Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έναρξη της σχολικής χρονιάς με προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων

σχολεία
01 Σεπτεμβρίου 2022 / 16:06

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων του νησιού μας αποτελεί και πάλι ένα από τα μείζονα προβλήματα στην λειτουργία τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σχετικά με την υποστελέχωση στην καθαριότητα και την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων καθαριστριών. Αναλυτικά:

« Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων του νησιού μας αποτελεί και πάλι ένα από τα μείζονα προβλήματα στην λειτουργία τους. Για άλλη μια χρονιά αυτό που κυριαρχεί στον ευαίσθητο αυτό τομέα, που επηρεάζει άμεσα την δημόσια υγεία, είναι η υποστελέχωση και η εργασιακή ομηρία δεκάδων συναδέλφων συμβασιούχων!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι! Για τις 168 σχολικές μονάδες του νησιού μας, προκηρύχτηκαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 146 άτομα. Συγκεκριμένα για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας προκηρύχθηκαν  108 θέσεις (30 μερικής απασχόλησης, 78 πλήρους απασχόλησης),   για τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας 18 θέσεις (4 μερικής απασχόλησης, 14 πλήρους απασχόλησης-1 θέση δηλαδή πλήρους απασχόλησης λιγότερη από την περασμένη χρονιά) και για τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας 20 θέσεις (και οι 20 μερικής απασχόλησης)!  Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία όχι απλά δεν αντιστοιχεί 1 άτομο ανά σχολική μονάδα αλλά από τις 146 θέσεις που προκηρύχθηκαν, οι 54 είναι μερικής απασχόλησης. Δηλαδή κάτι λιγότερο από τις μισές θέσεις αφορούν 3ωρη εργασία!

Ταυτόχρονα, για άλλη μία χρονιά οι συναδέλφισσες έζησαν τον Γολγοθά της διαδικασίας των διαγωνισμών με ό, τι αυτό συνεπάγεται! Θα έχουν δουλειά από Σεπτέμβρη ή όχι, θα είναι πλήρους απασχόλησης ή μερικής, θα φτάνουν τα χρήματα για τις βασικές τους ανάγκες ή όχι; Και αφού ολοκληρώθηκε πια αυτή η διαδικασία, έρχεται η ώρα της τοποθέτησης στα σχολεία!

Για άλλη μια χρονιά συναδέλφισσες τοποθετούνται σε σχολεία πολύ μακριά από τα σπίτια τους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις συμβασιούχων που καλούνται να καθαρίσουν περισσότερα από ένα σχολεία, τα οποία μάλιστα δε βρίσκονται απαραίτητα στον ίδιο χώρο ούτε καν στην ίδια περιοχή! Έτσι, αναγκάζονται με δικά τους μέσα και έξοδα να μεταβαίνουν από σχολείο σε σχολείο διανύοντας πολλά χιλιόμετρα. Με δεδομένη την ακρίβεια που υπάρχει σήμερα, θα έπρεπε οι δημοτικές αρχές να φροντίσουν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον μέσα για την μεταφορά των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους ή να καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης!

Όμως όχι μόνο αυτό δεν συμβαίνει αλλά όλοι οι Δήμοι του νησιού μας χρωστάνε επιδόματα στους συμβασιούχους από προηγούμενες χρονιές! Συγκεκριμένα ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας χρωστάει στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων το επίδομα γάλακτος του έτους 2021-2022, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας χρωστάει ΜΑΠ και επίδομα γάλακτος των ετών 2020-2021 και 2021-2022, καθώς και την περίοδο της «μαύρης εργασίας» του Σεπτέμβρη του 2021 και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας χρωστάει το επίδομα γάλακτος για περίπου 7 μήνες του έτους 2021-2022.
 
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια ώρα που οι συνάδελφοι, λόγω της εργασιακής ομηρίας και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μένουν χωρίς εισόδημα, με το άθλιο επίδομα ανεργίας, για τουλάχιστον 3 μήνες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες!

Υπεύθυνες για την παραπάνω κατάσταση είναι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που εδώ και 20 χρόνια έχουν συνδιαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο, που επιτρέπει το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των συναδέλφων! Συνυπεύθυνες είναι και όλες οι δημοτικές αρχές του νησιού μας (φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και  δήθεν «αριστερές»), που ως το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο τις κυβερνητικές πολιτικές. Πολιτικές που υπακούουν στη λογική ότι «δεν υπάρχει μία» για τις λαϊκές ανάγκες, για τις ανάγκες των πολλών, την ίδια ώρα που χαρίζονται δισεκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες και σε στρατιωτικές δαπάνες ΝΑΤΟϊκής κοπής!

Η λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων βρίσκεται στην μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, βρίσκεται στην πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας! Η λύση αυτή δεν πρόκειται να δοθεί από κανέναν "σωτήρα" παρά μόνο από τον αγώνα των ίδιων των συναδέλφων με το Σωματείο μας στο πλευρό τους, τους οποίους καλούμε να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά σε αυτό, για τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας!