Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μ. Ορφανουδάκης:Εντός του 2023 δημοπρατείται η παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Βρυώνη

ΤΡΙΑ ΓΕΦΥΡΙΑ
14 Φεβρουαρίου 2023 / 15:37

Ο νέος δρόμος θα είναι μήκους 2,8 χλμ και συνολικού πλάτους 17 μ., με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προς δημοπράτηση οδεύει η κατασκευή νέου δρόμου που θα παρακάμπτει το τμήμα Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, μια υπόθεση που «σέρνεται» εδώ και δεκαετίες και μέχρι σήμερα έχει μείνει μόνο στα λόγια.
 
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη, από τις τέσσερις σχεδιαζόμενες παρακάμψεις για την Κέρκυρα, η συγκεκριμένη είναι έτοιμη και ώριμη για να δημοπρατηθεί εντός του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από τον πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 27.418.876 ευρώ.
 
«Η μια παράκαμψη που είναι έτοιμη και ώριμη και οδεύει προς δημοπράτηση και αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα είναι η παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Βρυώνη. Είναι μια παράκαμψη που ουσιαστικά θα λύσει το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα της Εθνικής Οδού Κέρκυρας Γύρου Αχιλλείου από την διασταύρωση Τρία Γεφύρια μέχρι την περιοχή Βρυώνη. Το έργο δεν θα προλάβουμε να το εκτελέσουμε, θα προλάβουμε όμως να το δημοπρατήσουμε εντός του 2023», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Ορφανουδάκης, διευκρινίζοντας ότι αυτό που υπολείπεται είναι οι τελικοί πίνακες για τις απαλλοτριώσεις στο εκτός Κτηματολογίου τμήμα. «Αυτό είναι και το πιο δύσκολο μέρος. Ωστόσο υπάρχει μελετητής, ο οποίος βάσει του χρονοδιαγράμματος μας ενημέρωσε ότι σε ένα μήνα θα το έχει έτοιμο», πρόσθεσε.
 
Με διεθνή διαγωνισμό
 
Αν και ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα ήταν το έργο να δημοπρατηθεί το καλοκαίρι του 2022, ωστόσο αυτό δεν κατέστη τελικά εφικτό.
 
Όπως τόνισε ο κ. Ορφανουδάκης, η δημοπράτηση του έργου θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό άνω των ορίων. Ωστόσο η εμπειρία σε ανάλογους μεγάλους διαγωνισμούς, έχει δείξει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι την τελική επιλογή του αναδόχου, λόγω των ενστάσεων που συνήθως κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους σε αυτές τις περιπτώσεις.
 
 
Το έργο

Ο καινούριος δρόμος σύμφωνα με τη μελέτη θα είναι συνολικού πλάτους 17 μ., με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά  κατεύθυνση, διαχωρισμό της κυκλοφορίας με στηθαίο τύπου New Jerssy και λωρίδα καθοδήγησης αμφίπλευρα πλάτους 0,5 μ. , όπως και αμφίπλευρο πεζοδρόμιο, πλάτους 1,20 m.

Ειδικότερα, βάσει της πράξης ένταξης στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέου οδικού άξονα μήκους 2,8 χλμ και τριών ισόπεδων κόμβων, περιλαμβάνει χωματουργικά, τεχνικά έργα, οδοστρωσία ασφαλτόστρωση, σήμανση, ασφάλιση, φωτοσήμανση κόμβων και ηλεκτροφωτισμό.
 
Η χάραξη του νέου δρόμου αναμένεται να αποφορτίσει σημαντικά την κυκλοφορία
που παρουσιάζει η Εθνική Λευκίμμης στο τμήμα από τα Τρία Γεφύρια έως την περιοχή Βρυώνη, όπου ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί σε τροχαία ατυχήματα. Αυτό που απομένει να φανεί είναι αν τελικά το έργο θα «τρέξει» ή θα παραμείνει ως σχεδιασμός στο συρτάρι της Περιφέρειας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ