Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αναμένεται πάνω από 1,60 ευρώ στην Κέρκυρα

Πετρέλαιο θέρμανσης
12 Οκτωβρίου 2022 / 13:24

Ακριβότερα από πέρσι θα διατίθεται στην Κέρκυρα παρά την οριζόντια επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε δυσθεώρητα ύψη και ακριβότερα από πέρσι κάνει αυλαία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, παρά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο απευθείας στην αντλία. Οι καταναλωτές θα πρέπει φέτος να ξοδέψουν πολλά περισσότερα χρήματα για να ζεσταθούν, καθώς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πρατηριούχων Κέρκυρας Αντώνη Σάκκο, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να διατεθεί στα πρατήρια του νησιού πάνω από 1,60 ευρώ το λίτρο από 1,20 – 1,25 ευρώ που ήταν πέρσι!

Αν και η επίσημη πρώτη για την διανομή του πετρελαίου θέρμανσης είναι η Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στην Κέρκυρα, λόγω νησιωτικότητας, η διάθεση θα ξεκινήσει την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου με τον ανεφοδιασμό όλων των πρατηρίων του νησιού να ομαλοποιείται μέχρι την επόμενη ημέρα.

Στο «ναδίρ» οι παραγγελίες

Οι παραγγελίες ωστόσο είναι πολύ περιορισμένες για την ώρα και αφορούν σε μόλις λίγα λίτρα. Όσοι έχουν απόθεμα στις δεξαμενές τους από πέρσι, τηρούν στάση αναμονής με την ελπίδα να πέσουν αργότερα οι τιμές και να γίνουν πιο προσιτές για την τσέπη τους. Ωστόσο με την γενικότερη ακρίβεια που υπάρχει και τους πενιχρούς μισθούς, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αδυνατούν να σηκώσουν έναν επιπλέον φορτίο.

«Δεν είναι μόνο η δυσκολία για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, αλλά η γενικότερη ακρίβεια παντού. Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί. Όσοι παραγγέλνουν, περιορίζονται σε μικρές ποσότητες των 100 - 300 λίτρων και οι δεξαμενές δεν γεμίζουν όπως παλιότερα», τόνισε ο κ. Σάκκος.

«Φωτιά» το πετρέλαιο κίνησης

Οι σημαντικές αυξήσεις που παρατηρούνται στο πετρέλαιο κίνησης έχουν παρασύρει και το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με τον κ. Σάκκο, η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα πρατήρια της Κέρκυρας έχει ξεπεράσει το 2,10 ευρώ το λίτρο, ξεπερνώντας την τιμή της αμόλυβδης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται από μέρα σε μέρα. «Από την Παρασκευή έως το Σάββατο η τιμή του αυξήθηκε 0,50 ευρώ και πήρε επιπλέον αύξηση 0,30 ευρώ από τη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη», εξήγησε ο ίδιος. Όπως είπε, οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά. Για πρώτη φορά δηλαδή το πετρέλαιο κίνησης πωλείται πιο ακριβά από την αμόλυβδη, η τιμή της οποίας δεν ξεπερνά τα 2,10 ευρώ στα πρατήρια της Κέρκυρας.

Επίδομα θέρμανσης

Η προμήθεια πάντως του πετρελαίου θέρμανσης θα στοιχίσει λιγότερο, σε όσους είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Η πλατφόρμα «myΘέρμανση» για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και η διαδικασία για τη χορήγησή του.

Το ύψος του φετινού επιδόματος θέρμανσης έχει αυξηθεί στα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρσι, ενώ όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ