Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σέρνεται» εδώ και χρόνια η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας

EKAB
17 Ιανουαρίου 2023 / 09:10

Π. Κουτσουμπέλης - Ανιπρόεδρος ΕΚΑΒ: Έρχονται 20 θέσεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αργό βηματισμό προχωράει η στελέχωση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, παρά τις διαχρονικές υποσχέσεις για την ενίσχυσή του κι ενώ ο χρόνος που περνά άκαρπος θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού έχουν να γίνουν από τα μνημονιακά χρόνια, ενώ η ενίσχυσή του με επικουρικό προσωπικό δεν φτάνει για να καλυφθούν οι διευρυμένες ανάγκες σε όλο το νησί.
 
Το πρόσφατο περιστατικό με τον τραυματισμό ενός 20χρονου ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια του αγώνα Κάβος – ΑΟ Κέρκυρας το περασμένο Σάββατο και η μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης σε καρότσα αγροτικού, καθώς το ασθενοφόρο της βάσης στο νότο, δεν ήταν σε βάρδια ελλείψει προσωπικού, έφεραν για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας Χρήστο Κυπριώτη, η δύναμη των πληρωμάτων ανέρχεται σήμερα στα 33 άτομα, ωστόσο οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες για την πλήρη επάνδρωση του τοπικού ΕΚΑΒ.

«Για να εγκριθεί η δημιουργία βάσης στη Β. Κέρκυρα ζητάμε επιπλέον του υπάρχοντος δυναμικού 15 ακόμη άτομα. Όσον αφορά τη βάση στη Νότια Κέρκυρα καλύπτεται από 8 άτομα, για να λειτουργήσει όμως σωστά χρειάζεται 11 άτομα. Ως εκ τούτου η βάση εκεί λειτουργεί κάποιες ημέρες του μήνα, διότι κάποιες δεν υπάρχει πλήρωμα», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Κυπριώτης.
 
Όπως είπε, το ΕΚΑΒ Κέρκυρας ενισχύθηκε πριν δυο χρόνια περίπου με 10 άτομα επικουρικό προσωπικό, λόγω της πανδημίας, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν άλλες 5 θέσεις επικουρικών, εκ των οποίων ωστόσο καλύφθηκαν επί της ουσίας μόνο οι δυο, καθώς μια τρίτη θέση αφορούσε σε ανανέωση σύμβασης. «Ακούμε χρόνια υποσχέσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας. Το θέμα είναι ότι οι υποσχέσεις έχουν φτάσει σε επικίνδυνο σημείο» επισήμανε ο ίδιος.
 
20 θέσεις
 
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Κέρκυρας αν και είναι εις γνώσιν της διοίκησής του, ωστόσο ο σχεδιασμός για την πλήρη στελέχωσή του «σέρνεται» εδώ και  χρόνια με ό,τι αυτό όμως συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και  τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για τις ζωές των συνάνθρωπων μας. 

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Κουτσουμπέλης, με τις 20 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ Κέρκυρας, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά.

«Λόγω των μνημονίων είχαν να γίνουν πολλά χρόνια μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενώ οι διατάξεις που ίσχυαν μετά για τις προσλήψεις, δυσχέραιναν την κατάσταση. Υπάρχει η αγωνία των εργαζομένων για μόνιμο προσωπικό. Ακόμη κι αν οι θέσεις αυτές πάντως καλυφθούν από τα ήδη υπάρχον επικουρικό προσωπικό οι θέσεις που απομένουν για προσλήψεις νέων ατόμων επαρκούν για να στελεχωθεί ένας πλήρης τομέας», διευκρίνισε ο ίδιος.
 
Επιπλέον, όπως είπε, δεν υπήρχε πάντα η αναμενόμενη ανταπόκριση από επικουρικό προσωπικό, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής στην Κέρκυρα που λειτουργεί ανασταλτικά. Για τον ίδιο λόγο δεν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον και για εσωτερικές μετακινήσεις από κάποια άλλη περιοχή, προκειμένου για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας. «Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Με το που θα γίνει όμως ο διαγωνισμός το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα λυθεί πολύ σύντομα», σχολίασε ο ίδιος.
 
 
11,5 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Μελίτα Ανδριώτη, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει διαθέσει από το ΕΣΠΑ της στο Υπουργείο Υγείας 11,5 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας στο Ιόνιο για όλες τις ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑΒ. Όπως είπε, με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2022 συνολικά έγιναν 175 προσλήψεις επικουρικών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
 
Τα ασθενοφόρα
 
Όσον αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια των 18 ασθενοφόρων στα Ιόνια Νησιά με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-20 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , ο κ. Κουτσουμπέλης, τόνισε ότι η ΠΙΝ  προχώρησε σε τροποποίηση του σχετικού προϋπολογισμού (ανέρχεται πλέον σε 1.736.000 ευρώ) λόγω των ανατιμήσεων που έχουν γίνει και ότι αυτή τη φορά δεν θα καταστεί άγονος ο διαγωνισμός που θα «τρέξει» το ΕΚΑΒ ως φορέας του έργου.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ