Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός απροόπτου, η Κέρκυρα αποκτά εργοστάσιο το Μάιο του 2025

Εργοστάσιο
26 Οκτωβρίου 2022 / 13:19

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων για τον νέο ΧΥΤΥ στο Τεμπλόνι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον «αέρα» βρίσκεται από χθες Τρίτη, ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2025. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ Θ. Κάρδαρης, η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα με προδικαστικές προσφυγές, θα υπογραφεί τον Μάιο του 2023. «Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο μετά από δυο χρόνια, δηλαδή τον Μάιο του 2025 με τη δοκιμαστική λειτουργία του να ενσωματώνεται στο χρόνο κατασκευής του», ανέφερε ο ίδιος.

Χρηματοδότηση

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε για τρίτη φορά μετά το "ναυάγιο" των προηγούμενων διαγωνισμών, ανέρχεται στα 64.699.209,21 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%). Ειδικότερα η Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας θα στοιχίσει 33.963.294,14 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%), πλέον δικαιώματος προαίρεσης ποσού 30.735.915,07 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%).

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80%, από ιδίους Πόρους και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχος

Στόχος της εγκατάστασης, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος, είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κοµπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά, καθώς και κοµπόστ του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής.

Σημειώνεται ότι στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται επιπροσθέτως, εντός του ίδιου γηπέδου κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας οργανικών απορριμμάτων,  δυναμικότητας 12.500 τόνων ετησίως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.). 

Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγµένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση, με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου αυτού με παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ.

Νέος ΧΥΤΥ

Στο μεταξύ οι γνωμοδοτήσεις για τη λειτουργία του νέου ΧΥΤΥ, που θα κατασκευαστεί σε τμήμα γηπέδου συνολικής έκτασης 53,64 στρ. (αποτελεί επέκταση του αδειοδοτημένου γηπέδου της ΟΕΔΑ) στο Τεμπλόνι έχουν ολοκληρωθεί και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο ΧΥΤΥ, στον οποίο θα θάβονται τα υπολείμματα του εργοστασίου θα έχει έκταση περί τα 21,4 στρέμματα (χωρίς την περιμετρική ζώνη).

Αποκατάσταση ΧΥΤΑ

Όσον αφορά την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΥΠΕΣ, κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υγειονομική ταφή των εγκαταλελειμμένων δεμάτων, την αποκατάσταση του αναγλύφου και του τοιχίου και την μεταφορά στην Πάλαιρο, όσων δεμάτων δεν θα μπορέσουν να ταφούν.

Η έγκριση από τον Υπ. Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα για τις συγκεκριμένες διαδικασίες έχει δοθεί εδώ και καιρό. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ρόδη Κράτσα, είχε επισημάνει ότι το έργο της αποκατάστασης πιθανότατα θα ξεκινήσει πριν τη λήξη του έτους. Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσοι χώροι μεταξύ των παλιών κυττάρων θα χρησιμοποιηθούν για την ταφή των δεματοποιημένων απορριμμάτων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ