Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πρώτο Πράσινο Σημείο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

Πράσινο σημείο
04 Μαΐου 2022 / 16:16

Σε δημοτικό οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Επτανήσου, κοντά στον κόμβο "Τρία Γεφύρια" στην περιοχή του αεροδρομίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή του πρώτου πράσινου σημείου που θα λειτουργήσει στην πόλη της Κέρκυρας, οργανωμένου σε επίπεδο Κεντρικού Δήμου.

Μέχρι στιγμής, η πόλη και τα προάστιά της διαθέτουν Πράσινα Σημεία που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο χάρη στο πείσμα και τις θαυμαστές προσπάθειες εθελοντών.

Μετά από μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθόσον  χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG «WASTE RREACT», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το πρώτο βήμα για διαλογή στον κεντρικό Δήμο, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γιάννη Σερεμέτη, σε δύο ή τρεις μήνες θα είναι έτοιμο και θα λειτουργεί σε οικόπεδο δημοτικής έκτασης εμβαδού περίπου 565 m2 που βρίσκεται επί της οδού Επτανήσου, κοντά στον κόμβο "Τρία Γεφύρια" στην περιοχή του αεροδρομίου. «Θα εξυπηρετεί κάθε δημότη αλλά θα απορροφά και έναν μεγάλο όγκο συσκευασιών από επιχειρήσεις της πόλης που τώρα πηγαίνει με τα υπόλοιπα σκουπίδια» προσθέτει ο ίδιος.



Η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Παναγιώτα Τζάννε αναφέρει ότι η μείωση του όγκου των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή ήταν μία από τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής. «Οι διαδικασίες είναι πράγματι χρονοβόρες, το σημαντικό όμως είναι να μην χάνονται οι ευρωπαϊκοί πόροι και να γίνεται η απορρόφηση».
Ωστόσο για το επόμενο βήμα, ένα μεγαλύτερο Πράσινο Σημείο που σχεδιάζεται, η Δημοτική Αρχή κρατά ακόμα τα χαρτιά της κλειστά, αν και θεωρεί ότι σύντομα θα γίνει η σχετική ανακοίνωση.  

Τα "ρεύματα"

Εντός του Πράσινου σημείου προβλέπονται χώροι που θα συλλέγονται, σε διακριτούς περιέκτες για κάθε ρεύμα αποβλήτου: Χαρτί, πλαστικά μπουκάλια-τετραπακ, κουτιά αλουμινίου, μπουκάλια γυαλιού, ξύλινες συσκευασίες, σύνθετες συσκευασίες, ηλεκτρικό-ηλεκτρονικό εξοπλισμός, φορητές ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές (ΑΦΗΣΣ)

Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη για την προμήθεια εξοπλισμού, στο Πράσινο Σημείο Επτανήσου του Δήμου Κέρκυρας, θα συλλέγονται επίσης και αντικείμενα προς επαναχρησιμοποίηση (τα οποία δεν αποτελούν απόβλητα) όπως παιχνίδια, ρούχα, υφάσματα, παπούτσια, μικρές ηλεκτρικές συσκευές σε λειτουργική κατάσταση.

Η παράδοση από το δημότη θα γίνεται ανά υλικό/αντικείμενο σε ειδικές θέσεις (κάδους, containers κλπ.), εφοδιασμένες με την κατάλληλη σήμανση, ώστε η προσωρινή τους αποθήκευση να γίνεται απολύτως διακριτά ανά ρεύμα. 



Αδειοδότηση και εξοπλισμός

Στην παρούσα φάση, είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση του χώρου. Επιπλέον ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, όπως αναφέρει στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ενώ η δομή θα λειτουργεί με προσωπικό του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Παράλληλα, ο διαγωνισμός από την ΠΙΝ, για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού βρίσκεται στην τελική φάση ανακήρυξης του αναδόχου. 

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, η πρόβλεψη είναι να εγκατασταθούν: Προκατασκευασμένος οικίσκος ISOBOX που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης του προσωπικού, γεφυροπλάστιγγα, κοντέινερ ανοικτού τύπου, press containers για τη συμπίεση απορριμμάτων, κάδοι για διάφορα ρεύματα και πλυστικό μηχάνημα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ