Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 26 Μαρτίου η τύχη του διαγωνισμού στο ΣτΕ για το εργοστάσιο της Κέρκυρας

Εργοστάσιο απορριμμάτων
13 Μαρτίου 2024 / 09:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το έργο έχει δημοπρατηθεί για τρίτη φορά, μετά το «ναυάγιο» των προηγούμενων διαγωνισμών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις 26 Μαρτίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές των τριών ενώσεων εταιρειών κατά της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) της ΑΕΠΠ, για το έργο της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου αναμένεται να καθορίσει την τύχη του διαγωνισμού, ο οποίος έχει «παγώσει» από τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την κατάθεση των προδικαστικών προσφυγών από τις τρεις ενδιαφερόμενες ενώσεις εταιρειών στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΠΠ έκανε δεκτές και τις τρεις προδικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν οι εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Η απόφαση του 5ου Κλιμακίου της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) κοινοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου στις ενδιαφερόμενες εταιρείες και ακολούθως στο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ως αναθέτουσα αρχή του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα εκείνες εν συνεχεία να προσφύγουν στο ΣτΕ.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διαδικασία αξιολόγησης των δικαιολογητικών και των τεχνικών προσφορών που κατέθεσαν οι τρεις κοινοπραξίες, η ENΩΣH ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E. «κόπηκε», ελλείψει των απαιτούμενων δικαιολογητικών που απαιτούσε ο διαγωνισμός, με αποτέλεσμα να μην εξεταστεί καθόλου η τεχνική προσφορά της. Στην επόμενη φάση της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, αφού πέρασαν επιτυχώς το προηγούμενο στάδιο, εισήλθαν τα άλλα δυο υποψήφια σχήματα και συγκεκριμένα η ENΩΣH OIKONOMIKΩN ΦOPEΩN HΛEKTΩP - W.A.Τ.Τ ΜΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και η ENΩΣH ETAIPEIΩN TEPNA ENEPΓEIAKH A.B.E.T.E. - MEΣOΓEIOΣ A.E.

Ωστόσο κατά την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, μετά την έγκριση του Β’ Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων και οι τρεις ενώσεις εταιρειών κατέθεσαν, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, προδικαστικές προσφυγές στην ΑΕΠΠ.

Προδικαστικές προσφυγές

Με την προσφυγή της η ENΩΣH ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E. που έμεινε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, επιδίωκε να επανέλθει ως υποψήφια για το έργο. Ωστόσο αυτό κινητοποίησε τα άλλα δυο υποψήφια εταιρικά σχήματα, τα οποία με ξεχωριστές προδικαστικές προσφυγές υποστήριζαν την άποψη ότι η ENΩΣH ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E. δεν έχει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προβάλλοντας παράλληλα και άλλους λόγους.

Επιπλέον και τα δυο εταιρικά σχήματα που πέρασαν στο επόμενο στάδιο, στρέφονταν το ένα κατά του άλλου με τη μεν ENΩΣH ETAIPEIΩN TEPNA ENEPΓEIAKH A.B.E.T.E. - MEΣOΓEIOΣ A.E., που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών να ζητά την περαιτέρω μείωση της βαθμολογίας της ENΩΣHΣ OIKONOMIKΩN ΦOPEΩN HΛEKTΩP - W.A.Τ.Τ ΜΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και εκείνη να επιδιώκει καλύτερη βαθμολόγηση, μέσω της προδικαστικής προσφυγής.

Στο ΣτΕ

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο καλείται επί της ουσίας να αποφασίσει είτε τη συνέχιση του διαγωνισμού είτε την ακύρωσή του. Ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση το έργο που στο μεταξύ έχει «ναυαγήσει» άλλες δυο φορές, θα εκκινηθεί από την αρχή, γεγονός που σημαίνει νέα διαγωνιστική διαδικασία και χρηματοδότηση.

Στο μεταξύ η υπόθεση των απορριμμάτων στοιχίζει ακριβά στην Κέρκυρα με τους Δήμους του νομού να αντιμετωπίζουν ένα δυστοπικό τοπίο όσον αφορά τα οικονομικά τους, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους της μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός νησιού.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.