Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νότια Κέρκυρα…αλά Ντουμπάι με επένδυση που ξεπερνάει τα 300 εκ. ευρώ

ΜΑΡΙΝΑ
07 Φεβρουαρίου 2023 / 09:20

Το «πράσινο» φως για χωροθέτηση νέας μαρίνας στον Καλυβιώτη Λευκίμμης άναψε η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων του Υπ. Τουρισμού. Προβλέπει ένα πλωτό νησί και πολυτελείς βίλες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υποψήφια για μια νέα στρατηγική τουριστική επένδυση με δημόσιο χαρακτήρα που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ είναι η Κέρκυρα, που φέρεται αυτή τη στιγμή να έχει το προβάδισμα έναντι άλλων περιοχών της δυτικής Ελλάδας για ένα πρότυπο σύγχρονο πιλοτικό έργο… αλά Ντουμπάι.

Ένα πλωτό νησί, τύπου Παλμ Τζουμέιρα, προβλέπει ο εν δυνάμει σχεδιασμός για την περιοχή της νότιας Κέρκυρας, ενώ ήδη υπάρχει πρόταση ομάδας εταιρειών για την υλοποίησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η χωροθέτηση νέας μαρίνας και τουριστικών εγκαταστάσεων στην νότια Κέρκυρα, στην περιοχή Καλυβιώτη, συζητήθηκε προ ημερών, στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων (02/02), υπό τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, κινούμενη στην κατεύθυνση του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα.

Προϋπόθεση

Η Κέρκυρα έλαβε καταρχήν το «ναι» χωροθετικά, ωστόσο πρόκειται για ένα φιλόδοξο project που απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να μπορέσει υλοποιηθεί.


Επιπλέον πρόκειται για ένα έργο που διεκδικούν και άλλες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η Πρέβεζα, η Θεσπρωτία και άλλα νησιά του Ιονίου. Προς το παρόν πάντως το νησί των Φαιάκων φέρεται να έχει το προβάδισμα.

Την ανακοίνωση έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής της πίτας του πολιτικού του γραφείου την Κυριακή 05/02, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό έργο στην Κέρκυρα.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Γκίκας, η επένδυση αυτή που κοστολογείται στα 300 – 350 εκατ ευρώ, αφορά στην ουσία σε ένα πλωτό νησί σε απόσταση από την ακτή, με μαρίνα και τουριστικές υποδομές (βίλες που θα έχουν χώρο ελιμμενισμού για σκάφη), ενώ θα έχει σημαντικά ανταποδοτικά έργα για την Κέρκυρα και δη την νότια, καθώς προβλέπονται νέα λιμάνια στον Πετριτή, στον Καλυβιώτη και στις Αλυκές όπως και ανάπλαση όλης της παραλίας Καλυβιώτη.

«Δεν είναι κάτι που είναι δεδομένο για την Κέρκυρα, ωστόσο η Επιτροπή έβγαλε μια θετική απόφαση για τη δική μας περιοχή που μας φέρνει ένα βήμα μπροστά από τις άλλες περιοχές στο Ιόνιο που διεκδικούν το έργο. Προϋποθέτει ωστόσο να το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και με αυτό ξεκινάμε την καταγραφή της άποψης της για να μπορέσει να προχωρήσει. Μπορεί να φαίνεται φαραωνικό έργο, αν η τοπική κοινωνία όμως αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει, η κατασκευή του μπορεί να ξεκινήσει και το 2024», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γκίκας, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση όλης της περιοχής από Πετριτή μέχρι τις Αλυκές Λευκίμμης.

 

Δημόσιο έργο

 

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δημόσιο έργο, το οποίο ωστόσο θα κατασκευαστεί από ομάδα εταιρειών που θα το «τρέξει» για 30 χρόνια και εν συνεχεία θα αποδοθεί και πάλι στο δημόσιο. Μάλιστα στο πλαίσιο της πολιτικής του εκδήλωσης, ο κ. Γκίκας παρουσίασε και τη μακέτα του έργου, ενώ όπως επισήμανε θα ακολουθήσουν περισσότερες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Το φιλόδοξο πάντως αυτό project που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός, με τους επενδυτές να στέλνουν ιδιαίτερα θετικά σήματα για το νησί των Φαιάκων.

 

 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ