Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: «Πλήρης αποτυχία της Δημοτικής Αρχής σε όλα τα επίπεδα»

Αλέξανδρος Αλεξάκης
26 Ιουνίου 2023 / 10:33

«Τέσσερα χρόνια μετά, οι δημότες και οι δημότισσες της Νότιας Κέρκυρας, βιώνουν καθημερινά την πλήρη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής σε όλα τα επίπεδα» τονίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας με τη «Νέα Αρχή».

ΚΕΡΚΥΡΑ (Αλέξανδρος Αλεξάκης). Με το Ν. 4600/2019, οπότε και συστάθηκε ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, δόθηκε η ευκαιρία για την δημιουργία ενός Δήμου ο οποίος θα έδινε στις Δημοτικές Ενότητες Λευκιμμαίων, Κορισσίων και Μελιτειέων την χαμένη τους αίγλη. Ένας Δήμος μικρότερος, πιο ελεγχόμενος, ο οποίος με τις κατάλληλες υποδομές θα μπορούσε να προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που τους αξίζει. Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια μετά, οι δημότες και οι δημότισσες της Νότιας Κέρκυρας, βιώνουν καθημερινά την πλήρη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής σε όλα τα επίπεδα.

Η εξασφάλιση και διαρκής βελτίωση των τεχνικών υποδομών στα χωριά μας, ο ηλεκτροφωτισμός των κοινόχρηστων χώρων, η δημιουργία χώρων πρασίνου, η διαχείριση υποδομών για την στήριξη της τοπικής οικονομίας,  η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας, η συντήρηση και διαχείριση των δημοτικών κτιρίων, είναι για την παρούσα Δημοτική Αρχή, άγνωστες λέξεις.

Ανυπαρξία οράματος και προγράμματος για την ίδρυση και λειτουργία νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, για την υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής, παιδικής και τρίτης ηλικίας, την υποστήριξη του μαζικού και σωματειακού αθλητισμού, την προστασία των μουσείων και των μνημείων μας, την  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.  Αποφάσεις που έμειναν στα χαρτιά, μελέτες φυλαγμένες επί σειρά ετών στα συρτάρια και έργα, που ενώ εκτελούνται μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, δεν ξεκίνησαν ποτέ, έχουν σαν αποτέλεσμα την συνεχή υποβάθμιση της καθημερινότητας μας.

Ουδεμία ενέργεια έχει γίνει μέχρι σήμερα για την συντήρηση και την αναβάθμιση των υπαρχόντων βρεφικών και παιδικών σταθμών, την δημιουργία νέων αλλά και την κάλυψη των μεγάλων αναγκών στις Δημοτικές Ενότητες Κορισσίων και Λευκιμμαίων. Καμία απολύτως ενέργεια για την δημιουργία Κέντρων Ανοιχτής Περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας Ηλικιωμένων. Ουδεμία ενέργεια για συμμετοχή σε προγράμματα, που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ατόμων με αναπηρία. Καμία παιδική χαρά, σε κανένα Δημοτικό Διαμέρισμα, δεν έχει παραδοθεί, παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο.

Ουδεμία ενέργεια για την συντήρηση και την βελτίωση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων ή την δημιουργία νέων. Η πλήρης εγκατάλειψη του γηπέδου μπάσκετ της Μεσογγής, η ελπίδα 130 και πλέον παιδιών, που αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες, για την ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων Λευκίμμης, που παραμένει μια πενταετία στα χαρτιά, είναι μερικά μόνο παραδείγματα για την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων, οι οποίοι όχι μόνο δεν απαντούν, όχι μόνο δεν λογοδοτούν αλλά αντίθετα μέσα από προσωπικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, προχωρούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού για εντάξεις και δημοπρατήσεις έργων, με άγνωστες ημερομηνίες εκτέλεσης.

 

Οι κάτοικοι της Μεσογγής περιμένουν τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα υποδομής σε όλη την λεκάνη απορροής του ποταμού της Μεσογγής. Οι κάτοικοι του Σπηλαίου περιμένουν την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, που κατεστραμμένο επί μήνες, δεν επιτρέπει ούτε την σύνδεση του χωριού με το λεωφορείο της γραμμής. Οι κάτοικοι στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Λευκίμμης αναγκάζονται να ζουν με τις αυλές των σπιτιών τους πλημμυρισμένες με λύματα, οι κάτοικοι του Αγίου Ματθαίου αγανακτούν για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Πρόεδροι και Τοπικά Συμβούλια που κάνουν προσπάθειες για την εκτέλεση έργων υποδομής, έργων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την περιοχής τους, βρίσκουν πόρτες κλειστές ή λαβαίνουν υποσχέσεις επί των υποσχέσεων που δεν τηρούνται ποτέ. Την ίδια ώρα, γίνονται μάρτυρες ασφαλτοστρώσεων σε συγκεκριμένα Δημοτικά Διαμερίσματα, από τα οποία, «ω του θαύματος», προκύπτουν οι επόμενοι υποψήφιοι της σημερινής Δημοτικής Αρχής, για τις προσεχείς εκλογές.

Κι αν η μη εκτέλεση έργων υποδομής, θεωρείται ανικανότητα, αν η εκτέλεση συγκεκριμένων «έργων», σε συγκεκριμένα Τοπικά Διαμερίσματα θεωρείται ρουσφέτι, τα σκουπίδια και η βρωμιά που αντικρίζουμε καθημερινά σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, θεωρείται εγκληματική αδιαφορία για εμάς και τα παιδιά μας. Μετά το κάψιμο των στρωμάτων στην Λευκίμμη, τώρα γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα τραγικού φαινομένου. Στον οικισμό Άνω Μεσογγή, λίγα μόλις μέτρα από την διασταύρωση προς Άγιο Ματθαίο, το οικόπεδο του Δήμου, το οποίο μέσα στην τετραετία μετατράπηκε σε χωματερή, με στρώματα και ογκώδη αντικείμενα να στοιβάζονται και να πολλαπλασιάζονται, τις τελευταίες ημέρες μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης των οχημάτων συλλογής σκουπιδιών του Δήμου. Η δυσωδία περνώντας από τον δρόμο είναι αβάστακτη, έστω και για λίγα μόλις λεπτά, ποσό δε μάλλον για τους συνδημότες μας που είναι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να την εισπνέουν σε εικοσιτετράωρη βάση.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο οικόπεδο, πριν το παραλάβει η παρούσα Δημοτική Αρχή, λειτουργούσε εθελοντικά «Πράσινη γωνιά» και τουλάχιστον δύο φορές μεταφέρονταν ανακυκλώσιμα υλικά. Μια γωνιά ανακύκλωσης, που όχι μόνο δεν συντηρήθηκε, όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε, αλλά αντιθέτως διαλύθηκε τελείως. Μια γωνιά που θα μπορούσε να γίνει η αρχή για την λειτουργία της ανακύκλωσης στον δήμο μας. Μια γωνιά που θα αποτελούσε το παράδειγμα και το έναυσμα, ώστε να γίνει σωστή ανακύκλωση σε όλο τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, γεγονός που θα είχε και οικονομικά οφέλη αφού θα μειώνονταν στο ελάχιστο το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

Πέραν όλων των παραπάνω, με τους κινδύνους που συνεπάγονται για την δημόσια υγεία, έρχεται να προστεθεί η ανεξέλεγκτη ανεπιθύμητη αυτοφυής βλάστηση σε όλο το μήκος και το πλάτος των δρόμων, ενώ η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στις ιδιωτικές περιουσίες. Εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τις θερμοκρασίες σταδιακά να ανεβαίνουν, και τον κίνδυνο πυρκαγιάς να ελλοχεύει, οι δρόμοι τείνουν να κλείσουν εντελώς, αφού σε ορισμένα σημεία τα χόρτα έχουν καλύψει την άσφαλτο ενώ παράλληλα τεράστιες εκτάσεις ιδιωτικών οικοπέδων, είναι γεμάτες χόρτα και καλάμια, αφού καμία όχληση δεν έχει γίνει από τον Δήμο προς τους ιδιοκτήτες, προκειμένου για τον καθαρισμό τους. Την ίδια ώρα, επαγγελματίες του Δήμου μας, με ιδία έξοδα, πληρώνουν ιδιώτες για να καθαρίσουν, όχι μόνο τις περιουσίες τους, αλλά και τους δημοτικούς δρόμους. 

Οι αποφάσεις απευθείας αναθέσεων για τον καθαρισμό των δρόμων κηρύσσονται άγονες η μία μετά την άλλη. Οι εργολάβοι, έχοντας παράδειγμα συναδέλφους τους, που ανάλαβαν ανάλογα έργα τα προηγούμενα χρόνια και παραμένουν απλήρωτοι, δεν μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν τις ανακοινώσεις. Εικόνες βρωμιάς και εγκατάλειψης κατακλύζουν καθημερινά τα κοινωνικά δίκτυα, την ίδια ώρα που οι «ανευθυνοϋπεύθυνοι» για αυτήν την κατάσταση σφυρίζουν αδιάφορα και αναλώνονται σε συναντήσεις επί συναντήσεων για να βρουν υποψηφίους.

Οι μάχες, όμως, δεν δίνονται στα «καφενεία». Οι μάχες δίνονται στα «χαρακώματα» και εμείς, η «ΝΕΑ ΑΡΧΗ», θα τις δώσουμε όλες. Γιατί «εμείς» είμαστε «εσείς». Η «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» δεν είναι μια ακόμα παράταξη, ένας ακόμα συνδυασμός. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που εκφράζει τις αγωνίες και τα όνειρα όλων μας, για ένα καλύτερο αύριο - για εμάς και τα παιδιά μας. Μια ομάδα ανθρώπων που θα προσπαθήσουν, ο καθένας με την ικανότητες και τις γνώσεις του, με την εμπειρία στον τομέα του, να οικοδομήσουν έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Δήμο. Έναν Δήμο κοντά στον Δημότη, που θα υπάρχει και θα λειτουργεί για τον Δημότη. Μια ομάδα ανθρώπων που δεν χαϊδεύει αυτιά, δεν υπόσχεται θαύματα, αλλά υπόσχεται καθαρότητα και εντιμότητα. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σηκωθείτε και συμπορευθείτε μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Γιατί, συνηθίζοντας στο τίποτα κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα.