Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δρομολογείται το μεγάλο Πράσινο Σημείο του Δήμου Κεντρ. Κέρκυρας

Πράσινο Σημείο
26 Ιουλίου 2023 / 12:03
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Θα κατασκευαστεί στο αποκατεστημένο οικόπεδο του πρώην ΧΑΔΑ στο Τεμπλόνι - «Κολλημένο» το Πράσινο Σημείο της Επτανήσου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κεντρ. Κέρκυρας για την κατασκευή του μεγάλου πράσινου σημείου  εντός του γηπέδου του αποκατεστημένου Παλαιού ΧΑΔΑ της Κέρκυρας, που ανήκει στο Δήμο.

Το Πράσινο Σημείο προβλέπεται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης περί τα 9,20 στρ. που βρίσκεται στην περιοχή «Ακροκέφαλος» Τεμπλονίου, εκτός των ορίων του οικισμού.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης ήδη έχουν παρθεί όλες οι περιβαλλοντικές και οικοδομικές αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, προκειμένου να λειτουργήσει.

«Το μεγάλο πράσινο σημείο θα κατασκευαστεί στο χώρου του πρώην Σκοπευτηρίου. Έχουμε σκοπό να μεταφέρουμε εκεί ό,τι συγκεντρώνεται στις γωνιές ανακύκλωσης. Όλοι θα μπορούν να το χρησιμοποιούν. Θα μπορεί δηλαδή ο κάθε δημότης να μεταφέρει εκεί τα ανακυκλώσιμά του. Αναμένεται να λειτουργήσουν 12 – 14 ξεχωριστά ρεύματα, ενώ στον χώρο θα υπάρχει προσωπικό 12 ώρες την ημέρα», ανέφερε ο κ. Σερεμέτης.

Τι προβλέπεται

Ο διαγωνισμός στην παρούσα φάση αφορά την κατασκευή όλων των απαιτούμενων έργων για τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου. Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη προβλέπονται οι εξής εργασίες:


- ‘Έργα διαμόρφωσης του γηπέδου
-Έργα υποδομής (πύλη εισόδου, διαμόρφωση χώρου εισόδου, δεξαμενή πλύσης – ύδρευσης – πυρόσβεσης, εξωτερικός φωτισμός)
- Κατασκευή Η/Μ εγκαταστάσεων (Εγκατάσταση Ύδρευσης, Εγκατάσταση Αποχέτευσης Λυμάτων, Εγκατάσταση Πυροπροστασίας, Ηλεκτρολογική• Εγκατάσταση, Αντικεραυνική προστασία, Εγκατάσταση Θέρμανσης-Εξαερισμού-Κλιματισμού)
-Έργα φύτευσης και άρδευσης

Ο διαγωνισμός

Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), ενώ για την συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής που ανέρχεται στο ποσό των 6.240 ευρώ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε τέσσερις μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αποτελεί υποέργο της Πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ».

Τα Πράσινα σημεία

Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι των συστημάτων ανακύκλωσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική επίδοση των συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με την εκτροπή σημαντικού ποσοστού των οικιακών στερεών αποβλήτων σε αυτά.

Mέχρι στιγμής, η πόλη και τα προάστιά της διαθέτουν Πράσινες Γωνίες που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο χάρη στο πείσμα και τις θαυμαστές προσπάθειες εθελοντών.

Μάλιστα παρότι έχει ξεκινήσει από καιρό η προσπάθεια για τη δημιουργία μικρού Πράσινου Σημείου στη λεωφόρο Επτανήσου, ωστόσο γραφειοκρατικά ζητήματα έχουν πάει πίσω την διαδικασία. Φορέας υλοποίησης του εν λόγω έργου είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ φορέας υποδοχής και λειτουργίας ο Δήμος Κ. Κέρκυρας.
 

 

 

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.