Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καλβικά ή κάλπικα; Διαλέχτε!

editorial
02 Nov 2022 / 09:37
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία; Σχόλιο με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού Δήμου.

Δυστυχώς και η αυτοδιοίκηση, όπως και κάθε άλλη ελευθερία, δεν απονέμεται. Δικαιώνεται ή όχι από τον τρόπο της άσκησής της. Της πραγμάτωσής της. Κι έτσι αποκαλύπτεται του λόγου το αληθές ή σε αντίθετη περίπτωση ο προσχηματικός της χαρακτήρας. Βεβαίως και δεν είναι μόνες και ανεπηρέαστες οι τοπικές δυνάμεις ώστε να κρίνονται αυτές σε συνθήκες εργαστηρίου, για την αυτοδιοικητική τους ενάργεια και επάρκεια. Η σπουδή των κομματικά επιλεγμένων, τοπικών αξιωματούχων (σ.σ. με ή χωρίς χρίσμα, ελάχιστες οι διαφορές) να ζητούν και να απολαμβάνουν την εμπλοκή ως φίλια αρωγή της γενικής κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά πράγματα, στρεβλώνει, τις κατά κανόνα, καλές προθέσεις. Ο λαϊκός αφηγητής άλλωστε έχει προ πολλού επισημάνει την όδευση...
Η συνήθεια της οπωσδήποτε επίκλησης της λειψής ηθικής του εκάστοτε διοικούντος/κυβερνώντος έναντι της βεβαίως (σ.σ. αστειεύεσαι;) ανεπίληπτης αντιπολίτευσης, εφόσον μάλιστα επαναλαμβάνεται κυκλικώ τω τρόπω, εκτός της κατάργησης της πολιτικής αντιπαράθεσης, προκαλεί και θυμηδία.
Εν ολίγοις, ό, τι και να λέμε, από την ποιότητα της αντιπαράθεσης εξαρτάται η έκβαση του κάθε φορά επίδικου. Κολακεύοντας τις λαϊκές αδυναμίες (σ.σ. ο ακριβέστερος ορισμός του λαϊκισμού) ή την ιδιοτέλεια, κάτι που συμβαίνει σε πρώτη φάση αδαπάνως, υποθηκεύεται το αποτέλεσμα, έτσι και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και κατισχύσει ο αντιπολιτευόμενος του διοικούντα με τέτοιους όρους επικράτησης. Πάση θυσία!
Ξεχωριστή σημασία αποδίδεται στο προεδρικό ήθος (σ.σ. και ως μέθοδος) των συμβουλίων. Αφού ο μαέστρος δεν είναι εκεί απλώς για να κουνάει τα χέρια του, μοιράζοντας ενίοτε τον λόγο, αλλά για να εξασφαλίζει τη νομιμοποίηση των διαδικασιών και των αποφάσεων εντέλει, από τον λαϊκό παράγοντα τον ωσεί αλλά και με φυσικό τρόπο παρόντα. Όταν όμως δεν το κάνει, εάν βυθίζεται στην προσχηματική του εξουσία, γίνεται ακόμα και απειλητική. Εφόσον μάλιστα ενδώσει στον πειρασμό να μαγειρέψει και λίγο τα διαδικαστικά πράγματα. Τότε είναι που το συμβούλιο γίνεται ροντέο. Κι αυτό δεν είναι βεβαίως αντιπαράθεση αλλά άσκηση εξημέρωσης αγρίων ζώων. Καμιά σχέση με την αυτοδιοίκηση και την πολιτική, δηλαδή!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.