Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταψηφίζει την εργολαβία καθαριότητας ο Σπύρος Νεράντζης

Σπύρος Νεράντζης
09 Δεκεμβρίου 2022 / 11:15

Αναπληρώνει στην Οικον. Επιτροπή τον Πάνο Βαρούχα, ωστόσο και οι δύο απουσίασαν από τη σημερινή συνεδρίαση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιστολή του στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αναφορικά με την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο, ο Σπύρος Νεράντζης καταγράφει τους λόγους που διαφωνεί και γνωστοποιεί ότι καταψηφίζει.

Ο Σπύρος Νεράντζης είναι αναπληρωματικό μέλος της Οικον. Επιτροπής στη θέση του Πάνου Βαρούχα, ωστόσο και οι δύο απουσίασαν από τη σημερινή συνεδρίαση:

Η επιστολή

Σχετικά με το 1ο και 2ο θέμα της 57 συνεδρίασης.
Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από την ικανοποίηση που μας προσέφερε το αποτέλεσμα των προσφυγών και των  αντιδράσεων   του συνόλου της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων στον Δήμο! Χαιρόμαστε που η Δημοτική Αρχή μας άκουσε και ο Δήμος μας δεν θα σπαταλήσει 1.265.000 ευρώ!
Οφείλουμε βέβαια να παρατηρήσουμε ότι τόσο η προσφυγή των 5 δημοτικών συμβούλων( Τσιμπούλη, Τριανταφυλούδης, Δρυ, Καρύδης, Νεράντζης), όσο και οι προσφυγές του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Π.Ε. Κέρκυρας, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Κέρκυρας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρησιμοποιήθηκαν σαν οδηγός διορθώσεων για την συνέχεια της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής και  χαιρόμαστε για την συμβολή μας.
Συνεχίζοντας έχουμε να παρατηρήσουμε :
  1. Μπορεί η πολιτική της Δημοτικής Αρχής να είναι η ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη, αλλά δεν μπορεί να δεσμεύσει και την επόμενη Δημοτική Αρχή.  Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την διάρκεια της ανάθεσης για έως12 μήνες, ούτως ώστε η νέα δημοτική αρχή να οργανώσει την υπηρεσία καθαριότητας και να αποφασίσει με βάση τον δικό της σχεδιασμό.
  2. Οι λόγοι της τεκμηρίωσης της ανάγκης, προφανώς και δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Οι λόγοι πολλοί!
  • Ειδικά τώρα που έχουμε και τα νέα οχήματα!
  • Επειδή οι εργαζόμενοι είναι αρκετοί, αλλά και γιατί ο δήμος μπορεί να προσλάβει εποχικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του.
  • Επειδή είναι κοινό μυστικό ότι όχι μόνον την καλοκαιρινή περίοδο αλλά ακόμη και τώρα, ένα μέρος της αποκομιδής στην Δημοτική ενότητα Κερκυραίων ενώ είναι στις υποχρεώσεις του αναδόχου, γίνεται με οχήματα και προσωπικό του Δήμου. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται τόσο από τις καταγγελίες των εργαζομένων όσο και από προσωπική μας εμπειρία (Τετάρτη βράδυ 07/12/2022 απορριμματοφόρο του Δήμου (μάλιστα έγραφε και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) έκανε συλλογή σε πράσινους κάδους)
  • Το κόστος της ανάθεσης  σε συνδυασμό με το κόστος της μεταφοράς ξεπερνάει κατά πολύ τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και αυτό θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό του Δήμου μας.
  • Κατανοούμε την ανησυχία σας και την επίσπευση των διαδικασιών για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής της οποίας η σύμβαση λήγει τον Ιούνιο του 2023, αλλά δεν κατανοούμε γιατί δεν ανησυχείτε για την σύμβαση της μεταφοράς και η οποία λήγει τρεις μήνες πριν (Μάρτιο 2023)
  • Στην μελέτη αποκομιδής αναφέρεται ότι «Τα σημεία εξυπηρέτησης πόρτα-πόρτα δεν θα ξεπερνούν τα 100 καταστήματα» και αναρωτιόμαστε με τι κριτήρια θα γίνει η επιλογή αυτών.
  • Αναφέρεται επίσης ότι  «Οι επιχειρήσεις θα παραδίδουν τα απορρίμματα τους, μία φορά την ημέρα, σε καλά κλεισμένες σακούλες ή σε ατομικό κάδο που θα βγάζουν έξω από την επιχείρηση τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα συντάξει η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου. Η υπηρεσία θα παρέχεται σε δύο (2) βάρδιες καθ’ υπόδειξη» και αναρωτιόμαστε αν γνωρίζετε πόσα καταστήματα έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν σε δικούς τους χώρους τα απορρίμματα ώστε να τα συλλέγετε μόνο μία φορά την ημέρα.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τα θέματα Νο1 και Νο2.
Κέρκυρα 09/12/2022
Σπύρος Νεράντζης