Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιχειρηματικό Πάρκο: Οι δυο προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση νέας χρηματοδότησης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
24 Φεβρουαρίου 2024 / 10:59

Ακατάλληλο κρίθηκε το ένα από τα τρία υποψήφια οικόπεδα για την δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον επιχειρηματικό κόσμο θα κρίνει την επιλογή μεταξύ των δυο άλλων ακινήτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοιχτός παραμένει για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο φάκελος για την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην Κέρκυρα, παρότι η υποβληθείσα πρόταση δεν εντάχθηκε τελικά στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η προσπάθεια ωστόσο συνεχίζεται, υπό την αίρεση όμως ότι υπάρχει και το ανάλογο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για να λάβει «σάρκα και οστά» το εγχείρημα. Για το λόγο αυτό μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να σταλούν σχετικές επιστολές σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου Κέρκυρας για την καταγραφή του ενδιαφέροντος, το οποίο θα καθορίσει και την επιλογή του οικοπέδου για την ίδρυση του επιχειρηματικού πάρκου. Οι δυο αυτοί παράμετροι θα ανοίξουν το δρόμο της διεκδίκησης για νέα χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης προς την Περιφερειακή Αρχή. Πηγή χρηματοδότησης αυτή τη φορά δε θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει σφιχτό χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2025, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών.

Την υπόθεση χειρίζεται ήδη από την προηγούμενη περίοδο, ο επανεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σπύρος Ιωάννου, Πρόεδρος στο Δ.Σ της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας ΑΕ (ΕΑΝΕΠ ΚΕΡΚΥΡΑΣ), συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2018, ο αείμνηστος προκάτοχός του Σάκης Τσούκας.

«Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου περιμένει να ωριμάσουμε τον φάκελο, δηλαδή να πούμε ότι έχουμε οικόπεδο και ενδιαφέρον επιχειρηματικό. Εφόσον συμβούν αυτά, θα κάνουμε μια συνάντηση στην Αθήνα και θα ασχοληθεί πλέον το Υπουργείο να μας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που θέλουμε. Όχι πλέον μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, διότι θεωρούν κρίσιμο και σημαντικό να ιδρυθεί επιχειρηματικό πάρκο στην Κέρκυρα. Υποβάλαμε μεν φάκελο τυπικά για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μήπως και το προλαβαίναμε αλλά και για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας. Αλλά βεβαίως δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί, διότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει βραχύ χρονικό ορίζοντα μέχρι τέλος του 2025. Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να έχουμε ολοκληρώσει με τον ρυθμό που πηγαίναμε τις διαδικασίες, για να το έχουμε έτοιμο προς κατασκευή. Πλην όμως μπήκαμε μέσα στο φάκελο των ενδιαφερόμενων περιοχών», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Ιωάννου.

Ενδιαφέρον από σούπερ μάρκετ

Όπως διευκρίνισε, η μελέτη βιωσιμότητας έχει γίνει, ωστόσο επανέλαβε ότι απαιτείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ίδιων των επιχειρηματιών για να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχουν δείξει ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως τα σουπερ μάρκετ. Διευκρινίζεται ότι το επιχειρηματικό πάρκο προορίζεται αποκλειστικά για εμπορική χρήση, με στόχο να εγκατασταθούν εκεί επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης με σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα που σχετίζονται και με τη μείωση των οχλήσεων σε κατοικημένες περιοχές. «Αυτή τη στιγμή είναι τεράστια η ανάγκη που έχουμε για κάλυψη αποθηκευτικών χώρων, δεν υπάρχουν. Μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται όπως τα σούπερ μάρκετ, ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Αλλά αυτές όμως είναι 4-5 μεγάλες αλυσίδες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι υπόλοιποι και μιλάμε για την κάλυψη της χαμηλής και μέσης όχλησης, φούρνοι, συνεργεία, που δεν μπορούν να είναι κάτω από κατοικίες. Όταν μιλάμε για χωροταξία αναφερόμαστε σε μια σοβαρή διευθέτηση που πρέπει να γίνει για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Εκεί θα βοηθήσει το επιχειρηματικό πάρκο», σχολίασε ο κ. Ιωάννου.

Υπό έγκριση τα δυο οικόπεδα

Από τα τρία τελικά υποψήφια οικόπεδα για την δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου απορρίφθηκε το ένα, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο από τον τεχνικό σύμβουλο που προσέλαβε η ΕΑΝΑΠ Κέρκυρας ΑΕ για τον έλεγχο της επάρκειάς τους. Αντίθετα, τα άλλα δυο είναι υπό έγκριση και η επιλογή θα κριθεί από το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι επιχειρήσεις για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους εκεί.

«Υποψήφια οικόπεδα είχαμε τρία, πλην όμως ο μελετητής απέρριψε το ένα, αυτό το οποίο ήταν πιο κοντά στην πόλη, διότι δεν ήταν κατάλληλο να αναπτυχθεί εκεί επιχειρηματικό πάρκο και άφησε υπό έγκριση τα άλλα δυο. Το ένα πάνω από το Diellas και ένα άλλο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή Κομπιτσίου. Αυτά τα δυο εμείς θα εξετάσουμε αναλόγως του ενδιαφέροντος. Αν υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σαφώς θα στραφούμε σε ένα οικόπεδο μεγαλύτερο σε εμβαδόν, όπως είναι αυτό του Κομπιτσίου. Αν είναι μικρό το ενδιαφέρον, το Επιμελητήριο κι εμείς που είμαστε οι μέτοχοι θα το εκτιμήσουμε, για να πάμε ίσως σε ένα μικρότερο και μετά βλέπουμε μήπως ιδρύσουμε αργότερα δυο άλλα, ένα στο βορρά και ένα στον νότο», συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.

Πόροι

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη για την κατασκευή του επιχειρηματικού πάρκου, τόνισε ότι πλην της κρατικής επιδότησης, θα διατεθούν και ιδίοι πόροι, καθώς θα συμμετάσχει και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάκαμψης που είναι μέτοχος στην ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας από πλευράς της Περιφέρειας αλλά και το Επιμελητήριο. «Εμείς ήδη στο φάκελο που είχαμε καταθέσει τότε, ενημερώναμε το Υπουργείο ότι έχουμε δικές μας πηγές χρηματοδότησης και δυνατότητα ανερχόμενης κοντά στα 2,3 εκατ. ευρώ, η οποία πιθανόν να επαρκεί για την αγορά οικοπέδου. Παράλληλα,  εκτός της κρατικής επιχορήγησης, την οποία περιμένουμε να δούμε σε ποιο ύψος θα είναι από το Υπουργείο, έχουμε και εξασφαλισμένο πάνω από ένα 1 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ για επιχειρηματικό πάρκο, για να κατασκευάσουμε και όλα τα δίκτυα. Άρα και η χρηματοδότηση που θα χρειαστούμε δε θα είναι μεγάλη από το Υπουργείο. Αλλά όλα αυτά όμως είναι υπό την αίρεση να ενδιαφερθεί ο επιχειρηματικός κόσμος. Αυτό το ωριμάζουμε τώρα με το Επιμελητήριο», κατέληξε ο ίδιος.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟ