Οι ζωές των άλλων

Οι ζωές των άλλων

Όσοι θέλησαν να υπερασπιστούν χειραγωγικές και άδικες δράσεις, επικαλέστηκαν την ανάγκη υποστήριξης σημαντικότερων υποθέσεων από τις ανθρώπινες ελευθερίες.

26
Ιανουαρίου / 2023

Ας μην επεκταθούμε, πρόκειται για τον κοινό τόπο των συμπεριφορών κάθε συστημικής Αρχής. Η διαπίστωση αυτή αφορά και στην τρέχουσα των υποκλοπών. Και τούτο ανεξάρτητα από τις ρητορικές μεθόδους που επιλέγονται. Ακόμα κι από το ίδιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην πρόταση δυσπιστίας.
Η ρητορική του συμψηφισμού του αδικήματος με άλλα, που διέπραξαν άλλοι, είναι υπεκφυγή και κλείσμο του ματιού σε όσους είχαν ή θέλουν να πάρουν τη διοίκηση, υποδεικνύοντάς τους την πεπατημένη της οποίας κανείς δεν ξεφεύγει!
Είναι όμως έτσι; Είμαστε καταδικασμένοι στην ανακύκλωση; Στην ανάκτηση του πολιτισμικού υλικού με ακριβώς το ίδιο γονιδίωμα με 'κείνου που αποσύρεται; Και ναι και όχι!
Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται όμως η κάθε περίοδος διατηρεί εν ισχύει τις εσωτερικές λειτουργικές της αρχές. Και το ζητούμενο της διάρρηξης αυτής της συνέχειας, η τομή είναι πολύ δυσκολότερη υπόθεση από την επίκλησή της επί ματαίω. Άσε που από την επιχειρηματολογία και την αισθητική της, ακόμα κι αν συγκινείσαι από το στρατόπεδο που επέλεξες, ξέρεις αν οδηγείται η ιστορία αλλού ή όχι. Και κάτι τέτοιο ποτέ δεν συμβαίνει εφόσον το αίτημα της αλλαγής δεν βρίσκεται στην κοινωνία, ίσως πολύ πριν αναζητηθεί ο εκπρόσωπός του.
Όλα τα άλλα είναι καλιτεχνικές αποδράσεις και λογοτεχνικές παρακαταθήκες, που υμνολογούν το ευκταίο, καμιά φορά ικανοποιώντας το θυμικό του παρατηρητή, συνήθως εκ των υστέρων. Τότε είναι που χωρίς την ευθύνη του καλιτέχνη/δημιουργού, η όλη υπόθεση καταντάει απολογητική κι όχι ανατρεπτική όπως υποσχέθηκε.
Αλίμονο, είναι σημείο των καιρών η συμπεριφορά της κωλοτούμπας και του ανερυθρίαστου ψέματος ως το αποτέλεσμα της αδυναμίας απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους, τους οποίους είτε υποτίμησαν είτε παρέβλεψαν, αν με καταλαβαίνεις. Κανείς όμως δεν κέρδισε ποτέ καμιά ποδοσφαιρική παρτίδα με έντεκα τερματοφύλακες, που θάλεγε κι ο συγχωρεμένος ο Τάσος ο Μυρώνης...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ