Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν υπάρχει αίτημα στο Υπ. Πολιτισμού για αποκατάσταση του Σαν Τζιάκομο

Σαν Τζιάκομο
09 Μαρτίου 2023 / 15:24

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου

ΑΘΗΝΑ. Δεν υπάρχει αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του ιστορικού δημαρχείου Σαν Τζιάκομο, απαντά η Υπουργός Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση του Βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου.

Μάλιστα η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ενημερώσει τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας ότι προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα του κτηρίου και να αποκατασταθεί, θα πρέπει να κατατεθεί τεχνική έκθεση των απαιτούμενων ενεργειών και πλήρης φάκελος στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, και επί της πλατείας Δημαρχείου, χωροθετείται το κτίριο του θεάτρου Σαν Τζιάκομο, εμβληματική κατασκευή της πόλης του 17ου αιώνα, εντός του οποίου, κατά το παρελθόν, στεγάστηκε το Δημαρχείο της πόλης (παλαιό Δημαρχείο). Το εν λόγω κτίριο έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ευρισκόμενο εντός της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας και εντός κηρυγμένου - οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου.

Το κτίριο ανήκει στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και στεγάζει σήμερα τις υπηρεσίες του Δήμου.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν αποστείλει έγγραφο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου ενημερώνοντας ότι για τις επεμβάσεις άρσης της επικινδυνότητας και για τη λήψη μέτρων άμεσης προστασίας του κτιρίου, θα πρέπει να υποβληθεί έγκαιρα προς έγκριση η σχετική τεχνική έκθεση των απαιτούμενων εργασιών, ενώ για περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης θα πρέπει να κατατεθεί πλήρης φάκελος μελέτης.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει κατατεθεί φάκελος για το συγκεκριμένο μνημείο, ούτε υπάρχουν αιτήματα σε εκκρεμότητα για την αποκατάστασή του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εξετάσει τις απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης όταν αυτές κατατεθούν προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του».