ως «έπιπλα» του Δήμου, χωρίς να υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Σημειώνεται ότι στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας απασχολούνται συνολικά 11 εργαζόμενοι.«Με την απόφαση αυτή θα προκληθεί χάος στους επαγγελματίες λόγω των κρίσιμων υπηρεσιών που θα μετακινηθούν εκτός πόλης. Δεν υπάρχει προγραμματισμός για τίποτα, διώχνουμε τον όροφο, όχι όμως το ημιυπόγειο που είναι το χειρότερο σημείο, καθώς εκεί είναι ο λέβητας και εκεί στεγάζονται τα Τμήματα Ανάπτυξης προγραμματισμού, Δημόσιας Υγείας, Σχολικών Επιτροπών και ένας υπάλληλος του Τμηματος Πολιτισμού, συνολικά 10 εργαζόμενοι», τόνισε στην «Ε» η κ. Μάμαλου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ