Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινάει διαβούλευση για το έργο…αλά Ντουμπάι στη Νότια Κέρκυρα

Διαβούλευση
09 Φεβρουαρίου 2023 / 11:11

Από τις 23 Φεβρουαρίου – 24 Μαρτίου θα μπορούν πολίτες και αυτοδιοίκηση να καταθέτουν τις απόψεις τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκινάει η διαβούλευση για το πρότυπο σύγχρονο πιλοτικό έργο… αλά Ντουμπάι στην περιοχή Καλυβιώτη της Νότιας Κέρκυρας που αφορά στην ουσία σε ένα πλωτό νησί σε απόσταση από την ακτή, με μαρίνα και πολυτελείς βίλες που θα έχουν δικό τους χώρο ελιμμενισμού για σκάφη (Δείτε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ της "Ε" την 7/1/23).

Η διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου με τίτλο «Νέα πρωτότυπη Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών Αναψυχής στον κόλπο Πετριτη – Καλυβιώτη – Αλυκές της Νότιας Κέρκυρας», θα διαρκέσει ένα μήνα και συγκεκριμένα από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου.

Ήδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει διαβιβαστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για δημοσιοποίηση, διαβούλευση και γνωμοδότηση του φακέλου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, ώστε η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί και να εκφράσει τις απόψεις της, όπως επίσης και τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως και τα Τοπικά Συμβούλια.



Όπως τόνισε στην ΕΡΑ Κέρκυρας ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης για να υποστηριχθεί μια επένδυση απαιτείται πρωτίστως κοινωνική συναίνεση. Πρόσθεσε ότι θα συγκληθεί το επόμενο διάστημα και το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί επί της επίμαχης τουριστικής επένδυσης που ανέρχεται στα 300 – 350 εκ ευρώ.

«Προβληματίζομαι και το αντιμετωπίζω με ώριμο και σωστό τρόπο. Θα συνεδριάσει το Δημοτικό Σσυμβούλιο για να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και αν χρειαστεί θα γίνει και λαϊκή συνέλευση γιατί και οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για την επένδυση που απαιτεί την κοινωνική συναίνεση », ανέφερε ο ίδιος.

Ο σχεδιασμός έχει ήδη λάβει την έγκριση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού για την χωροθέτησή της στην περιοχή Καλυβιώτη και το έργο που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα, θα γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί ήδη από ομάδα εταιρειών που θα το «τρέξει» για 30 χρόνια και εν συνεχεία θα αποδοθεί και πάλι στο δημόσιο.

Η επένδυση όπως έχει γίνει γνωστό θα έχει σημαντικά ανταποδοτικά έργα για την νότια Κέρκυρα, καθώς προβλέπονται νέα λιμάνια στον Πετριτή, στον Καλυβιώτη και στις Αλυκές όπως και ανάπλαση όλης της παραλίας Καλυβιώτη. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Λέσσης ζητούμενο είναι ποιος θα έχει τη διαχείριση των λιμανιών, ο Δήμος ή ο ΟΛΚΕ.

Όπως τόνισε πάντως οι παράγοντες που θα τεθούν υπόψιν για την συγκεκριμένη επένδυση αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή όπως και η κοινωνική συναίνεση.

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι το έργο το διεκδικούν και άλλες περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της Ενημέρωσης.