Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επανέρχεται η υπόθεση της δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στην Κέρκυρα

Βιοτεχνικό πάρκο
14 Σεπτεμβρίου 2022 / 09:31

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ για τη δημιουργία και τη διαχείρισή του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακινείται το ενδιαφέρον για τη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου Κέρκυρας, η υλοποίηση του οποίου ωστόσο μέχρι να λάβει σάρκα και οστά απαιτεί βάθος χρόνου με ορίζοντα δεκαετίας.

Ήδη η διοίκηση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας ΑΕ (ΕΑΝΕΠ ΚΕΡΚΥΡΑΣ) έχει έρθει σε επαφή με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ που ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς (σε ποσοστό 65% και στο ελληνικό δημόσιο σε ποσοστό 35%) με στόχο τη διαπίστωση ενδιαφέροντος από πλευράς τους για το σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκμετάλλευση του επιχειρηματικού πάρκου Κέρκυρας, ως την πλέον αρμόδια, καθώς στη διαχείριση της βρίσκονται 29 επιχειρηματικά πάρκα σε όλη τη χώρα.

Το θέμα χειρίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πρόεδρος στο Δ.Σ της ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας ΑΕ Σπύρος Ιωάννου, συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2018 ο αείμνηστος προκάτοχός του Σάκης Τσούκας. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ έχει στείλει σχετικό έντυπο υλικό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και προτάσεις συνεργασίας.

«Είναι μια πρόταση που θα εξεταστεί από το Δ.Σ. αφού έχουμε λάβει προηγουμένως την απάντησης της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με το ποσό της χρηματοδότησης, ώστε με τη βάση αυτή να συζητήσουμε τον τρόπο και το ποσοστό συμμετοχής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στη δημιουργία, το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση του επιχειρηματικού πάρκου Κέρκυρας», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Ιωάννου.

Η χρηματοδότηση

Το θέμα της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του επιχειρηματικού πάρκου αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης που είχε ο κ. Ιωάννου τον περασμένο Ιούλιο με τη Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, Θ. Ευτυχίδου και τον ειδικό σύμβουλό της αρμόδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα. Όπως γνωστοποιήθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αφορούν στον τρόπο χρηματοδοτήσεων τόσο των υφιστάμενων όσο και στον υπό σχεδιασμό Επιχειρηματικών Πάρκων της χώρας.

«Πληροφορούμαστε ότι είναι σε καλό δρόμο αυτή η εισήγηση και πιθανότατα θα ενταχθούν τα νέα επιχειρηματικά πάρκα και οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλλουμε την πρότασή μας για χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Ιωάννου. Όπως είπε σημαντικές επιχειρήσεις του νησιού έχουν ήδη εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή και εγκατάσταση στο επιχειρηματικό πάρκο Κέρκυρας ενισχύοντας την ανάγκη δημιουργίας του στο νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου το επόμενο χρονικό διάστημα των δυο μηνών θεωρείται κρίσιμο διότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις από πλευράς ΔΣ της Εταιρείας (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Επιμελητηρίου Κέρκυρας, επικαιροποίηση της οικονομικοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της ΕΑΝΕΚ ΑΕ), ενώ θα έχει σχηματιστεί το πλαίσιο με βάση τα οικονομικά δεδομένα με τα οποία θα ξεκινήσει η προσπάθεια υλοποίησης του επιχειρηματικού πάρκου. Αναζήτηση οικοπέδων

Από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχαν βρεθεί δυο οικοπεδικοί χώρο για την δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου, ο ένας στις Αλυκές του Ποταμού, κοντά στο ξενοδοχείο Κοντόκαλι, 130 περίπου στρεμμάτων και ακόμη ένας στην περιοχή των Γουβιών (κοντά στην υπεραγορά Diellas), 170 στρεμμάτων. Ωστόσο το πρώτο κρίθηκε ακατάλληλο από την παρούσα διοίκηση της ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας ΑΕ, λόγω της στρεμματικής έκτασης που ήταν μικρότερη αλλά και της ιδιαιτερότητας της περιοχής.

Με βάρη

Όσον αφορά το οικόπεδο των 170 στρεμμάτων αν και εξυπηρετεί λόγω της έκτασής του , ωστόσο έχει βάρη, καθώς είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα Πειραιώς. «Αφού επιλεγεί ο τεχνικός σύμβουλος για την επικαιροποίηση της οικονομικοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας θα επιδιώξουμε αφενός με την ιδιοκτήτρια εταιρεία όπως και με τη διοίκηση της τράπεζας να έρθουμε σε μια συζήτηση για να δούμε τι απαιτήσεις έχει η δανείστρια τράπεζα και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να απελευθερωθεί από το βάρος για να μπορέσει να αναπτυχθεί σε αυτό το επιχειρηματικό πάρκο.

Η’ ακόμα αν έχει πρόταση η τράπεζα Πειραιώς, αν το αποκτήσει να το εισφέρει εις το μετοχικό κεφάλαιο (την γηπεδική αξία) αν θεωρηθεί ότι μπορεί να συμμετάσχει και η τράπεζα Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο με αυτό τον τρόπο. Αυτό θα κριθεί από το Δ.Σ», διευκρίνισε ο κ. Ιωάννου.

Η ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας ΑΕ δεν έχει αποκλείσει ωστόσο και την εξεύρεση άλλων οικοπέδων για το σκοπό αυτό. Ήδη το Επιμελητήριο Κέρκυρας που αποτελεί μέτοχο της Εταιρείας αναζητά ακίνητα για το εγχείρημα, ενώ αναμένεται να βγει στον «αέρα» και πρόσκληση ενδιαφέροντος για ακίνητα που θα είναι ικανής έκτασης, άνω των 130 στρεμμάτων λαμβάνοντας υπόψιν τα τεχνικοοικονομικά κριτήρια της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Το επιχειρηματικό πάρκο προορίζεται αποκλειστικά για εμπορική χρήση, με στόχο να εγκατασταθούν εκεί επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης με σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα που σχετίζονται και με τη μείωση των οχλήσεων σε κατοικημένες περιοχές.

Συνεδριακό Κέντρο

Προσωπικό όραμα του κ. Ιωάννου είναι να αναπτυχθεί στον ίδιο χώρο σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο (άνω των 1.000 ατόμων) κατά τα παγκόσμια πρότυπα δίνοντας προστιθέμενη αξία και στο νησί με την φιλοξενία μεγάλων συνεδρίων.

«Θα το επιδιώξουμε ψάχνοντας τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις αρκεί και ο οικοπεδικός χώρος να ανταποκρίνεται», κατέληξε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ