Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στ. Πουλημένος: Αναπτύχθηκε η πολιτική των εργολαβιών αποκομιδής και μεταφοράς

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
05 Ιανουαρίου 2023 / 12:40

Τι λέει ο υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Κ. Κέρκυρας, για τις εξελίξεις στην μεταφορά των απορριμμάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα πυρά του προς τη δημοτική αρχή Υδραίου για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξαπολύει ο υποψήφιος Δήμαρχος για την Κεντρική Κέρκυρα Στέφανος Πουλημένος. Αναγνωρίζοντας ότι η μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας έσωσε από την καταστροφή το νησί, δε διστάζει να ασκήσει σφοδρή κριτική για την πολιτική των εργολαβιών αποκομιδής και μεταφοράς αλλά και για τις πρωτοβουλίες που δεν αναλείφθηκαν, όπως επισημαίνει, για την αναγκαία διαλογή στην πηγή.

Όπως τονίζει:

Η έγκριση μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κερκύρας,έσωσε μεν και σώζει από την καταστροφή το νησί μας, αλλά οδήγησε και σε διαρκή εφησυχασμό με ορατές πλέον τις αρνητικές συνέπειες.
ΚΕΡΚΥΡΑ. 

Οι πολλές εθελοντικές πρωτοβουλίες που είχαν αναπτυχθεί και στην κεντρική Κέρκυρα, με τη δημιουργία Πράσινων Γωνιών, δεν ενθαρρύνθηκαν, δεν ενισχύθηκαν, δεν στηρίχτηκαν και βρέθηκαν τελικά σε μη φιλικό περιβάλλον.

Την ίδια ώρα η Δημοτική αρχή απέφυγε την παραμικρή πρωτοβουλία προς την αναγκαία διαλογή στην πηγή για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων και του κόστους μεταφοράς τους.

Αντ’ αυτών αναπτύχθηκε η πολιτική των εργολαβιών αποκομιδής και μεταφοράς που εκτόξευσαν τα κόστη σε δυσθεώρητα ύψη, με συνέπεια να έχει στραγγιστεί κάθε διαθέσιμος πόρος του Δημοτικού Προϋπολογισμού.

Και όλα αυτά ενώ η κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης αναβάλλεται από μήνα σε μήνακι από χρόνο σε χρόνο και μένουμε με την αίσθηση ότιπαραπέμπεται στις…καλένδες.

Οι πανηγυρισμοί λοιπόν, για τη δυνατότητα μεταφοράς απορριμμάτων εκτός της Κοζάνης και στα Γιάννενα, θα είχαν νόημα αν ταυτόχρονα πράτταμε τα στοιχειώδη προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων του Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, βασικό κεφάλαιο του οποίου είναι και η διαλογή στην πηγή.

Η δημοτική αρχή με τα πεπραγμένα της, τριάμισι χρόνια, καθήλωσε τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μεταξύ των ουραγών στον τομέα αυτό, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την απόσταση που μας χωρίζει από την εποχή μας.

Είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι έχουμε μείνει δραματικά πίσω, απογοητεύοντας και κάθε πολίτη με περιβαλλοντική ευαισθησία, που συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες για μια σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, και αυτό μόνο για πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται.