Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακόμα ...γίνεται το Πράσινο Σημείο του Δήμου Κεντρ. Κέρκυρας στην Επτανήσου

Πράσινο σημείο
18 Αυγούστου 2022 / 13:40

Σημειωτόν οι εργασίες - Νέο χρονικό ορίζοντα μέχρι τέλος του 2022 δίνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με βήματα σημειωτόν κινείται η υπόθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας του πολυαναμενόμενου πράσινου σημείου στην οδό Επτανήσου, κοντά στον κόμβο "Τρία Γεφύρια".  

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ της "Ε", η έναρξη λειτουργίας του αναμενόταν στο τέλος του καλοκαιριού. Ο χρονικός ορίζοντας της λειτουργίας του μετακινείται και πάλι, με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Γιάννη Σερεμέτη να δηλώνει στην "Ε" ότι αν όλα εξελιχθούν καλά, μέχρι τέλος του 2022 το πράσινο σημείο θα είναι έτοιμο. 

«Πού να τα πάμε;»

Το μικρό Πράσινο Σημείο της οδού Επτανήσου, που θα διαθέτει όλα τα ρεύματα για διαλογή στην πηγή, θα μπορούσε να απορροφήσει μεγάλο όγκο ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, τόσο των κατοίκων της πόλης, όσο και των παρακείμενων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρουν μάλιστα αναγνώστες της "Ε", οι οποίοι είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, θα έλυνε τα χέρια σε όλους όσοι συνειδητά επιθυμούν να κάνουν διαλογή στην πηγή, αλλά χρειάζεται να οδηγήσουν πολλά χιλιόμετρα μέχρι την πλησιέστερη πράσινη γωνιά εκτός πόλης.

Στο τέλος, ακόμα και η περιβαλλοντική συνείδηση σηκώνει τα χέρια ψηλά...

Μόνον εθελοντικές Πράσινες Γωνιές

Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας λειτουργούν μόνον εθελοντικά κάποιες πράσινες γωνιές - και αυτές εκτός πόλης. Υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο χάρη στις επίμονες προσπάθειες κατοίκων, παρόλο που ότι η μείωση του όγκου των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής. 

Οι πιέσεις ωστόσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνονται ασφυκτικές, δεδομένου του υποχρεωτικού Τέλους Ταφής που μπαίνει "καπέλο" πλέον σε κάθε τόνο απορριμμάτων που πέφτει σε ΧΥΤΑ και εξακοντίζει στα ύψη το συνολικό κόστος.  

«Καταπράσινο» σημείο 

Στην πληγή της γραφειοκρατίας αποδίδει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας την μακρά πορεία των δύο χρόνων, από τότε που μπήκε μπροστά το έργο υλοποίησης. 
Να σημειωθεί ότι η μελέτη ξεκίνησε το 2020 και σήμερα, έχοντας φθάσει αισίως στο τέλος Αυγούστου 2022, το μικρό πράσινο σημείο έχει γίνει ...καταπράσινο -από τα αγριόχορτα και τις καλαμιές! 



Ωστόσο, αντιστρόφως ανάλογο του χρόνου που έχει κυλήσει, είναι το μέγεθος του έργου: Ο λόγος γίνεται για ένα μικρό οικόπεδο, 500 περίπου τ.μ., όπου θα τοποθετηθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός (οικίσκος ISOBOX που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης του προσωπικού, γεφυροπλάστιγγα, κοντέινερ ανοικτού τύπου, press containers για τη συμπίεση απορριμμάτων, κάδοι για διάφορα ρεύματα και πλυστικό μηχάνημα). 

Διευκρινίζεται ότι η προμήθεια του εξοπλισμού θα γίνει από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθόσον  χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG «WASTE RREACT». 

Διαφορά με ιδιοκτήτη

«Το οικόπεδο ήρθε στην ιδιοκτησία του Δήμου με απαλλοτρίωση. Ο γείτονας όμως προσέφυγε στα δικαστήρια, αλλά δεν δικαιώθηκε», δηλώνει ο Γιάννης Σερεμέτης. «Επιπλέον έχουμε εξασφαλίσει όλες τις αδειοδοτήσεις και είμαστε έτοιμοι να ξαναβάλουμε μπροστά. Σύμφωνα με την συνεννόηση που είχα με τον εργολάβο, τη Δευτέρα ξεκινάει και πάλι τις εργασίες. Καλώς εχόντων των πραγμάτων το πρώτο μικρό Πράσινο Σημείο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας θα λειτουργήσει μέχρι τέλος του χρόνου».  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ