Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυθαίρετο πάρκινγκ επιχείρησης το «Πράσινο Σημείο» εν αναμονή της γραφειοκρατίας

Πράσινο σημείο
17 Οκτωβρίου 2022 / 14:14

Δρομολογημένο από καιρό αλλά με τους γνωστούς "ρυθμούς χελώνας" το έργο έμεινε μετέωρο και ο χώρος καταλήφθηκε από οχήματα που φέρουν αυτοκόλλητα με την επωνυμία επιχείρησης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε χώρο στάθμευσης έχει εξελιχθεί το οικόπεδο στην οδό Επτανήσου που προορίζεται να λειτουργήσει το πρώτο Πράσινο Σημείο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας που ...ακόμα γίνεται!

Δρομολογημένο από καιρό αλλά με τους γνωστούς "ρυθμούς χελώνας" το έργο, που είναι μικρής κλίμακας και η υλοποίησή του δεν χρειάζεται πάνω από δύο ή τρεις μήνες, έπεσε σε ...λήθαργο. Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται εντός του οχήματα που φέρουν αυτοκόλλητα με τα διακριτικά γνωστής επιχείρησης.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης, ερωτηθείς από την "Ε" διαβεβαιώνει ότι ο επιχειρηματίας έχει ειδοποιηθεί προφορικά από τον Δήμο να εκκενώσει το οικόπεδο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα οχήματα δεν είχαν απομακρυνθεί. Στο μεταξύ,  σύμφωνα με τον κ. Σερεμέτη, αναμένεται από την Περιφέρεια το «παράγγελμα» για την επανεκκίνηση των εργασιών. 

Η Περιφέρεια από την πλευρά της ανέμενε τη συμπλήρωση του φακέλου με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Αμφότεροι πλέον αναφέρουν ότι  γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η ημερομηνία που θα ξαναμπεί μέσα ο εργολάβος παραμένει αδιευκρίνιστη.

Το ιστορικό

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες, καθάρισμα και διαμόρφωση εδάφους, έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον δύο φορές. Στη συνέχεια παρέμειναν μετέωρες ανάμεσα στο πήγαινε - έλα των εγγράφων και φακέλων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, ενώ το οικόπεδο έχει μείνει ελεύθερο και χωρίς περίφραξη.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG «WASTE RREACT» με κύριο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και να λειτουργήσει από τον Δήμο.

«Φρένο» πάτησε η διαφορά με ιδιοκτήτη όμορου οικοπέδου, η οποία επιλύθηκε με δικαστικό συμβιβασμό, ενώ το χρόνο στο μεταξύ ροκάνιζαν οι διαδικασίες έκδοσης ΠΠΔ και πολεοδομικής άδειας μικρής κλίμακας από τον Δήμο, ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος που θα έπαιρνε στα χέρια της η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας για να βάλει μπροστά την εργολαβία.


Το πρώτο στην περιοχή της πόλης

Μετά από δύο σχετικά ρεπορτάζ της "Ε", (4 Μαΐου 2022 και 18 Αυγούστου 2022) υπήρξε έντονο ενδιαφέρον αναγνωστών και αναμονή της λειτουργίας (επιτέλους) ενός σημείου για διαλογή απορριμμάτων στην πηγή για την πόλη της Κέρκυρας. Μέχρι στιγμής, στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας υπάρχουν μόνον εκτός πόλης, τοπικές «πράσινες γωνιές» μικρής δυναμικότητας που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο χάρη στο πείσμα και τις εθελοντικές προσπάθειες ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Το οικόπεδο έκτασης εμβαδού περίπου 565 m2 βρίσκεται επί της οδού Επτανήσου, κοντά στον κόμβο "Τρία Γεφύρια" στην περιοχή του αεροδρομίου. Αναμένεται να εξυπηρετεί κάθε δημότη αλλά και να απορροφά μεγάλο όγκο συσκευασιών από επιχειρήσεις της πόλης που τώρα πηγαίνει με τα υπόλοιπα σκουπίδια.

Όταν αισίως υλοποιηθεί η διαμόρφωση του χώρου και η προμήθεια εξοπλισμού, η δομή θα λειτουργεί με προσωπικό του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.


Τα "ρεύματα"

Εντός του Πράσινου σημείου προβλέπονται χώροι που θα συλλέγονται, σε διακριτούς περιέκτες για κάθε ρεύμα αποβλήτου: Χαρτί, πλαστικά μπουκάλια-τετραπακ, κουτιά αλουμινίου, μπουκάλια γυαλιού, ξύλινες συσκευασίες, σύνθετες συσκευασίες, ηλεκτρικό-ηλεκτρονικό εξοπλισμός, φορητές ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές (ΑΦΗΣΣ)

Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη για την προμήθεια εξοπλισμού, στο Πράσινο Σημείο Επτανήσου του Δήμου Κέρκυρας, θα συλλέγονται επίσης και αντικείμενα προς επαναχρησιμοποίηση (τα οποία δεν αποτελούν απόβλητα) όπως παιχνίδια, ρούχα, υφάσματα, παπούτσια, μικρές ηλεκτρικές συσκευές σε λειτουργική κατάσταση.

Η παράδοση από το δημότη θα γίνεται ανά υλικό/αντικείμενο σε ειδικές θέσεις (κάδους, containers κλπ.), εφοδιασμένες με την κατάλληλη σήμανση, ώστε η προσωρινή τους αποθήκευση να γίνεται απολύτως διακριτά ανά ρεύμα. 

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, θα εγκατασταθούν: Προκατασκευασμένος οικίσκος ISOBOX που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης του προσωπικού, γεφυροπλάστιγγα, κοντέινερ ανοικτού τύπου, press containers για τη συμπίεση απορριμμάτων, κάδοι για διάφορα ρεύματα και πλυστικό μηχάνημα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ