Τρίτη 07.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης στρέφεται η ΠΙΝ για το Επιχειρηματικό Πάρκο Κέρκυρας

Επιχειρηματικό Πάρκο Κέρκυρας
15 Nov 2022 / 17:00

Βρέθηκαν 2+1 οικόπεδα. Πρόσκληση σε ιδιόκτητες γης για να πωλήσουν ή να διαθέσουν με άλλον τρόπο τα οικόπεδά τους προκειμένου το όραμα να «ζωντανέψει»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης επιχειρείται η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας. Η πρόσκληση για ένταξη στο χρηματοδοτικό εργαλείο αναμένεται να «ανοίξει» σε λίγες ημέρες με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να ετοιμάζει τον φάκελο προκειμένου να διεκδικήσει τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου project που ξεκίνησε από την προηγούμενη Περιφερειακλή Αρχή το 2017 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Αντιπεριφερειάρχη Σάκη Τσούκα.

Στην πορεία υλοποίησης του επιχειρηματικού πάρκου Κέρκυρας, αναφέρθηκαν εκτενώς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας (ΕΑΝΕΠ) ΑΕ Σπύρος Ιωάννου με αφορμή τη δημοσίευση των δυο προσκλήσεων αναφορικά με την υποβολή προσφορών για την επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης με τίτλο «Τεχνικοοικονομική Μελέτη Βιωσιμότητας & Σύστασης: Εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας ΑΕ» και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση γης για την εγκατάσταση Επιχειρηματικού Πάρκου στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.

«Βρισκόμαστε σε μια θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη που αφορά την προσαρμογή του σχεδίου αυτού στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Όλο το διάστημα που προηγήθηκε ήταν συνεχείς οι επαφές μας με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την παρακολούθηση της νομοθετικής εξέλιξης, την προετοιμασία για την προσαρμογής μας σε αυτό το πλαίσιο και την αναζήτηση χρηματοδότησης αλλά και κατάλληλου χώρου που θα προσφέρεται και για τη σημερινή κατάσταση και για την αναπτυσσόμενη δυναμική που διαβλέπουμε ότι θα έχει η Κέρκυρα», τόνισε η κ. Κράτσα.

Προσχέδιο συνεργασίας

Όπως επισήμανε ο κ. Ιωάννου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ήδη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ που ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς (σε ποσοστό 65% και στο ελληνικό δημόσιο σε ποσοστό 35%) και στη διαχείριση της οποίας βρίσκονται 29 επιχειρηματικά πάρκα σε όλη τη χώρα, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, αποστέλλοντας προσχέδιο συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να εξεταστεί από την ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας ΑΕ.

Παράλληλα η ΠΙΝ αναμένεται να διεκδικήσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του «Άξονα 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας», προκειμένου το όραμα να πάρει «σάρκα και οστά».

«Με βάση αυτό θα μπορέσουμε ως νέο επιχειρηματικό πάρκο να χρηματοδοτηθούμε για να υλοποιήσουμε αυτό το σχεδιασμό μας. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων έχει οριστεί η 23η Νοεμβρίου 2022 και η λήξη στις 23 Ιανουαρίου 2023», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Αναζήτηση οικοπέδων

Με βάση αυτά τα δεδομένα και με τη δυνατότητα της επιχορήγησης, δημοσιεύθηκαν οι δυο προαναφερόμενες προσκλήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ιωάννου τα οικόπεδα που αναζητούνται για πώληση ή διάθεση με άλλον τρόπο θα πρέπει να είναι έκτασης 100-200 στρεμμάτων εντός των ορίων του δήμου Κ. Κέρκυρας και να εμφανίζονται ως ενιαίο εδαφικό σύνολο.
Σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησε η «Ε» στο φύλλο που δημοσιεύθηκε στις 12-11-2022.

2 +1 οικόπεδα

Μέχρι στιγμής δυο είναι οι οικοπεδικοί χώροι που έχουν βρεθεί, ο ένας 130 στρεμμάτων στις Αλυκές και ο άλλος 160-170 στρεμμάτων στην περιοχή Ακροκέφαλος – Τεμπλόνι – Πουλάδες. Ωστόσο μετά το δημοσίευμα της «Ε» εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες γης για ακόμη έναν χώρο, για τον οποίο ωστόσο αναμένεται τοπογραφικό σχέδιο. Οι δυο προσκλήσεις έχουν αναρτηθεί τόσο στον ιστότοπο της ΠΙΝ όσο και στις ιστοσελίδες των μετόχων της Εταιρείας (Περιφερειακό Ταμείο Ανάκαμψης, Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Επιμελητήριο Κέρκυρας, ΟΕΒΕΚ), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες. Χαμηλής και μέσης όχλησης Το επιχειρηματικό πάρκο προορίζεται αποκλειστικά για εμπορική χρήση, με στόχο να εγκατασταθούν εκεί επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης με σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα που σχετίζονται και με τη μείωση των οχλήσεων σε κατοικημένες περιοχές.

«Μετά από ένα χρονικό πλαίσιο 8 - 10ε ετών δεν θα μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις πλέον να λειτουργήσουν σε οικισμούς, που σημαίνει ότι θα πρέπει οραματικά να εξετάζουμε τις συνθήκες και να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Το κόστος στα επιχειρηματικά πάρκα είναι πάρα πολύ χαμηλό. Οι υποδομές είναι έτοιμες, όπως και τα δίκτυα.

Η ΠΙΝ έχει ειδικό κονδύλι για τα δίκτυα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και με το δεδομένο αυτό θα καταθέσουμε και την πρότασή μας για χρηματοδότηση», σχολίασε ο κ. Ιωάννου. Ενδιαφέρον Ήδη πάντως το ενδιαφέρον από παραγωγικούς φορείς είναι μεγάλο κυρίως από εφοδιαστικές αλυσίδες (logistics) μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που αναζητούν εναγωνίως μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Στα σχέδια πάντως της ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας ΑΕ είναι η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου που να καλύπτει και τη βαριά όχληση, κάτι το οποίο ωστόσο θα συμβεί σε β’ φάση και σε διαφορετικό χώρο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ