Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νότια Κέρκυρα. Τόπος ευλογημένος, πολλά υποσχόμενος

Αλέξανδρος Αλεξάκης
15 Φεβρουαρίου 2023 / 17:03

Γράφει ο Αλέξανδρος Αλεξάκης

Ένας πολυσυλλεκτικός καμβάς μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, ιστορικής μνήμης, πλούσιας παράδοσης, με αναλλοίωτα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της κερκυραϊκής υπαίθρου, που εναλλάσσεται με καταπράσινες εκτάσεις διάσπαρτες από αιωνόβιες ελιές, συνθέτοντας ένα μυστηριακό όσο και επιβλητικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Η ποικιλότητα της Νότιας Κέρκυρας δεν μπορεί να περιγραφεί σε λίγες μόνο γραμμές, καθώς οι εικόνες σε συνδυασμό με την αύρα του χώρου και την δυναμική του βιώματος, προκαλούν έντονα συναισθήματα, ενεργοποιώντας τον νόστο και την ανάμνηση που πηγάζει από τον ίδιο τον τόπο.

Η ακτογραμμή και οι παραλίες της Νότιας Κέρκυρας, όπου πολλές από αυτές παραμένουν παρθένες με μόνο σημάδι το αποτύπωμα του χρόνου, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ως προς το περιβαλλοντικό ισοζύγιο ολόκληρου του νησιού. Από την Λίμνη Κορισσίων και τον Ίσσο, έως τις Αλυκές Λευκίμμης και τον Αρκουδίλα, η Νότια Κέρκυρα φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα, πλούσιας βιοποικιλότητας, με ορισμένα από τα σπανιότερα είδη πτηνών και ερπετών να ενδημούν εδώ, δημιουργώντας ένα ζωτικής σημασίας αμάλγαμα φυσικής ισορροπίας και ευφορίας.

Η Νότια Κέρκυρα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό και καίριο ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική της Κέρκυρας, καθώς συγκεντρώνει πλήθος παραγόντων που με την απαραίτητη μέριμνα και ορθολογική διαχείριση, προσδίδουν νέα προοπτική για την οικονομική άνοδο και την ευημερία των πολιτών του Νότου. Η δική μας προσπάθεια στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των ωφέλιμων συστατικών που διαθέτει ο τόπος μας, με έμφαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η προώθηση πρωτοβουλιών οικοτουρισμού και αγροτουρισμού έχει ως αφετηρία την Νότια Κέρκυρα, καθώς συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προσανατολισμένων στον συνδυασμό πρωτογενούς τομέα και τουρισμού. Η προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών μας οικισμών και της υπαίθρου, προσδίδουν επίσης άλλη δυναμική στην αυθεντικότητα του Νότου, κουβαλώντας σπουδαίο πολιτισμικό απόθεμα και ιστορικό φορτίο.

Τα τελευταία χρόνια η Νότια Κέρκυρα στιγματίστηκε από θλιβερά γεγονότα, ως αποτέλεσμα άστοχων ενεργειών και απαξίωσης, με κορυφαίο όλων το ζήτημα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, με τα τραγικά συμβάντα που προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν την επί σειρά ετών κάκιστη διαχείριση της κατάστασης. Στις σοβαρές ελλείψεις σε δημόσιες υποδομές, όπως ασφαλές οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία και μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έρχονται να προστεθούν εξόφθαλμες μεθοδεύσεις πλήρους αποδυνάμωσης του συστήματος δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, με το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Λευκίμμης και την παύση λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σταθμού Αργυράδων, λόγω προβλημάτων στέγασης, αλλά και όσα επιχειρούνται για την αξιοποίηση του Λιμένα Λευκίμμης, για τα οποία δεν υπάρχει αξιόπιστος και υπεύθυνος συνομιλητής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Νότια Κέρκυρα συνδράμει σημαντικά στην αθλητική δραστηριότητα του νησιού με σωματεία που μέσα από δυσκολίες και οικονομική δυσπραγία, όχι μόνο παραμένουν ενεργά αλλά επιτυγχάνουν διακρίσεις, με αξιοπρεπή παρουσία σε πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων, συμβάλλοντας στην διατήρηση και ενίσχυση του αθλητικού ανθρώπινου κεφαλαίου και την προώθηση αθλητικής αγωγής στους νέους.

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και είμαστε τυχεροί που απολαμβάνουμε όσα απλόχερα μπορεί να μας προσφέρει. Οφείλουμε να γνωρίζουμε, να τιμούμε και να αγαπάμε κάθε πτυχή του, με όραμα, σύνεση και ήθος, γιατί οι αποφάσεις του παρόντος, διαμορφώνουν την ποιότητα του μέλλοντος. Εμείς πιστεύουμε στην δυναμική και στο μέλλον της Νότιας Κέρκυρας, όχι με διάθεση τοπικιστική, αλλά με καθαρή ματιά και ειλικρινείς προθέσεις, με την πεποίθηση ότι στην δική μας διαδρομή θα βρούμε άξιους συνοδοιπόρους που θα μοιραστούν μαζί μας την ίδια ελπίδα για την νέα αναπτυξιακή προοπτική του Νότου, για την νέα αρχή που θα δώσει την ώθηση για την πορεία προς ένα στέρεο και ασφαλές μέλλον.